Izleti

Gimnazija Bjelovar 2. i 4. na Županijskom krosu

E-mail Ispis PDF

Gimnazija Bjelovar  nastupila je  u petak 26.listopada na Županijskom natjecanju  iz krosa u Garešnici. Između  šest škola osvojeno je 2.mjesto u konkurenciji srednjih škola-djevojke.  Kros se trčao na jezeru  Skresovi , a bio je dugačak 1600m. Cure su dale sve od sebe i unatoč lošem terenu osvojile izvrsno mjesto. U sastavu su nastupile Dora Dent , Mirta Bačak ,Gabriela Bojko i Marija Perić pod vodstvom prof. Velibora Balabana.

U konkurenciji 9 škola, naši učenici osvojili su 4. mjesto što je vrlo dobar uspjeh. Trčalo se 2000m po izrazito skliskom terenu. Našu školu pod vodstvom profesora Balabana predstavljali su Jakov Pranjić, Dino Bajsić, Mihael Golec i Jurica Kovačić.

 kros

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 05 Studeni 2018 21:52

Posjet džamiji i sinagogi u Zagrebu

E-mail Ispis PDF

Dana 26. listopada 2017. godine profesorice Gimnazije Bjelovar, Željka Holjević i Vesna Krgović , vodile su učenike četvrtih razreda u posjet džamiji i židovskoj zajednici «Bet Israel»  u Zagrebu. Razlog tomu bio je velik interes samih učenika za međukurikularno povezivanje tema građanskog odgoja i obrazovanja, te za učenje u izvanškolskome okruženju. S obzirom na ograničeni broj mjesta, u stručnoj je ekskurziji sudjelovao manje učenika od broja zainteresiranih.

Sam cilj posjeta bio je upoznati monoteističke religije u Hrvatskoj obilaskom vjerskih objekata i kroz razgovor s njihovim predstavnicima, kako bi se unaprijedili  međuljudski  odnosi. Upoznavajući na takav način različitosti našega društva, učenici će lakše shvatiti i prihvatiti običaje, navike i kulturu naših sugovornika. Kroz obilazak religijskih  znamenitosti Republike Hrvatske učenike se nastoji potaknuti na pozitivna razmišljanja o svom podrijetlu, kulturno-etnološkim ostavštinama i suživotu u našoj domovini, na promišljanje o društvenim vrijednostima, te o značaju „jedinstva raznolikosti“ kao temelja demokratskoga društva.

S bogatom islamskom kulturom, običajima i načinom života nekada i danas, upoznao nas je imam Halid Dolić , koji je učenicima odgovarao na sva postavljena pitanja bez ikakvih ograničenja. Učenicima se ovakav pristup temi, kao i velika duhovitost i dosjetljivost u imamovom izlaganju, nadasve svidjela, te sami kažu da su na ovakav  ineraktivan način prezentiranja puno naučili. Važno je napomenuti da su nakon susreta i razgovora s imamom mnogi učenici razbili brojne predrasude o životu i religiji u islamskom svijetu i shvatili važnost međusobne ravnopravnosti i snošljivosti prema pripadnicima drugih vjeroispovijesti.
Nakon posjeta  džamiji, posjetili smo židovsku zajednicu «Bet Israel». Ondje nas je dočekala gđa. Julia Koš, umirovljena knjižničarka Židovske općine Zagreb. U svom je izlaganju govorila učenicima o židovskoj religiji, kulturi, povijesti i književnosti. Najveće zanimanje učenika potaknula je izlaganjem o ulozi žena u Židovstvu te o složenom procesu pripravljanja  kosher hrane. Nakon predavanja prošetali smo prostorom ove Židovske zajednice i doznali koje sve sadržaje nudi svojim članovima.

 

Izlet u Adrenalinski park

E-mail Ispis PDF

Dana 26. svibnja učenici 1.A i 1.D razreda u pratnji razrednica Ive Juriša i Mihaele Kelava posjetili su Adrenalin park Kupjak smješten u srcu Gorskog kotara. Učenici su kroz jednodnevni izlet bolje upoznali jedni druge, a i sami sebe kroz čitav niz adrenalinskih izazova poput visećih mostova, paintballa i streličarstva. Izlet je započeo i završio sa širokim osmjesima te je očito team building ispunio svoj zadatak.

