Erna Rudnički u Gimnaziji Bjelovar

 Erna Rudnički u Gimnaziji Bjelovar

Kako se pripremiti za izvedbu? Kako pristupiti tekstu? Kako pomoću vježbi pjevanja i disanja ukloniti tjelesne grčeve koji sabotiraju glas i tijelo? Odgovore na ova i slična pitanja saznali su učenici Gimnazije Bjelovar na radionici ,,Glumac i glas” koju je vodila poznata bjelovarska glumica Erna Rudnički.

Dana 2. studenoga 2022. godine u kupoli Gimnazije Bjelovar održana je radionica ,,Glumac i glas” Erne Rudnički. Rudnički je rođena u Bjelovaru. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je dobitnica više nagrada. Glumi u kazalištu, na televiziji u filmovima i serijama te godinama daje glas u crtićima na HRT-u.

Rudnički je posjetila svoju bivšu školu te s gimnazijalcima podijelila svoja znanja i iskustva stečena na fakultetu i tijekom dugogodišnjeg rada. Radionica obuhvaća vježbe disanja, opuštanja, vježbe artikulacije, vježbe za volumen glasa, vježbe pjevanja Werbeck (vježbe koje opuštaju i pripremaju tijelo za govorenje i pjevanje te automatski oslobađaju od napetosti i stresa), zatim vježbe koje produbljuju disanje i vježbe za povećanje raspona glasa, te rad na vezi tijela i glasa. Posebna pažnja usmjerena je na uklanjanje tjelesnih grčeva koji sabotiraju glas i tijelo. Izvođenjem ovih vježbi učenici su spoznali kako se ne trebaju derati da bi bili dovoljno glasni, već je potrebno pravilno disati te koristiti glas iz dijafragme. Spoznali su kako glumci često izvode ovakve vježbe prije nastupa da bi bili opušteniji i pravilnije izvodili tekst na pozornici, a njihova izvedba bila jednako svježa kao da se održava prvi put. Učenici su imali prilike raditi na dramskom tekstu, a Erna im je otkrila na što trebaju paziti prilikom govorenja i izvedbe teksta. Erna im je otkrila nekoliko savjeta u slučaju blokade, a što se može primijeniti i kod usmenih ispitivanja. Nakon izvođenja vježbi, učenici su postavljali pitanja vezana uz Ernino studiranje i rad. S radionice su otišli opušteno i zadovoljno, a Ernu su obradovali mnoštvom pozitivnih povratnih informacija i ispratili je zasluženim aplauzom.

Nakon radionice, Erna je posjetila školsku knjižnicu i dala intervju koji će biti objavljen u školskom listu, a čitatelji će moći više doznati o Erninim iskustvima iz srednje škole, njezinim hobijima te projektima na kojima radi i proširuje svoja znanja i iskustva. Susret s Ernom Rudnički organizirala je školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri uz podršku ravnateljice Tanje Mamić. Ernin dolazak u školu i zadovoljstvo učenika održanom radionicom pokazatelji su potrebe za održavanjem ovakvih i sličnih radionica u skladu s potrebama i interesima učenika. Zahvaljujemo Erni na dolasku i na izvrsnoj radionici te joj želimo puno uspjeha i sreće u daljnjem radu.