Knjižnica

Daj šapi glas! - iskustva

E-mail Ispis PDF

Na veliki interes učenika Gimnazije Bjelovar, odlučili smo se ove školske godine uključiti u projekt ,,Daj šapi glas!''. ,,Daj šapi glas!'' projekt je brige za napuštene životinje kroz volonterski i humanitarni angažman učenika. Projekt se održava na nacionalnoj razini u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara, a osmislila ga je Draženka Stančić, knjižničarka Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Cilj projekta jest briga učenika o napuštenim životinjama i pomoć udrugama koje se brinu o tim životinjama te aktivno uključivanje učenika u rješavanje društvenih problema. U našem projektu aktivno je sudjelovalo 30-ak učenika, a suradnju smo ostvarili s Društvom za zaštitu životinja ,,Šapa'' i Udrugom za zaštitu životinja ,,Vau-vau''. Naša prva aktivnost bilo je kreiranje vizualnog identiteta projekta. Logo projekta na razini škole osmislila je učenica Iva Stanković.

Daj 5 za Sapu

Nakon toga je uslijedio istraživački rad učenika koji su pojedinačno odgovarali na pitanja o napuštenim životinjama i udrugama koje se brinu o njima. Odgovore su predstavljeni u obliku plakata postavljenog u školskoj knjižnici. Prvu humanitarnu aktivnost smo organizirali uoči Božića kada smo na razini cijele škole prikupljali deke i hranu za životinje zbrinute u ,,Šapi''. U veljači 2018. godine u školskoj knjižnici je održano stručno predavanje dr. Gordane Knežević Milčić s temom ,,Uloga građana volontera u zbrinjavanju nezbrinutih pasa (mačaka)''. Na predavanju su učenici upoznati s problemima napuštenih životinja i načinima kojima se može utjecati te spriječiti odbacivanje pasa i mačaka. Kroz priču i fotografije učenici su mogli uočiti njezin hvalevrijedan rad te iskustva u zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih životinja. Osvijestila nas je kako možemo biti podrška i širiti pozitivan stav prema zaštiti bića koja potpuno ovise o nama.

d

Zatim su uslijedile kreativne aktivnosti. Učenici su izdvojili svoje slobodno vrijeme izrađujući ukrase od recikliranog materijala, a iste su prodavali na Tržnici Bjelovar. Uoči Dana planeta Zemlje u školi je organizirana humanitarna akcija prikupljanja plastične ambalaže u sustavu povratne naknade. Zarađenim novcima kupili smo hranu i ostale potrepštine te ih donirali udrugama ,,Šapa'' i ,,Vau-vau''.

20180327 135122

20180421 095754 1

Za kraj nam je ostalo volontiranje u navedenim udrugama, gdje su učenici bili u izravnom kontaktu sa životinjama kojima su humanitarno pomagali cijelu godinu.

20180516 154140

Ažurirano: Petak, 08 Lipanj 2018 11:56

Nacionalna razina kviza Čitanjem do zvijezda - 3.mjesto

E-mail Ispis PDF

Nacionalna razina on line kviza znanja i kreativnosti ,,Čitanjem do zvijezda'' održana je u Gimnaziji Bjelovar 11. svibnja 2018.g. Kvizu je pristupilo 6 učenica naše škole, a izradi multimedijskog uradka jedna učenica. Natjecanje je namijenjeno učenicima od prvog do četvrtog razreda srednje škole u svrhu promicanja aktivnog čitanja, istraživačkog rada na tekstu, upoznavanju različitih žanrova te praćenju suvremene književnosti. Projekt je pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže školskih knjižničara, a od 2017. godine ima potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izradi multimedijskog uradka pristupila je 1 učenica iz naše škole, Ena Jelić iz 3.b razreda. Izradila je digitalni poster na temu knjige ,,Zlatarovo zlato'', čime je osvojila 15. mjesto.

Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je ukupno 130 učenika na razini cijele Hrvatske. Prosječan postotak točno riješenog kviza je 62%.

Natjecanje se odvijalo on line, a kvizu je istodobno pristupilo šest prijavljenih učenica naše škole. Na raspolaganju su imale 60 minuta za odgovaranje na 75 pitanja iz poznavanja fabule četiri romana: ,,Zlatarovo zlato'' (August Šenoa), ,,Judita'' (Miro Gavran), ,,Kradljivica knjiga'' (Markus Zusak) i ,,Vitez slavonske ravni'' (M. J. Zagorka).

Učenica Ema Šetit (3.a) ostvarila je najviše bodova, 59 od ukupno 75, tj. 78% točnih odgovora i time zauzela 3. mjesto (od ukupno 130 učenica). Ostale učenice koje su sudjelovale u kvizu su: Elizabeta Punčec, 4.e (4. mjesto), Tina Polašek, 4.e (5. mjesto), Sara Plentaj, 1.a (13. mjesto), Dorotea Globan, 2.b (15. mjesto), Lorena Kampić, 4.e (18. mjesto).

Mentorica koja je učenice pripremala za natjecanje je školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri, a ispitno povjerenstvo činile su Ivana Peulja (profesorica hrvatskog jezika), Spomenka Vujčić (pedagoginja) te Ines Vidović (knjižničarka OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača).

Ažurirano: Utorak, 22 Svibanj 2018 12:39

Noć knjige u Gimnaziji Bjelovar

E-mail Ispis PDF

U gimnazijskoj kupoli 23. travnja 2018. održana je manifestacija Noć knjige. Sukladno ovogodišnjoj temi Budućnost knjige, pripremili smo učenicima bogat program. Program smo započeli vođenom fantazijom kojom su učenici kroz igru mogli naslutiti temu cijele večeri. Upravo je naša tema bila vrijeme te smo tome posvetili ostale aktivnosti. Nakon predavanja školske knjižničarke o neobičnim svjetskim knjižnicama, raspravljali smo o tiskanoj i elektroničkoj knjizi te naslućivali kako bi knjiga mogla izgledati u budućnosti. Zatim su učenici, koji su sudjelovali u natječaju ,,Ja sam pisac'', čitali svoje sastavke, a knjižničarka je proglasila ,,najčitatelje'' Gimnazije Bjelovar. Program je nastavila profesorica hrvatskog jezika Mirjana Maretić predstavljanjem znanstveno fantastičnih knjiga. Kako bi učenicima što uvjerljivije dočarala njihov smisao, profesorica se poslužila predmetima koji se spominju u radnji predstavljenih romana. Tako su učenici mogli degustirati ,,Superrasturač'' i naučiti čemu sve ručnik može poslužiti u svemiru.

20180423 222918

Nakon zanimljivog predstavljanja knjiga, program su nastavile učenice Karla Kasalo i Mirna Kovačev uprizorenjem teksta ,,Čovjek koji je izmislio vrijeme'' pod voditeljstvom profesorice hrvatskog jezika Jelene Ivezić.

20180423 22494820180423 195133

Cijela večer je bila prožeta glazbom zahvaljujući učenicima Luciji Radoš, Davidu Palijanu i Rafaeli Kalfić te njihovoj mentorici Vesni Krgović, profesorici glazbene kulture.

Ovo slavlje u čast knjizi proteklo je u opuštenom raspoloženju do kasnih večernjih sati.

Noć knjige1

Ažurirano: Srijeda, 25 Travanj 2018 08:59

Noć knjige

E-mail Ispis PDF

Dragi učenici,

u ponedjeljak, 23. travnja 2018. održat će se Noć knjige, manifestacija poticanja čitanja i razgovora o važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za održavanje ove manifestacije pružaju nam dva datuma: Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

Na dan kada obilježavamo Noć knjige, naša škola će postati mjesto na kojem će se knjizi posvetiti posebna pozornost. U manifestaciju ćemo se uključiti prigodnim programom u večernjim satima: čitanjem, radionicom, kvizom, debatom, glazbom… Cijeli program aktivnosti možete pogledati na plakatu. U realizaciju programa uključeni su učenici, profesori i školska knjižničarka.

Tema ovogodišnje Noći knjige jest Budućnost knjige, tj. kako tehnologija utječe na budućnost knjige i čitanja.

Uključite se stoga u ovu manifestaciju, predvidite nam budućnost knjige! Noć knjige će se održati u školskoj knjižnici, 23. travnja s početkom u 19 sati, a trajat će do 23 sata.

Prijaviti se možete školskoj knjižničarki do 20.4.2018.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Gimnazija Bjelovar 3 1-page-001

 

 

Ažurirano: Utorak, 27 Ožujak 2018 11:13

Ja sam pisac - nagradni natječaj

E-mail Ispis PDF

p

PRAVILA NAGRADNE IGRE

****

ORGANIZATOR: Znanje d.o.o.

TRAJANJE: 15.2.2018. – 25.3.2018.

PRAVO SUDJELOVANJA: svi učenici

****

KAKO SUDJELOVATI?

Napiši kratku priču unutar jedne od četiri ponuđene tematske kategorije:

vljubavna priča

vkrimi-triler priča

vpovijesna priča

vfantasy ili SF priča

  • možeš sudjelovati samo s jednim radom, a priča mora imati najmanje dvije i najviše četiri stranice teksta (font 12, Times New Roman)

****

NAPIŠI PRIČU PO IZBORU, PRIJAVI SE ŠKOLSKOJ KNJIŽNIČARKI I OSVOJI NAGRADU!!!

****

NAGRADE:

1.mjesto: paket od 6 knjiga

2.mjesto: paket od 4 knjige

3.mjesto: paket od 2 knjige

UTJEŠNA NAGRADA: 1 knjiga

****

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I PREUZIMANJE NAGRADA ODRŽAT ĆE SE U NOĆI KNJIGE, 23. TRAVNJA 2018.G.

****

Ažurirano: Srijeda, 28 Veljača 2018 11:45

Stranica 6 od 9

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr