Sedma zimska škola kemije

 Sedma zimska škola kemije

Uvod  

Sedma zimska škola kemije održala se od 18. do 23. veljače 2024. godine u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka. Školu su organizirali i vodili profesori Tomislav Portada, Goran Gotlibović i Jasmin Poljak.  Edukativni dio sastoji se od predavanja i vježbi u labaratoriju. Učenicima je na početku radnog dana osiguran doručak. Nakon doručka slijedi prvi blok predavanja ili vježbi u praktikumu ovisno o dogovoru nakon čega slijedi pauza za ručak i drugi blok. Oni koji nemaju smještaj u Rijeci, osiguran im je u Učeničkom domu Kvarner nedaleko od same škole. Sve to započinje u devet i završava oko 16 sati nakon čega učenici imaju slobodno vrijeme za međusobno druženje i obilazak grada. U ovoj školi kemije odazvali su se ljudi iz cijele Hrvatske konkretno iz Zagreba, Karlovaca, Crikvenice, Rijeke pa tako i tri učenika iz Bjelovara.  

  

Mišljenje i dojmovi 

Iz Gimnazije Bjelovar u ovoj Sedmoj zimskoj školi kemije sudjelovalo nas je troje: Luka Vučemilo, Paola Tomanovski i Tara Grandverger. Naši su dojmovi izrazito pozitivni. Složili smo se kako je ovo bilo jedno novo iskustvo koje bismo rado ponovili. Iskoristili smo ove praznike kombinirajući ugodno s korisnim, a na ovu školu prijavili smo se na poticaj Luke koji je već sudjelovao u prošlogodišnjoj Sedmoj ljetnoj školi kemije pa nam je ove godine predložio da se i mi prijavimo. Škola nudi razna nova znanja od brojnih predavača koji dijele svoje znanje s učenicima koji su za to zainteresirani. Posebno nas je privukao rad u laboratoriju koji u redovnoj nastavi nije toliko čest, pa smo htjeli iskusiti i tu stranu kemije jer, kako tvrde predavači, kemija je prvenstveno eksperimentalna znanost. Jedan od predavača, dr. sc. Vjekoslav Štrukil, došao je iz Bjelovara i bivši je učenik naše škole, što nam je bilo posebno zanimljivo. Imao je predavanje o recikliranju plastike, a nakon toga pričao nam je o svom iskustvu u Gimnaziji Bjelovar. Učenici su se s ovih praznika vratili sa znanjem,   
iskustvom i novim prijateljima, i rado će se vratiti i sljedeće godine.  

Završetak 

Škola kemije ima otvorena vrata za sve koji su spremni odvojiti vrijeme za neko novo iskustvo i izazov. Ne zahtjeva puno predznanja, a možete naučiti puno toga. Svi su spremni izaći u susret i pomoći vam kada god negdje zapnete te objasniti sve nejasnoće. Sve što vam je potrebno je zainteresiranost za kemiju i dobra volja. Troje učenika naše škole odvažilo se otići, a nagodinu pozivamo i sve ostale koji su spremni naučiti toliko toga novoga da nam se pridruže. 
 
Više o Sedmoj ljetnoj školi kemije možete saznati iz priloga  objavljenog na Kanalu Ri: