Bjelovarske gimnazijalke na simuliranoj sjednici Sabora

 Bjelovarske gimnazijalke na simuliranoj sjednici Sabora

U Zagrebu u Saboru u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine u organizaciji saborske Službe za građane održana je 11. simulirana sjednica za učenike 49 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Tema  dnevne rasprave na ovogodišnjoj  sjednici bio je „Zakon o sustavu civilne zaštite“ na kojoj je sudjelovao 151 učenik/ca- zastupnik/ca u pratnji svojih profesora/ca mentora/ica.

Učenice Karla Solina, Lara Kurtušić, Jana Marenić , učenice 3.e razreda Jezične gimnazije, sudjelovale su u radu sjednice u sastavu zastupnica u ime Kluba zastupnika i u pojedinačnoj raspravi  u ime Gimnazije Bjelovar. Mentorica  koja je godinu dana svesrdno pripremala učenice  je profesorica Željkica Crnković.  

 Sjednicu je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. U skladu s praksom, 11. simulirana sjednica učenika srednjih škola započela je intoniranjem himne i minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Na dnevnom redu sjednice našao se Prijedlog zakona o sustavu civilne zaštite s Konačnim prijedlogom zakona, prvo i drugo čitanje (hitni postupak).

Rasprava je započela očitovanjem pet nadležnih saborskih odbora koji su na zajedničkoj sjednici raspravljali o predmetnom Zakonu. Nakon izlaganja odbora uslijedilo je iznošenje stajališta 29 klubova zastupnika. U pojedinačnim raspravama iz saborskih klupa govorilo je 18 učenika. Mladi su zastupnici pripremljeno i aktivno kroz raspravu iznosili konstruktivne i argumentirane prijedloge.

Po svršetku pojedinačnih rasprava, predsjednica je zaključila raspravu i pozvala na izjašnjavanje o amandmanima. Predlagatelj Prijedloga zakona prihvatio je sve podnesene amandmane koji su time postali sastavnim dijelom teksta Konačnog prijedloga zakona o sustavu civilne zaštite.

Predsjednica Ana Cikač pozvala je potom zastupnike na glasovanje o tekstu Konačnog prijedloga zakona o sustavu civilne zaštite koji je zajedno sa svim amandmanima usvojen s 81 glasom za, 19 suzdržanih glasova i 19 glasova protiv. Potom je predsjednica zastupnike pozvala da glasuju i o Prijedlogu zaključka Kluba zastupnika Prve gimnazije Varaždin koji je usvojen s 64 glasa za, 13 suzdržanih i 44 glasova protiv, čime je Sabor zadužio Vladu Republike Hrvatske da u roku od šest mjeseci u saborsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Simulirajući rad zastupnika/ca u Hrvatskome saboru, učenici/ce srednjih škola na direktan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona što za njih predstavlja neprocjenjivo iskustvo. Sudjelujući u radu simulirane sjednice učenicima/ama se također podiže razina znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te pruža mogućnost boljeg razumijevanja njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i općenito doprinosi razvoju demokratske političke kulture među učenicima/ama.

Mentorica učenica Gimnazije Bjelovar profesorica Željkica Crnković i profesorica Željka Holjević koja je sudjelovala u pripremi učenica navode kako ovakav neposredan uvid u rad najvišeg tijela u državi pridonosi informiranijoj percepciji  o osobama koje upravljaju državom, te navode da ovakav način učenja ima veliki benefit na daljnji razvoj mladih ljudi.