„Analizom pogodi koja je sol u vodi“ 

 „Analizom pogodi koja je sol u vodi“ 

Održana radionica iz kemije „Analizom pogodi koja je sol u vodi“ 
 
U subotu 1. travnja prijepodne u kemijskoj učionici naše škole održana  je radionica iz kemije koju su vodili izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i   
student kemije Leon Lenuzzi Šuper. U organizaciji i tehničkoj  realizaciji radionice sudjelovao je naš profesor kemije Hrvoje Mikuldaš. Radionica iz ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica  Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) bila je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda gimnazije koji su dodatno motivirani za kemiju, a odaziv je bio iznad očekivanja. Osim trinaestero učenika iz naše škole, radionici su prisustvovali još dvoje učenika iz drugih škola, jedna učenica iz Gimnazije u Daruvaru i jedan učenik iz zagrebačkog MIOC-a. 
 
Radionica je započela uvodnim predavanjem prof. Portade i nastavila se individualnim radom učenika u trajanju od tri školska sata. Radionicu „Analizom pogodi koja je sol u vodi“ dr. Portada je osmislio na temelju jednog od zadataka koji su bili zadani na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi 2016. godine u Gruziji i do sada je u sklopu radionica HDKI-ja održana u više gradova i škola diljem Hrvatske. Polaznici   
radionice imaju zadatak da dobro promišljenim miješanjem i opažanjem promjena otkriju sastave nepoznatih vodenih otopina u plastičnim bočicama. 
 
Postavljeni zadatak prvi je riješio Krešimir Košč koji je za svoj uspjeh nagrađen knjigom Putovanje u nepoznato – Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo) autorica Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić. Voditelji radionice poklonili su svim sudionicima primjerak periodnog sustava kemijskih elemenata, a svi prisutni, i učenici i voditelji, u znak zahvalnosti dobili su pripravke od ljekovitog bilja i prirodnih sapuna koje su aranžirali i pripravili naši učenici pod vodstvom prof. A. Fusić. 
 
Polaznicima se radionica svidjela, a najveću korist od nje imat će oni koji se pripremaju za natjecanja iz kemije ili za polaganje kemije na maturi. Na kraju druženja razgovaralo se o mogućnostima organiziranja još nekoliko sličnih radionica u skoroj budućnosti. 

Video s radionice možete pogledati ovdje.