Svjetski dan filozofije u Gimnaziji Bjelovar

 Svjetski dan filozofije u Gimnaziji Bjelovar

Svjetski dan filozofije je međunarodna manifestacija koju je pokrenuo 2002. UNESCO-ov Ured za filozofiju. Obilježava se treći četvrtak u mjesecu studenom.

Prigodom prvog obilježavanja 21. studenog 2002. godine, glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura je, između ostalog, rekao:

Više nego ikad, obostrano poznavanje i razumijevanje svih tradicija širom svijeta presudno je za dijalog i poštivanje među ljudima. Proslavimo danas univerzalnost filo­zofije. Ljubav prema mudrosti dio je svih kultura i neizmjerno nasljedstvo čovječanstva. Slaveći Dan filozofije u UNESCO-u želim naglasiti važnost filozofije i doprinos filozofije društvu…”

Važnost učenja filozofije, te vođenja dijaloga uvidjeli su i bjelovarski gimnazijalci,  koji su ove godine  za Svjetski dan filozofije vodili debatu  na tezu „Filozofija je korisna/vrijedna za ljudski život“. Argumente za i protiv teze učenici Gimnazije Bjelovar Ema Pavić (4.d), Nika Juren (4.d), Teo Grunhut (4.d), Petar Bezjak(4.d), Tibor Mošmondor (4.d) , sofisticirano su,  online, odmjerili s  gimnazijalcima Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić Grada i s gimnazijalcima iz Križa. Učenici/ce sve tri škole došli su do zaključka da je filozofija danas na marginama društvenih zbivanja, a baš suprotno bi trebala biti istina. Jer esencijalna odlika filozofije je upravo  poticanje na mišljenje, i  kritičko promišljanje  svijeta i života u svrhu bolje budućnosti za sve.

Nakon zanimljive rasprave o ulozi filozofije u ljudskom životu, učenici/ce Gimnazije Bjelovar izveli su dio iz Platonovog dijaloga:  „Sokratova obrana“.

Prikazavši da je metoda Sokratove dijalektike uvijek iskrena i osobna. Sokrat bi  sugovornika uvijek uhvatio u proturječju, a  sugovornik bi često bio iznenađen i razoružan, te bi se našao u bezizlaznoj situaciji nakon čega  bi slijedilo dublje ispitivanje. Po radi takve metode Sokrat je bio omražen i osuđen.

Ulogu Sokratova tuženika Meleta, uvjerljivo je odigrala učenica Lukrecija Ćuk (4.a), a velebnog i vječnog Sokrata odigrao je Marko Vladić (4.a). U izvedbi uvodnu riječ o samoj osudi Sokrata  u scenskom prikazu izvela je učenica Antonija Jolić (4.a)., a Lucija Palatinuš (4.a) tematski i estetski je osmislila uređenje školskog panoa, kao i outfit samih izvođača. 

Ovakav način obrazovanja, izuzetno je zanimljiv i poučan učenicima/cama, a profesorice filozofije  Dubravka Horvatić( Srednja škola „Ivan Švear“, Ivanić Grad) Željka Holjević ( Gimnazija Bjelovar) ponosne su što imaju ovakve učenike/ce koji/e mogu biti motivacija svima ostalima malima i velikima.