Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta u Gimnaziji Bjelovar

 Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta u Gimnaziji Bjelovar

„Dnevniče, ne želim umrijeti…” – ceremonija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Ceremonija „Dnevniče, ne želim umrijeti…”, izložba „Tako je sve počelo…” te projekt ,,Crocus” sastavni su dijelovi cjelogodišnjeg projekta „Očima djeteta” koji su osmislile profesorice Željka Holjević i Biljana Barišić Mudri.

Jednom će ovaj strašni rat završiti. Svakako će doći vrijeme kada ćemo opet biti LJUDI, a ne samo Židovi. – Anne Frank

Danas 27. siječnja, zemlje diljem svijeta odaju počast tragediji, znanoj kao holokaust. U kupoli Gimnazije Bjelovar održana je ceremonija u znak sjećanja na patnje, stradanja i žrtve židovskog naroda. Učenici su čitali ulomke iz dnevnika koje su pisala djeca stradala u holokaustu. Većina djece uživala je relativno normalan, bezbrižan život prije Drugog svjetskog rata. Njemačka okupacija je izmijenila sudbinu židovskog naroda. Zbog protjerivanja u nacističke logore smrti i mnogobrojnih smrti u getu, cijele obitelji su bile rasturene. Ovi mladi ljudi, čije su ulomke čitali učenici, nisu se trebali bojati, nisu trebali nositi taj teret koji su nosili da bi vidjeli prizore kojih su bili svjedoci. Oni nisu trebali umrijeti. Stoga se prisjećamo njihovih sudbina kako se takva tragedija ne bi više nikad dogodila. Ulomci su čitani uz puštanje nekoliko glazbenih stavaka na prijedlog profesorice Vesne Krgović, čime je obogaćeno emotivno raspoloženje u kupoli. Program su vodili učenici Luka Žlender, Nika Žarec, Antonija Masnec, Selena Dončević, Ljubica Rajić, Nina Vicić, Marta Čuković i Mia Matković.

U školskom hodniku na prvom katu postavljena je izložba ,,Ovako je počelo…”. Osamnaest postera prikazuju priču o životu Židova u Europi u razdoblju od postojanja Weimarske Republike do kasnih 1930-ih godina. Posteri su raspoređeni prema kronološkom redoslijedu kako bi se istaknuo proces kristaliziranja protužidovske politike, dostignuvši svoj vrhunac ogromnim neredima koji su se dogodili u noći s 9. na 10. studenoga 1938. Slikama su pripojeni citati nekih ,,glavnih” ličnosti – Židova i ne-Židova. Izložbu su postavile profesorica Željka Holjević i knjižničarka Biljana Barišić Mudri. Osim toga, u školskoj je knjižnici postavljena izložba publikacija na temu holokausta ukoliko netko želi dodatno istražiti ovu temu.

Žrtvama holokausta počast su odali i članovi Povijesne skupine, pod vodstvom profesorice Melite Štimac. Anne Frank je djevojčica koja je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta. Istražili su život Anne Frank te postavili izložbu na prvom polukatu škole, a Kuću Anne Frank iz Amsterdama mogli su posjetiti svi učenici pomoću VR naočala uz vođenje članova Povijesne skupine.

Izložba, ceremonija te sadnja šafrana ispred školske zgrade, koje su posadili učenici 4. c razreda s profesoricama Željkom Holjević i Jadrankom Lusavec, dio su cjelogodišnjeg projekta ,,Očima djeteta” koji su osmislile profesorica Holjević i knjižničarka Barišić Mudri. Prisjećanjem i podučavanjem o holokaustu borimo se za svijet u kojem će tolerancija, dijalog te međusobno uvažavanje postati temelj na kojem društvo treba počivati.