Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

E-mail Ispis PDF

18. studenoga 2019. godine u kupoli naše škole prisjetili smo se žrtve grada Vukovara, ali i svih žrtava Domovinskog rata.
Povijesna grupa pod vodstvom prof. Grgičin, vokalna skupina pod vodstvom prof. Krgović i još nekolicina učenika pripremili su prigodan program. Program je započeo pjesmom „Moja domovina“, a nastavio se tekstovima vezanim uz Vukovar i Domovinski rat te scenskim prikazom o Igoru Kačiću. Igor Kačić bio je najmlađa žrtva pokolja na Ovčari koji je tada imao samo 16 godina. Priča o Igoru i njegovoj obitelji samo je jedna od mnogih potresnih priča koje grad Vukovar skriva u svome okrilju. Nakon scenskog prikaza čuli smo pjesmu „Stoji grad“, a program je završio pjesmom „Ne dirajte mi ravnicu“ koju su otpjevali svi sudionici programa.
Ne smijemo zaboraviti Vukovar, ne smijemo zaboraviti sve ljude koji su dali život za našu domovinu, nego im trebamo odavati počast, a to je ovim programom i napravljeno, poslana je poruka: „Ne zaboravite.“
Hvala svima koji su došli i podržali nas u ovome programu!

Učenici/ce Gimnazije Bjelovar na sudu u Bjelovaru

E-mail Ispis PDF

Dana, 25.listopada 2019. godine, učenici/ce Gimnazije Bjelovar 4.a, 4.b, 4.c, 4.d, 4.e  uz vodstvo profesorica Željke Holjević i Spomenke Vujčić posjetom Općinskom i Županijskom  sudu u Bjelovaru obilježili su «Europski dan pravosuđa».

Predsjednica Općinskog suda  gđa. Alma Horvatinović, pozdravila je učenike/ce Gimnazije i zaželjela im dobrodošlicu te ih  prepustila u ruke stručne i iskusne sutkinje, a ujedno i  glasnogovornice suda  Gordane Mavrić. Sutkinja je učenike/ce upoznala s radom Općinskog suda na jedan vrlo zanimljiv i njima pristupačan način. Učenici su imali pitanja vezana za rad i ustroj sudova, te za vremenski interval trajanja  samih sudskih parnica,  a  upoznali su se s radom zemljišno-knjižnog odjela.
Nakon Općinskog suda uputili su se u prostore Županijskog suda u Bjelovaru, gdje ih je vrlo srdačno  dočekala predsjdnica gđa. Milenka Slivar.
Na Županijskom sudu učenici su dobili uvid u rad suda. Učenike je zanimalo koji su bili neki od najtežih slučajeva na sudu?,Gdje statistički stoji naša županija po pitanju teških kaznenih djela…
Pošto je ove godine tema digitalizacija sustava pravosuđa, učenicima/ama je pokazana on- line aplikacija i kako se to radi na Općinskom i  Županijskom  sudu u Bjelovaru. Zanimljivo je bilo to što su  učenici mogli isprobati kako on-line sustav funkcionira.
Ovakav način iskoraka iz školskih klupa i upoznavanje lokalnih pravosudnih tijela učenicima je nadasve koristan za budući život.  

 

Gimnazija Bjelovar u Muzeju krapinskih neandertalaca

E-mail Ispis PDF

Učenici/ce trećih razreda Gimnazije Bjelovar, pod mentorstvom profesorica Željke Holjević i Jadranke Lusavec 29. listopada 2019. godine upoznali su se s najvećom zbirkom fosilnih ostataka neandertalaca ( od oko 80 neandertalaca ) na svijetu, koji nam se s ove točke gledišta doima kao  tajanstvena prapovijest naše civilizacije. Riječ je naravno o nalazištu Hušnjakovo brdo u Krapini, gdje je D. G. Kramberger dokazao da se radi o pračovjeku i dao potporu teoriji evolucije.
Razgled samog muzeja djeluje poput putovanja u «vremenskoj kapsuli», gdje je zorno prikazan nastanak svemira, pa time i naše planete i svih oblika života na njoj u samo 24.00 sata. Učenicima/ama je bilo zanimljivo pa čak pomalo i frapantno što su saznali nove informacije i razbili predrasude o načinu života i stupnju razvijenosti neandertalaca.
Zanimljiva informacija koja se svima usjekla u pamćenje je da su krapinski neandertalci živjeli u toplom razdoblju, između ledenih doba, kada su temperature bile više i za 5 stupnjeva od današnjih. Potom da su neandertalci bili prvi praljudi koji su pokapali svoje mrtve i imali svoju ideju o zagrobnome životu, te da usprkos što nisu razvili govor sličan našem, imali su sposobnost govora čemu u prilog govore genetska istraživanja.
U prehrani koja se bazirala na mesu životinja, veliki značaj je imala i biljna hrana. Tako da su biljke osim u prehrani koristili i u medicinske svrhe, što upućuje na činjenicu da su se brinuli jedni za druge u zajednici u kojoj su živjeli.

