Književni susret s Marijanom Dragičević u Gimnaziji Bjelovar

 Književni susret s Marijanom Dragičević u Gimnaziji Bjelovar

U utorak 3. lipnja 2022. Gimnaziju Bjelovar posjetila je bjelovarska mlada spisateljica Marijana Dragičević. Svojim posjetom Marijana se vratila u klupe svoje bivše škole što je pobudilo u njoj razne osjećaje i sjećanja iz vremena kada je pohađala bjelovarsku Gimnaziju. Bez obzira na strah od testa iz matematike koji je osjetila ulaskom u školsku zgradu, Marijana je vješto odgovarala na pitanja te svojim vedrim raspoloženjem uljepšala cijeli susret. Marijana Dragičević je rođena Bjelovarčanka, bivša učenica Gimnazije Bjelovar te diplomirana arheologinja i povjesničarka. Radi u Gradskom muzeju Bjelovar te je uspješna autorica dvaju romana za odrasle, ,,Rock strana bajkeˮ i ,,Špalir za rajˮ te jednog romana za djecu ,,Marej u Jezograduˮ. Za Marijanu bi se moglo reći da je pravi ,,knjiški moljacˮ te je za učenike napravila popis preporučenih knjiga za čitanje tijekom ljetnih praznika.

Književni susret se odvio u kupoli, u jednoj od najljepših prostorija škole. Razgovor sa spisateljicom vodile su učenice Magdalena Trnski i Vanessa Dečur, a susret je organizirala profesorica i knjižničarka Biljana Barišić Mudri. Učenice su se jako dobro snalazile u postavljanju pitanja, a Marijana je bila vrlo dobar sugovornik u davanju odgovora. Iako je prvotno htjela studirati ruski jezik, Marijana je završila arheologiju i povijest. Danas Marijana uživa na svom radnom mjestu, a najviše je uveseljava rad na izložbama. Poglavlja njezinih romana nose nazive kultnih rock pjesama, kao i pjesama bjelovarskog punk rock benda Petar Punk, što romane čini posebno zanimljivima. Ujedno su to pjesme koje Marijana sluša i u svoje slobodno vrijeme.

Tijekom susreta posjetitelji su mogli saznati informacije o Marijaninoj biografiji, njezinom pisanju i romanima, hobijima, knjigama koje bi rado čitala više puta te najdražoj lektiri. Dostojevski je autor kojeg bi više puta htjela čitati, a najdraže lektire su joj ,,Zločin i kaznaˮ i ,,U registraturiˮ. Spisateljica se rado sjeća svojih školskih dana provedenih u Gimnaziji, kao i nekih profesora, a posebno ističe nastavu Povijesti i profesoricu Melitu Štimac koja ju je najviše poučila o važnosti pisanja bilješki što joj je uvelike pomoglo u pisanju knjiga. Marijana je svoju želju za pisanjem iskazala od malih nogu, a budućim mladim piscima poručuje da budu ustrajni u pisanju i ne odustaju od svojih želja.

Marijani želimo puno uspjeha u daljnjem radu i pisanju te s veseljem očekujemo njezinu sljedeću knjigu. Osim toga, Marijanu planiramo ponovno ugostiti, ali i ostvariti različite oblike suradnje.

Autorica teksta: Biljana Barišić Mudri, prof.
Autorica fotografija: Petra Kokan, učenica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *