Festival prava djece u Gimnaziji Bjelovar

 Festival prava djece u Gimnaziji Bjelovar

Učenici/ce Gimnazije Bjelovar i ove godine sudjeluju u programu Festivala prava djece koje provode profesorice Željka Holjević i Biljana Barišić Mudri u suradnji s udrugom Alternator.
Učenici/ce kroz edukativne videouratke proširuju svoje spoznaje o prisutnosti i prevenciji vršnjačkog nasilja, o važnosti medijacije, važnosti mentalnog zdravlja, kao i o uvažavanju i prihvaćanju različitosti. Kroz osobne priče mladih ljudi koji progovaraju o sebi, o tome što ih veseli, po čemu su posebni, ali i o iskustvima vršnjačkog zlostavljanja i odbacivanja koje su doživjeli od svojih vršnjaka, progovaraju i o temama usamljenosti, kreativnosti te o svojim „životnim filozofijama“. Učenici osvještavaju situacije u kojima su se i sami ponekad našli, ali i o postupcima koje je dobro poduzeti ili napraviti da zaštitimo sebe i druge, kao što je jedan protagonist, usprkos lošem životnom iskustvu u jednom od filmova rekao: „Ako se trudim biti sretniji i usrećiti druge ljude, to daje sreću“.
Ove godine novitet je što učenici Gimnazije Bjelovar imaju priliku gledati dugometražni film ,,Povezivanje”/,,Connecting the Dots“ koji obrađuje temu mentalnog zdravlja kroz prikaze života mladih diljem svijeta. Protagonisti otvoreno razgovaraju o svojim iskustvima na dosad neviđen način. Udruga Alnternator omogućila je gostovanje psihologinje Anamarije Vuić u Gimnaziji Bjelovar, koja je nakon projekcije filma vodila diskusiju s učenicima.

Ovakav otvoren pristup osobito je važan u vremenu porasta anksioznosti i depresivnosti među mladima, a film teme mentalnog zdravlja iznosi na površinu te nudi inspirativne načine kako si pomoći i utjecati na zajednicu. Učenici su odlično prihvatili ovakav način rada, aktivno su sudjelovali u diskusiji te nisu skrivali zadovoljstvo novousvojenim spoznajama.