Posjet Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini

 Posjet Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini

Jedan od prvih izleta bjelovarskih gimnazijalaca bio je posjet Muzeju krapinskih neandertalaca u utorak 10. listopada 2023. godine. Izlet je bio organiziran za učenike 2. a, 2. b, 2. c i 2. d razreda uz vodstvo profesorica Željke Holjević, Jadranke Lusavec i Biljane Barišić Mudri.

Učenici su obišli Muzej uz stručno vodstvo, a pomoću multimedijskog sadržaja te realističnim prikazom rekonstrukcije krapinskog kamenodobnog staništa i prikazom neandertalskih rituala mogli su dočarati svijet neandertalaca i ljudske prapočetke. Osim obilaska Muzeja, učenici su sudjelovali u paleoantroploškoj radionici Lubanje hominina u kojoj su proučavali replike lubanja različitih vrsta i rodova izumrlih ljudskih predaka. Nakon zanimljive prezentacije učenici su proučavali šest replika poznatih fosilnih lubanja. Mjerenjem i interpretiranjem različitih parametara učenici su prepoznavali naziv vrste kojoj lubanja pripada i mogući izgled lica.

Za otkriće na Hušnjakovu brijegu zaslužan je hrvatski paleontolog i geolog Dragutin Gorjanović-Kramberger koji se od 1899. do 1905. bavio iskopavanjem te je, osim koštanih ostataka davno izumrlih životinja, otkrio i koštane ostatke pračovjeka te artefakte, pračovjekovo kameno oruđe. Ovo prapovijesno nalazište zaštićeno je 1948. godine kao prvi paleontološki spomenik prirode Republike Hrvatske i svojim se značenjem ubraja u jedno od najbogatijih paleolitičkih staništa neandertalskog čovjeka Hrvatske i svijeta.