 

Ažurirano: Četvrtak, 01 Lipanj 2017 12:22

Posjet Vukovaru, herojskome gradu

E-mail Ispis PDF

Dana 22. travnja 2016. god. maturanti Gimnazije Bjelovar uputili su se u sklopu terenske nastave u Vukovar pod vodstvom profesorica povijesti Terezije Grgičin i Melite Štimac. Namjera ovog izleta bila je naučiti buduće mlade intelektualce nešto više o gradu i događajima koji su predstavljali ključan i sudbonosan temelj u borbi za ostvarenje današnje samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Svi smo se našli na autobusnom kolodvoru prema ranije dogovorenom rasporedu u 6 ujutro. Bilo nam se lako ustati u zoru jer smo bili prepuni adrenalina i uzbuđenja te smo s nestrpljenjem iščekivali polazak. Uskoro smo se smjestili u dva autobusa koja su nas već čekala te je put mogao započeti. Zagušljivost i gužva na sjedalima su nas uskoro primorale da zatražimo kratko stajanje i odmor, na što nam je profesorica odgovorila neka se zamislimo u koži branitelja koji su 1991. godine u još težim uvjetima kretali na putovanje prema prvima linijama bojišnice znajući da se neki od njih možda nikada neće vratiti. Te riječi su nas utišale, potaknule na razmišljanje, te pomogle da lakše izdržimo taj četverosatni put prema gradu na obali rijeke Dunav.
Putem smo uživali u pogledu na krajolik, oduševila nas je nizinska panorama koja je sezala unedogled. Očarani prizorima nismo ni primijetili da smo se već približili našem odredištu. Prva stanica našeg puta bila je poznata Trpinjska cesta, poznata još pod imenom „groblje tenkova.“ Lokalna vodička ukratko nam je dočarala herojske podvige koji su se ondje događali. Velik broj tenkova Jugoslavenske narodne armije bio je uništen zahvaljujući otporu hrvatskih branitelja predvođenih zapovjednikom Blagom Zadrom koji, nažalost, nije dočekao završetak bitke za Vukovar. Bitke na Trpinjskoj cesti su uvelike pomogle usporavanju prodora srpskih paravojnih jedinica te konačnog pada Vukovara. Mnogi su iskoristili priliku ovjekovječiti trenutak ispred izloženog primjerka tenka, a nakon toga put se mogao nastaviti.
Sljedeća postaja bila nam je župna crkva sv. Filipa i Jakova uz koju je franjevački samostan. U prekrasno crkveno dvorište uveo nas je simpatični stariji franjevac te nam pokazao župne ljubimce, veličanstvenog pauna i paunicu. U dvorani iza crkve pogledali smo kratak film o Vukovaru prije i tijekom rata. Potresne scene nisu nikoga mogle ostaviti ravnodušnim. Nakon toga smo posjetili unutrašnjost same crkve koja je bila granatirana te kasnije obnovljena.


Završivši razgledavanje crkve uputismo se prema poznatoj, sada obnovljenoj, vukovarskoj bolnici. Na ulazu u zgradu dočekala nas je gospođa koja nas je provela bolničkim podrumom gdje su u onim danima ratne '91. bili smješteni pacijenti bolesnici, ranjenici te ostali potrebiti. Lutke od stiropora omotane zavojima zorno prikazuju težinu ondašnje situacije. Ostali smo zapanjeni čuvši u kakvim su se teškim uvjetima nalazili pacijenti dobivajući pred sam pad grada tek pola litre vode dnevno za sve potrebe toga dana. Baš poput vukovarskih ranjenika koje je jugoslavenska vojska predvođena majorom Šljivančaninom odvukla kriomice na mjesto odakle se nikada više neće vratiti, tako smo i mi krenuli autobusom dalje cestom koja vodi nekoliko kilometara izvan Vukovara prema mjestu na kojemu se zbio jedan od najvećih zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata.
Odmičući od samoga grada s prizorom vukovarskog vodotornja iza nas, nismo se mogli oteti osjećaju strahopoštovanja prema svima stradalima, ali i preživjelima, konačno smo shvaćali kakva je nadljudska snaga bila potrebna da bi se izdržala sva patnja koju je Grad pretrpio. Došli smo konačno pred spomen dom Ovčaru gdje nam je bivši logoraš prepričao događaje masovnih klanja i krvoprolića koji su se ondje zbivali. Potresle su nas slike stradalih na Ovčari zajedno s pronađenim predmetima. Na izlasku smo ostavili potpise u knjizi sjećanja te se svi zajedno fotografirali. Preostalo nam je još uputiti se na samo stratište, na kojemu su sada zasađeni čempresi te položeni vijenci i krunice, te memorijalnome groblju gdje smo zapalili lampione te vidjeli grobove Blage Zadre i Marka Babića.
U mislima odajući počast herojima, uputili smo se nazad prema gradu na samu obalu Dunava gdje nas je dočekao bijeli križ kao spomen da se ratna stradanja i žrtve koje je herojski grad podnio nikada ne zaborave. Nakon sat vremena za osobno razgledavanje grada, uputili smo se nazad prema autobusu i krenuli put Bjelovara. Putovanje je prošlo u ugodnoj atmosferi te smo nošeni domoljubnim ponosom svi složno zapjevali. U Bjelovar smo se vratili obogaćeni za još jedno vrijedno iskustvo i lekciju koja kaže da nema te mržnje koja može uništiti zajedništvo, hrabrost i volju. Hvala svima stradalima hrvatskim, a osobito vukovarskim braniteljima, koji su donijeli Hrvatima toliko željenu slobodu i omogućili da se hrvatski barjak danas ponosno vije. A grad, grad i dalje vječan k'o narod ponosno stoji.

Mirna Crnković, 4.c

Ažurirano: Ponedjeljak, 16 Svibanj 2016 15:04

Vukovar - stručna ekskurzija

E-mail Ispis PDF

Dana 24. travnja 2015. učenici četvrtih razreda Gimnazije Bjelovar pošli su na stručnu ekskurziju u Vukovar u pratnji profesorica povijesti Terezije Grgičin i Melite Štimac. Na ovo putovanje koje se svake godine održava išli smo s namjerom da saznamo više o Domovinskom ratu. Ova stručna ekskurzija, kojom nas je provelo dvoje sjajnih vodiča nije bilo samo puko učenje činjenica, već doznavanje o patnjama Vukovaraca iz prve ruke.
 Krenuli smo u ranim jutarnjim satima i nakon nekoliko sati vožnje kroz naše predivne slavonske ravnice stigli smo do našeg odredišta. Zaustavili smo se najprije na Trpinskoj cesti , „groblju tenkova“ na kojoj su pripadnici naše vojske branili vlastite domove. Posjetili smo i crkvu u kojoj smo pogledali film o ratnim razaranjima,uništenju mnoštva života. Taj nas je film sve pogodio jer izražava veliku dehumanizaciju , neljudskost.  Mnoge nevine žrtve koje su poginule bile su djeca ili nemoćni starci te jedna trudnica. A čak i Isus, koji nije za sve ljude simbol vjere, ali za nevjernike simbol je poštovanja osakaćen je i bačen u smeće. I tako se počelo praviti „smetlište ljudskih duša“,kao što to u svom eseju spominje Siniša Glavašević , izvjestitelj Narodnog radija koji je cijelo to vrijeme neumorno i hrabro stvarao dokaze o uništenju našeg grada heroja. U bolnici smo se upoznali sa teškim uvjetima koji nas nikad u našim životima nisu snašli, a u kojima bi većina ljudi umrla. Ali mala skupina doktora i volontera je u toj bolnici radila danonoćno kako bi liječila ratno stradale, bez obzira kojoj oni nacionalnosti pripadali. Nažalost, i ona je bila razorena jer se nikakva pravila pa ni pravila Ženevske konferencije nisu poštivala. Također smo posjetili i Ovčaru i memorijalno groblje. Ovčara je još jedno mjesto na kojem smo vidjeli potpunu nemoralnost, na kojoj je mnoštvo ljudi mučeno, a na kraju ubijeno i zatrpano u masovnu grobnicu. Cijeli smo ovaj dan proveli upoznavajući se sa nacionalnom povijesti i učeći o Vukovaru. Prisjetili smo se žrtava i heroja poput Blage Zadre koji su život dali za Vukovar. Svi koji su poginuli, dali su život ne samo za Vukovar,već i za vlastitu domovinu,za naš Hrvatsku,za nas! Obilazeći ta sva mjesta vidjeli smo što mržnja čini čovjeku , pretvara ga u krvnika i oduzima mu sve ljudske vrijednosti!  Ali hrabrost, vjera i nada vodili su nas i naš grad heroj! Grad koji je bio okupiran 87 dana i koji je 18.11.1991. pao. Međutim, u njemu je i dalje gorila snaga branitelja koji su i najtežim trenucima išli dalje i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodnoj Republici Hrvatskoj . Tako njima  u čast gori vječni plamen na memorijalnom groblju Vukovara.  A vodotoranj Vukovara je simbol čvrstoće Hrvata koji su se unatoč svim teškoćama uspjeli oduprijeti i nisu posustali u težnji za slobodom, za koju svaki čovjek teži. Bili su vođeni idejom koju je Siniša Glavašević iznio u svom eseju :“ Jer,tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će čuvati moj grad,moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“  I nisu pokleknuli, branili su Vukovar i našu domovinu do samog kraja.


Danas, 20 godina nakon završetka Domovinskog rata , u ovom se gradu još uvijek osjeća tuga i sjećanja na ljude koji su ovdje poginuli. Ta tuga i sjećanje na poginule i nestale neće nikada prestati.  Jer je prilikom pada Vukovara, prošlost Vukovaraca bila razorena i nisu imali ništa. Ali počeli se iznova graditi. Prvi je korak bio oprost krvnicima koji su uništili grad i živote. Razaranja su oproštena, ali kako nam je rekao i svećenik u crkvi sv. Jakova koju smo posjetili, sjećanje će uvijek ostati. Tako se trebamo sjećati Vukovara i diviti se hrabrosti naših junaka koji nisu bezvrijedno izgubili živote, nego nam osigurali svijetlu budućnost, budućnost u slobodi!

Ažurirano: Subota, 16 Svibanj 2015 12:53

Stranica 1 od 2

  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr