Obilježili smo Svjetski dan Roma

 Obilježili smo Svjetski dan Roma

Vječno na putu

Predstavljanje projekta Gimnazije Bjelovar

            U srijedu 5. travnja 2023. godine u kupoli Gimnazije Bjelovar održano je predstavljanje projekta Vječno na putu uoči obilježavanja Svjetskog dana Roma.

            Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Čak i u 21. stoljeću postoji nepravda poput kršenja ljudskih prava prema Romima, stoga je Svjetski dan Roma dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

            Voditeljica projekta „Vječno na putu” je profesorica Željka Holjević, a suradnice profesorica Vesna Krgović i knjižničarka Biljana Barišić Mudri. Profesorice su ujedno i organizatorice ove manifestacije. Cilj projekta jest prikazati prisutnost Roma kroz cijelu ljudsku povijest, tako i na prostorima gdje živimo. Pokazati život Roma, stradanja tijekom Drugog svjetskog rata, ali i prikazati bogato kulturno naslijeđe te život pojedinih Roma danas, u Bjelovaru i okolici. Valja napomenuti kako je ovaj projekt prepoznao i financijski podržao međunarodni Institut Olga Lengyel Tolyinstitut. Učenici, sudionici projekta, imali su zadatak istražiti život Roma, a svoje rezultate predstaviti u obliku prezentacija. Učenici koji su istražili povijest Roma i Rome tijekom Drugog svjetskog rata su: Krešimir Košč, Ivan Prodanić, Iva Kranjec i Nera Dolenac, dok su o glazbi i običajima Roma te o Romima u Bjelovaru istraživale učenice: Leonarda Krpan i Ivona Crkvenac.

            Program su vodile učenice Nika Žarec i Emilija Ciganović, a kulturni dio programa upotpunile su učenica Josipa Car čitanjem ulomka iz popularnog romana „Ciganin, ali najljepši” autora Kristiana Novaka, učenica Selena Dončević kazivanjem poezije poznatog romskog pjesnika Kujtima Pačaku te Antonija Masnec kazivanjem stihova pjesme flamenka španjolskog autora Juana Peñe Lebrijanoa. Tijekom prezentacije o romskoj glazbi, uzvanici su mogli čuti zvukove pojedinih romskih glazbala te glazbene melodije najpoznatijih romskih glazbenika, poput Šabana Bajramovića, Esme Redžepove i Gipsy Kingsa. Kulturni program obogatila je učenica Patricija Špoljarić izvođenjem poznate pjesme „Đurđevdan” kao podsjetnik na najstariji i najveći romski praznik kojim se slavi dolazak proljeća.

            Uvažene gošće ove manifestacije bile su poznata bjelovarska novinarska, gospođa Marijana Kranjec te voditeljica i predstavnica romske etno kuće autohtonih hrvatskih Roma Lovara, gospođa Slađana Đurđević. Marijana Kranjec zaslužna je za nastanak dokumentarnog filma „Neprežaljeni” koji govori o romskim žrtvama u NDH-u. Film je je dobio nagradu Hrvatskoga novinarskog društva Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo za 2016. godinu. Kranjec je podijelila svoja iskustva tijekom stvaranja ovoga filma, a puštajući videoisječke iz filma kazivala je o fazama nastajanja filma te o izvorima iz kojih je crpila građu za film. Ukazala je na činjenicu kako smo svi jednaki pred zakonom, svi bismo trebali bili prihvaćeni u društvu i imati ista prava jer „u svima nama teče ona ista, crvena krv”. Slađana Đurđević kazivala je o položaju Roma u Bjelovaru te o predrasudama prema Romima ukazujući na važnost prihvaćanja različitosti među ljudima. Đurđević je podijelila svoja životna iskustva s kojima se suočavala od ulaska u miješani romski brak do osnivanja i vođenja Romske kuće. Bio je to prvi miješani brak na području Bjelovara, a mora se napomenuti kako je Goran prvi Rom s diplomom u Hrvatskoj. Osnovali su Romsku kuću čiji posjetitelji mogu puno saznati o romskoj povijesti, kulturi i običajima, a posebno o autohtonoj skupini Roma Lovara. Iako Slađana nije Romkinja rođenjem, već opredjeljenjem, svladala je romske običaje te s velikom strašću i toplinom predstavlja romsku kulturu. Učenicima je savjetovala da budu otvorenog duha, bez predrasuda prema vjeri, nacionalnosti, boji kože i sl.

            Stručnih radova o životu, stradanju i kulturi Roma, narodu koji živi stoljećima na ovim prostorima, gotovo da i nema. Stoga je vrlo važno da škole educiraju učenike o ovim temama s ciljem pokazivanja interesa za druge, spremnosti da se prevladaju stereotipi i predrasude, te da se uvažavaju i razumijevaju vrijednosti raznih vjerskih ili etničkih skupina. Svi Romi trebali bi biti poštovani od društva kao Romi, ponosno ističući svoju romsku pripadnost.

            Svim Romima čestitamo Svjetski dan Roma!