„I MOJ GLAS JE BITAN!“

 „I MOJ GLAS JE BITAN!“

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, nositelj je projekta „I moj glas je bitan!“ u koji  se uključila i Gimnazija Bjelovar. Projekt je namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola koji postaju punoljetni te time po prvi puta stječu pravo i odgovornost pristupiti biračkim mjestima.

Cilj projekta je upoznati mlade birače s vrstama izbora koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom kako iskoristiti svoje aktivno i pasivno biračko pravo. Kako su naši učenici već upoznati s temom izbora, koje smo obradili na satima Politike i gospodarstva, nadamo se kako ih je sudjelovanje u ovom projektu još dodatno potaknulo na izlazak na prve predstojeće izbore – 2024. godine: izbore zastupnika u Hrvatski sabor, izbore za predsjednika Republike Hrvatske i izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske te da će prekinuti zabrinjavajući trend sve manjeg izlaska na birališta.

Dana 13. prosinca 2022. učenici 4. a, 4. b, 4. c, 4. d i 4. e razreda pomno su pratili zanimljivo, poticajno i interaktivno izlaganje predstavnika DIP-a koji su učenicima uprizorili izgled izbornog mjesta, glasački listić, kutije s glasačkim listićima i sam postupak izbora.

Mihaela Polančec, dipl. politolog