Spoznaje o neandertalcima učenici/ce su produbili kroz radionicu « Lubanje hominina». Kroz ovu paleoantropološku radionicu učenici/e su proučavali/e replike lubanja različitih vrsta i rodova izumrlih ljudskih predaka. Nakon  sažete i jasne prezentacije sudionici/e su proučavali/e  šest replika poznatih fosilnih lubanja, te odgonetavali nazive kojoj  lubanja pripada, i mogući izgled lica.  Na osnovi radionice, učenici/ce su došli/e do zaključka da su neandertalci bili anatomski  sličniji  modernom čovjeku, te su se iznenadili do sada vlastitoj predrasudi koju su imali da su ovi nomadi kamenog doba bili pogrbljena i neinteligentna bića.    
Ovakav interaktivan pristup učenju i međupredmetna korelacija uvelike pridonosi efikasnijoj nastavi, usvajanju nastavnog sadržaja, ali i oblikovanju stavova i usvajanju životnih vrijednosti.
Jer, evidentno je da hodajući kroz postav muzeja uviđa se kako je čovjek samo mali dio velikog svemira i prirode o kojoj ovisi. Muzej krapinskih neandertalaca vodi  na put evolucije – kozmičke, kemijske, biološke i kulturne, od početka stvaranja svemira do modernoga doba.


Obilježavanje Europskog dana jezika

E-mail Ispis PDF

Dana 26.rujna 2019. godine u Gimnaziji Bjelovar obilježen je Europski dan jezika, a ujedno se održala i podjela DSD diploma učenicima koji su uspješno položili DSD I ispit.
Na događaj se osvrnula učenica 4.a razreda Gimnazije Bjelovar, Nika Posavac.

Europski dan jezika u mojoj školi
(Gimnazija Bjelovar)

Ja sam Nika Posavac, učenica 4.a razreda opće Gimnazije. Ovo mi je 9. godina učenja njemačkog jezika kojeg volim i rado učim. Ove godine mi se pružila prilika polaganja ispita iz njemačkoga jezika, odnosno DSD diploma na razini B1, koji sam uspješno položila i na to sam jako ponosna, iako nisam bila polaznica DSD nastave. Posebno me veseli što mi je diploma uručena na Europski dan jezika, 26. rujna. Tom prilikom smo kroz radionicu otkrili raznolikost i bogatstvo jezika te se zainteresirali za neke manje poznate jezike. Moram reći da sam ljubav prema njemačkom jeziku otkrila odlascima u Austriju gdje svake godine boravim tijekom zimskih ili ljetnih praznika. Htjela bih zahvaliti Gimnaziji te svim profesorima njemačkoga jezika na pruženoj prilici za stjecanje ove diplome koja će mi zasigurno koristiti u budućnosti. Ovom prilikom željela bih pozvati sve učenike da iskoriste ovu mogućnost jer je poznato da vrijediš onoliko koliko jezika znaš.


S poštovanjem,
Nika Posavac

Ažurirano: Četvrtak, 03 Listopad 2019 13:54

Radionica iz kemije

E-mail Ispis PDF

Dana 13.ožujka 2019.u našoj je školi održana radionica koju su izveli studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu Ines Topalović (naša bivša učenica), Ivan Pucko i Lana Topalović u sklopu projekta „Boje inženjerstva“. Na radionici su sudjelovali učenici izborne nastave iz kemije, maturanti koji su također prijavili kemiju kao izborni predmet na maturi te znatiželjni učenici drugog razreda. Studenti su predstavili kako izgleda studiranje na FKIT-u i što je potrebno za upis na neki od smjerova (Kemijsko inženjerstvo, Kemija i inženjerstvo materijala, Ekoinženjerstvo, Primjenjena kemija). Nakon završenog jednog od prethodno navedenih studija kemijski se inženjeri mogu brzo zaposliti u brojnim tvrtkama petrokemijske, naftne,kemijske i farmaceutske industrije te institutima. Studenti su predstavili i aktivnosti kojima se oni i njihove kolege bave u sklopu studija kao što su Studentski zbor i časopis „Reaktor ideja“ čija je glavna urednica Ines Topalović. Angažiraju se i u Studentskoj sekciji Hrvatskog kemijskog društva čiji je cilj okupljanje studenata budućih kemičara te njihovo uključivanje u znanstvena istraživanja i diskusije.
Nakon upoznavanja s Fakultetom, studenti su s učenicima odigrali kviz „Potjera“  te igru „Alias“ s pitanjima i pojmovima iz kemije. Na završetku su studenti uz asistenciju naših učenika izveli par pokusa kao što su slonova pasta, lava lampa i bojanje plamena.
Više o Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije: https://www.fkit.unizg.hr/
Veliko hvala studentima koji su gostovali u našoj školi te našim profesoricama kemije Ankici Fusić i Tanji Mamić.


                                                                                                                              Antonija Mikačević, 4.b

Ažurirano: Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 08:26

Stranica 1 od 8

 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  » 
 •  Kraj 

Izvannastavne aktivnosti