Književni susret s Majom Klarić

 Književni susret s Majom Klarić

Književni susret s Majom Klarić

Da je moguće proputovati Zemlju u 45 minuta dokazala nam je Maja Klarić, pjesnikinja, planinarka, hodočasnica i moderna pustolovka. Polazišna točka našega putovanja bila je kupola naše škole, a na put smo krenuli 15. studenoga 2023. povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Maja Klarić svoja putovanja po svijetu opisuje u obliku poezije. Svoja zanimljiva putnička iskustva koja je ostvarila po svijetu, od europskih zemalja kao što su Portugal, Španjolska ili Irska preko zemalja Južne Amerike i dalekog Japana do zemalja Bliskog Istoka, Maja je dočarala učenicima kroz čitanje poezije.

Maja Klarić, rođena Šibenčanka, diplomirala je Engleski jezik i književnost te Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pjesnikinja je i svjetska putnica, a njezina djela pripadaju tzv. putopisnoj poeziji, koja u hrvatskoj književnosti nije baš često zastupljena. Objavila je četiri zbirke poezije: Život u ruksaku; Quinta Pitanga; Nedovršeno stvaranje i Četiri elementa te dva prozno-poetska putopisa: Vrijeme Badema (o hodočašću Camino de Santiago) i Približavanje zore: Put 88 hramova (o avanturi od 1100 km koja spaja 88 hramova na japanskom otoku Shikoku).

Poeziju i prozu objavljuje i u raznim novinama i časopisima, zastupljena je u raznim antologijama te je više puta nagrađivana na međunarodnim književnim natječajima. Osim pisanja, Maja je književna prevoditeljica te urednica brojnih domaćih putopisnih izdanja.

Mnogima je Maja poznata po Bookmobilu, knjižari na kotačima čiji je cilj učiniti knjigu dostupnom svima, odnosno dovesti knjigu i književne programe u mjesta gdje nisu toliko zastupljeni. Majinu svestranost i promicanje čitanja svakako je prepoznalo Hrvatsko čitateljsko društvo te ju ovoga kolovoza odabralo za dodjelu nagrade Priznanje Đurđa Mesić, nagrade koja se dodjeljuje pojedincima/organizacijama za izvanredan doprinos na području čitanja i pismenosti. Iznimno nam je drago što smo imali priliku ugostiti ovako zanimljivu osobu koja je uspjela učenike provesti kroz razne zemlje svijeta čitajući poeziju te pokazavši im kako poezija, kao žanr, ne mora nužno biti dosadna. Vjerujemo da je njezin ruksak uvijek spreman i čeka neke nove destinacije i iskustva, te s nestrpljenjem iščekujemo njezine nove putopjesme.