Nacionalno natjecanje u kvizu znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”

 Nacionalno natjecanje u kvizu znanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”

Dana 5. svibnja 2023. održana je nacionalna razina Nacionalnog projekta za poticanje čitanja – natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda”. Natjecanje je održano u Srednjoj školi Čakovec u organizaciji Knjižničarskog društva Međimurske županije. Natjecanje „Čitanjem do zvijezda” sastoji se od dva dijela: kviza znanja i izrade kreativnog uratka. Za obje kategorije učenici su morali pročitati tri knjige: Doba nevinosti (E. Wharton), Tisućiti kat (K. McGee) i I sunce je zvijezda (N. Yoon). U kvizu znanja učenici odgovaraju na pitanja vezana uz pročitane knjige, dok u izradi kreativnog uratka učenici rade plakat na temelju pročitanih knjiga i ovogodišnje teme natjecanja. Ovogodišnja tema natjecanja bila je „Volim New York”. Osim škola diljem Hrvatske, u projektu su sudjelovale i škole iz Madžarske, Srbije i Slovenije.

U projekt Čitanjem do zvijezda uključile su se i Klara Bohaček, Jana Dominković te Kristina Nikić, učenice 1. c razreda naše škole. Prošle su školsku i županijsku razinu, a za nacionalnu razinu morale su, osim zadanih knjiga, pripremiti se i na području opće kulture. Na nacionalnoj razini natjecanja djevojke su osvojile 6. mjesto od ukupno 20 ekipa/škola.

U kategoriji izrade kreativnog uratka prijavila se učenica Stela Balenović. Stela je učenica 2. d razreda koja je već imala nekoliko svojih izložbi, a svoje kreativno umijeće prikazala je u obliku plakata, tematike vezane uz pročitane knjige. Na nacionalnoj razini natjecanja Stela je osvojila visoko drugo mjesto od ukupno devet prijavljenih ekipa/škola.

Učenice je pripremala knjižničarka i profesorica Biljana Barišić Mudri.

Čestitamo učenicama na lijepim rezultatima!