18. DOKUart i Gimnazija Bjelovar

 18. DOKUart i Gimnazija Bjelovar

Ovogodišnji 18. festival profesionalnog umjetničkog dokumentarnog filma DOKUart trajao je od 6. do 13. listopada 2023. u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru, a gimnazijalci su u njemu sudjelovali na više načina te iz prve ruke doživjeli najbolje trenutke suvremene hrvatske i svjetske dokumentaristike.  

Žiri mladih ove su godine sačinjavale učenice Eva Caktaš, 2. a, Irma Miličević, 3. d, Hana Hodalić i Mia Veček, 3. b, a njihov je zadatak bio pogledati sve festivalske filmove te na završnoj večeri festivala proglasiti pobjednički film. Pomagale su im tijekom festivala Rada Šešić, selektorica festivala i Mirjana Maretić, nastavnica Hrvatskoga jezika u Gimnaziji Bjelovar.  

Trebalo je prije svega dogovoriti kriterije vrednovanja, tijekom festivala raspraviti unutar žirija o svakom filmu te ih uspoređivati, potom argumentirano obrazložiti svoju odluku pred publikom. Opuštenoj radnoj atmosferi pridonijela je činjenica da sve članice žirija vole gledati filmove i o njima raspravljati, a posljednjeg dana festivala za njih je organiziran ručak s filmskom kritičarkom, redateljicom i scenaristicom Radom Šešić tijekom kojega su mogle raspraviti o brojnim pitanjima o dokumentarnom filmu i još bolje se upoznati. 

Za sve učenike prvih razreda 9. listopada 2023. organizirana je projekcija irskog nagrađivanog filma Mladi Platon uz stručno vodstvo Uroša Živanovića, voditelja filmske nastave s kojim su učenici diskutirali prije i nakon projekcije. U filmu se progovara o naselju u Belfastu koje je zbog sukoba između republikanaca i probritanskih unionista osiromašena zajednica u kojoj su droga i oružje svakodnevica mladih. Mladi su upravo najveće žrtve te okoline, a njihovu svijetlu točku predstavlja ravnatelj osnovne škole u srcu naselja i predani tim učitelja koji koriste antičku filozofiju Aristotela, Sokrata i Platona kako bi osnažili i potaknuli djecu na kritičko propitivanje mitologija rata i nasilja, narativa njihovih roditelja i vršnjaka te ih u konačnici oslobodili okova vlastite okoline. 

Učenici 3. d sudjelovali su 10. listopada 2023. u interaktivnom predavanju Film bez riječi filmske kritičarke Višnje Pentić koje je održano u predvorju KMC-a. Tijekom gledanja filmova Tijelo redatelja Ante Babaje i Dernek redatelja Zorana Tadića učenici su opažali ulogu zvuka kao izražajnog sredstva u filmu te s kritičarkom promišljali o utjecaju zvuka na doživljaj i razumijevanje dokumentarnog filma. 

S veseljem smo sudjelovali u ovogodišnjem festivalu, a s još većim očekujemo sljedeći! 

1. slika Žiri mladih pred školom – Irma Miličević, Eva Caktaš, Hana Hodalić, Mia Veček
Žiri mladih proglašava pobjednika festivala – Hana Hodalić, Mia Veček, Eva Caktaš, Irma Miličević, Rada Šešić