Gimnazija Bjelovar u posjetu PBF-u u Zagrebu

 Gimnazija Bjelovar u posjetu PBF-u u Zagrebu

Učenici/ce četvrtih razreda (4.a,4.b,4.c,4.d, 4.e) te, dio 3.a i 3.e razreda Gimnazije Bjelovar, pod mentorstvom profesorica Željke Holjević i Jadranke Lusavec  5. svibnja 2023. godine posjetili su Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Terenska nastava se provodila u predmetnoj korelaciji Etike i Biologije.

Program posjeta unaprijed je dogovoren s Voditeljicom Ureda za upravljanje kvalitetom, Jelenom Rožić, prof.

Za bogat, raznovrstan i nadasve zanimljiv program angažirali su se profesorice i profesori PBF-a.

Na samom početku u fakultetskoj vijećnici srdačno i nadasve gostoprimstveno uz

toplu dobrodošlicu  učenike/ce Gimnazije Bjelovar dočekale su  profesorice PBF-a.

prof. dr.sc. Anita Slavica, Ana Kovačić, v.pred. i prof. dr.sc. Mirjana Čurlin. Profesorice su učenike/ce približile i bolje upoznale sa studijima na  fakultetu, te o ulozi prehrambene tehnologije, biotehnologije, i nutricionizma danas u Hrvatskoj  i u svijetu. Na konkretnim primjerima pokazale su vrijednost, značaj, te uspjeh osoba koje su završile neki od navedenih smjerova.

Nakon uvodnog dijela održane su praktične radionice. Vrlo zanimljivu, interaktivnu radionicu zvučnog naziva „Kakve su to vradžbine?“, održao je dr.sc. Marko Nuskol.

Učenici su po prvi puta radili u laboratoriju za fizikalnu kemiju i koroziju u Zavodu za kemiju i biokemiju. Izvodili su interesantne pokuse, neke od njih doživljavaju u svakodnevnom životu ,a da se do sada uopće za njih nisu upitali.

Prava avantura učenike je dočekala u laboratoriju za tehnologiju, antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo.

Radionicu naziva „U društvu mikroba“ vodile su izv.prof. dr.sc.Andreja Leboš Pavunac, dr.sc. Katarina Butorac, Nina Čuljak, mag.ing.biotechn. U laboratoriju su učenici/ce sami/e uz asistenciju profesorica fiksirali bakterije te ih potom promatrali/le pod mikroskopom i po obliku određivali/le  kojoj grupi dotične bakterije pripadaju.  

„O sigurnoj životnoj i radnoj sredini u kemijskom svijetu“ u laboratoriju za biologiju i   genetiku mikroorganizama u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo, govorile su  i provele radionicu s učenicima/ama prof. dr.sc. Ksenija Durgo i Ana Huđek Turković, mag.ing.

U Zavodu za biokemijsko inženjerstvo učenike/ce je pozitivno iznenadila bivša učenica Gimnazije Bjelovar, Dora Pavić koja radi u ovom zavodu i nedavno je doktorirala. Učenike/ce je provela kroz svoj dio laboratorija i ukratko im objasnila čime se bavi i na kakvim projektima radi.    

O načinu studiranja, te o nebrojenim mogućnostima koje nude smjerovi na fakultetu više su govorili sami studenti. Studentice i studenti su predstavili ulogu i značaj Studentskog zbora, te više rekli o PROBIONU -Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Na samom kraju našeg putovanja po laboratorijima PBF-a, naši domaćini su nam upriličili velebnu i slatku završnicu posjeta svojoj ustanovi.     

Naime, Anica Bebek Markovinović, mag.ing i izv.prof.dr.sc Danijela Bursać Kovačević predstavile su, doduše svima nama prisutnima dosta nesvakidašnju, temu naziva „3D printanje hrane“. Profesorice su sam kraj našeg posjeta začinile degustacijom 3D jagode. Učenike/ce, se jako dojmila degustacija proizvoda.

Učenici/ce su oduševljeno sa riječima hvale napustili/le prostore Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.  

Profesorice Jadranka Lusavec i Željka Holjević smatraju da je ovo odličan način korelacijsko-interaktivnog učenja o čemu se uvelike govori u aspektima suvremene škole.    Gimnazija Bjelovar, zahvalna je Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu što je omogućio da provedemo terensku nastavu ovakvog opsega i priuštio, učenicima/ama i profesoricama u pratnji,  jedno ovakvo neopisivo i nezaboravno iskustvo