Festival tolerancije: integracija Roma

 Festival tolerancije:  integracija Roma

Dana 6. svibnja 2022. godine učenici Gimnazije Bjelovar (3. a) sudjelovali su u programu i diskusiji na temu integracije izbjeglica u organizaciji Festivala tolerancije. Diskusija se odvijala putem platforme Google Meet.
Učenici su imali priliku razgovarati sa studenticom druge godine socijalnog rada Leom. Lea, osim što je Romkinja, ujedno je zagovaračica prava za mlade Rome i djecu. Lea je ispričala svoju, nimalo lagodnu životnu priču te naglasila kako u Republici Hrvatskoj postoje subvencije za školovanje djece romske manjine, ali većina Roma nije upoznata s tom činjenicom. Lea navodi problem kako mnoga djeca romske pripadnosti, nažalost, nemaju potporu svojih obitelji za nastavak školovanja, a sve iz razloga roditeljske neupućenosti u mogućnosti i dobrobiti obrazovanja za daljnji život.
Nadalje, u diskusiji su sudjelovale i Suzana Kunc, predstavnica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj, zatim Sara Kali, voditeljica projekta Obrazovane Romkinje te Monika Čavlović, savjetnica pučke pravobraniteljice. Sudionice su govorile o problemima i situaciji Roma u Republici Hrvatskoj.
Učenicima 3. a razreda ovakav vid edukacije je uvelike pomogao u percepciji Roma u Republici Hrvatskoj, tim više što rade na projektu „Romi“ u povijesnom aspektu Roma, Roma tijekom Drugog svjetskog rata te Roma u Bjelovaru.

Program organizirale profesorice: Željka Holjević i Biljana Barišić Mudri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *