Gimnazija Bjelovar na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

 Gimnazija Bjelovar na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje  i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 9. ožujka 2024. u Zagrebu održana je Državna smotra simuliranih suđenja u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zgrebu na kojoj su po prvi puta sudjelovali/le učenici/ce Gimnazije Bjelovar četvrtih i drugog (Dorotea Vuk i Ana Mamić (4.a)– zamjenice državnog odvjetnika, tužiteljice, Marko Vladić(4.a)- oštećenik, Lorena Muhar(4.c)- optužena, Lana Tutić(4.c)- svjedokinja, Antonija Jolić(4.a) – svjedok, Lukrecija Ćuk(4.a)-svjedok, Ivan Zrilić (4.e)- sudski vještak, Magdalena Mlinarić(2.c) i Dorotea Vuk(4.a)- obrana )  razreda.

Na smotri je sudjelovalo 29 škola ( 327 učenika/ca i 30 mentora/ca).    

U uvodnom dijelu auditoriju se obratila Daria Kurtić,prof.,v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, potom dobrodošlicu na sud svima zaželjela je predsjednica Općinskog kaznenog suda u Zgrebu, Jasna Zoretić Rendulić te Izv.prof.dr.sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, svim učesnicima/cama zaželio je ugodan boravak na sudu i uspjeh u suđenju ,ali i daljnjem životu, a samu Smotru otvorio je Predsjednik povjerenstva mr.sc.Tomislav Ogrinšak.

Učenici/ce su preuzeli uloge odvjetnika tužitelja, odvjetnika tužene, oštećenika , svjedoka, sudskog vještaka i pred sutkinjom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gospođom Anamarijom Pavičić prezentirali svoju vještinu izlaganja uvodnih i završnih govora, te vještinu logičkog postavljanja pitanja i kritičkog promišljanja, kao i sposobnost vjerodostojnog predstavljanja tj. uživljavanja u likove koje su trebali odglumiti.

U dvije simulirane sjednice iskušali  su jednom dokazati krivnju u nakani pokušaja ubojstva Vlade Kolara (oštećenika) od strane partnerice Andreje Rogan, a u drugom su pokazali kako optuženu Andreu Rogan osloboditi optužbe za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela-ubojstva u pokušaju.

Sposobnost verbalno-logičkog i kritičkog izražaja odmjerili su u postupku suđenja s Gimnazijom Lucijana Vranjanina iz Zagreba. Oba tima po riječima sutkinje  uspjela su dokazati da se Andrea Rogan oslobađa krivnje koja joj se stavlja na teret.   

U samoj pripremi koja prethodi Simuliranoj sjednici suđenja učenici Gimnazije Bjelovar svoje uloge uvježbavali su s učenicima Ekonomske i Birotehničke škole Bjelovar (Upravni referenti) i učenicima Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar ( Komercijalisti). Učenicima sve tri škole vještine i sposobnosti koje treba imati sudac, odvjetnik, zorno je pokazala i predočila Ivanka Jareb. dipl.iur prof. mentor. Profesorica Jareb je nesebično učenicima ukazivala na pravila pravničkog  izražavanja i ponašanja u sudnici kao i na sam tijek suđenja.

Učenici Gimnazije Bjelovar s mentoricom Željkom Holjević, zahvalni su prof. Jareb na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, te se nadaju budućoj suradnji.   

Utisci učenika/ca nakon provedene simulirane sjednice su nadasve pozitivi, a neki od učenika/ca čak i potvrđuju svoje buduće zanimanje pravnika upravo zbog učestvovanja na ovakvom vidu edukacije.