Obavijest o upisu u odjel za sportaše

 Obavijest o upisu u odjel za sportaše

Gimnazija Bjelovar će učenicima sportašima omogućiti školsku izobrazbu i istodobno najbolje uvjete za postizanje sportskih uspjeha. Učenicima će se omogućiti usklađivanje školskih i sportskih obveza.

Učenici sportaši stječu obrazovanje prema nastavnom planu i programu opće gimnazije koji propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izborni predmeti u drugom, trećem i četvrtom razredu bit će prilagođeni interesima naših učenika. Prijedlog izbornih predmeta: Etika, Vjeronauk, Psihologija, Sociologija sporta, Kondicijska priprema, Biologija, Informatika, Treći strani jezik. U okviru fakultativne nastave Gimnazija Bjelovar učenicima sportskog odjela nudi niz predmeta koje učenici upisuju prema vlastitoj želji izvan programa redovne nastave. Fakultativni predmeti: DSD – njemačka jezična diploma, Novinarstvo, Tjelesna i zdravstvena kultura (timski sportovi, individualni sportovi, šah), Ples, Razvoj aplikacija, Financijska pismenost.

Učenike i njihove roditelje treba informirati o tome da kandidati koji se upisuju u razredne odjele za sportaše iskazuju interes za upis u NISpuSŠ-u već u svibnju. Iskaz interesa ih ne obvezuje da u konačnici i moraju upisati odjel za sportaše, ali ako ne iskažu interes u toj pretprijavi, neće se moći naknadno upisati u odjel za sportaše. Nakon njihovog iskaza interesa Ministarstvo turizma i sporta šalje nerangirane liste kandidata prema sportovima nacionalnim sportskim savezima u svrhu izrade rang-lista prema sportovima.  Nacionalni sportski savezi izrađuju preliminarne rang-liste prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti i službeno objavljuju preliminarne rangliste na naslovnicama svojih mrežnih stranica kako bi kandidati mogli upozoriti na moguće pogreške prije objavljivanja konačne rang-liste. Nakon završenih prigovora kandidata (pogrešno upisani podaci, neupisani podaci…)  Nacionalni sportski savezi ispravljaju rang-liste  i službeno objavljuju konačne rang-liste na naslovnici svojih mrežnih stranica te ih dostavljaju Ministarstvu turizma i sporta.  Nakon zaprimljenih konačnih rang-lista u NISpuSŠ slijedi dodjeljivanje bodova kandidatima na temelju algoritma.

Iznimno je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na mrežnoj stranici: www.upisi.hr, a na kojoj će biti objavljeni uvjeti i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom.