Posjetili smo Hrvatski sabor i Kuću Europe

 Posjetili smo Hrvatski sabor i Kuću Europe

Početak radnog tjedna iskoristili smo za još jedan izlet, odnosno terensku nastavu. U ponedjeljak 15. travnja 2024. posjetili smo Kuću Europe i Hrvatski sabor. Terenska nastava bila je organizirana prvenstveno za učenike drugih razreda koji pohađaju nastavu Etike, ali i za ostale zainteresirane učenike. Na terensku nastavu učenike su vodile profesorice Željka Holjević i Biljana Barišić Mudri.

Kuća Europe informacijski je centar, odnosno mjesto gdje građani mogu dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Europske unije. Učenici su prisustvovali predavanju o Europskoj uniji. Cilj predavanja bio je pojasniti što je EU te kako ona funkcionira. Učenici su mogli saznati informacije o državama članicama i povijesnom razvoju EU-a, o njezinim ključnim institucijama i procesu donošenja odluka, o nadležnosti EU-a i područjima u kojima djeluje, a saznali su i koje pogodnosti EU nudi mladima.

Edukativni posjet Hrvatskom saboru uključivao je obilazak Sabora uz stručno vodstvo. Voditeljica je informirala učenike o osnovnim činjenicama iz povijesti Sabora te o ulozi koju Sabor ima u očuvanju hrvatskog jezika i samostalne hrvatske države. Upoznala ih je s ustrojstvom državne vlasti, unutarnjim ustrojem i načinom rada te postupkom donošenja zakona. Učenici su obišli nekoliko prostorija Hrvatskog sabora, a između ostalog i Sabornicu, mjesto gdje se sazivaju sjednice i donose odluke važne za hrvatski narod i hrvatsku državu.