Raznolikost kultura

 Raznolikost kultura

Završni susret, tj. prezentacija dvogodišnjeg projekta učenika/ca Zagrebačke županije i Bjelovarsko-bilogorske održan je u Srednjoj školi „Ivan Švear“ Ivanić Grad. U mjesecu studenom obilježava se Međunarodni dan tolerancije (16.11.), u prosincu Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.) i Međunarodni dan migranata (18.12.), stoga se i naš završni susret održao 16. prosinca 2022.

Voditeljica projekta i mentorica učenicima/ama u SŠ „Ivan Švear“ Ivanić-Grad je prof. Dubravka Horvatić, a u Gimnaziji Bjelovar projekt je vodila i pripremala učenike/ce prof. Željka Holjević. Gimnazijalci/ke 4. a razreda (Iva Kranjec, Ivona Crkvenac, Nera Dolenac, Ivan Prodanić, Krešimir Košč) općeg smjera Gimnazije Bjelovar dvije su godine radili na međužupanijskom projektu Kulturna raznolikost.  

Projekt je imao za cilj senzibilizirati učenike/ce u domeni uvažavanja različitosti u kulturama koje sve nas na određen način obogaćuju. Naglasak je ponajviše bio na temi migranta koju su učenici/ce SŠ iz Ivanić-Grada detaljno istražili te o temi Roma, kao jednoj od marginalnih tj. zanemarenih tema u cijelom našem društvu i šire, o kojoj gotovo da ne postoje sustavna istraživanja, a koju su prezentirali učenici/ce Gimnazije Bjelovar.

U knjižnici SŠ u Ivanić-Gradu učenici/ce obje škole su na vrlo interesantan, zanimljiv i poučan način predstavili svoje uratke uz dinamično ponavljanje prezentiranig projekta kroz digitalne alate Mentimetar i Kahoot, koje je bilo popraćeno i nagradama za najbolja osvojena mjesta. Kao šećer na kraju, učenica iz Ukrajine, koja pohađa 1. a razred SŠ „Ivan Švear“, ispričala je svoje doživljaje, kako i zašto je s ocem morala napustiti svoju domovinu te kako se snašla u novoj sredini. Učenica je također pokazala svoju vještinu i znanje na instrumentu BANDURA i za kraj nam odsvirala nekoliko melodija. Uz vodstvo učenica Mie Ciganović, Anastazije Vojković i Nele Vulinec, gimnazijalci/ke iz Bjelovara prošetali su gradom i upoznati znamenitosti Ivanić-Grada.

Ovakav oblik suradnje promiče međusobno uvažavanje, proširuje poznanstva i obogaćuje same sudionike te otvara još jednu dimenziju učenja na pomalo drugačiji način.