Natjecanja

Međunarodna filozofska olimpijada 2021.

E-mail Ispis PDF

Gimnazija Bjelovar ove godine po prvi puta sudjeluje na e-Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Nikola Mamić, ove je godine na Državnom natjecanju iz filozofije osvojio peto mjesto i time si osigurao plasman za pisanje eseja na stranom jeziku za kvalifikaciju za e-Međunarodnu filozofsku olimpijadu. Nikola je između četiri ponuđena citata odabrao citat  Martha Nussbaum : „ Fear and monarchy pair nicely“. Citati su služili kao poticaj za pisanje filozofskog eseja koji mora zadovoljiti određenu formu. U filozofskom eseju poznavanje filozofske materije ne smije biti površno, ali cilj eseja nije izlaganje nekog filozofskog stajališta na reproduktivan način, nego više kao vrsta misaonog eksperimenta u kojem se neki predmet mišljenja razmatra iz različitih perspektiva. Najznačajniji cilj eseja nije obrada nekog predmeta  u smislu znanja, nego razvitak misaone refleksije u smislu  kritičkog mišljenja i meta-kognitivnog znanja.
Filozofski esej potkrepljuje neko stajalište racionalnim argumentima (razlozima). On nije retorička nego logička vještina.
Eseji  su pisani u ograničenom vremenu i slani povjerenstvu. Nakon toga su šifrirani i provjereni. Nakon provjere eseji su upućeni članovima komisije na prvu rundu evaluacije. Najboljih četiri ili pet eseja u drugoj rundi evaluacije ocjenjivali su inozemni stručnjaci.
Nikola Mamić je  poput virtuoza u eseju  uobličio  argumente za i protiv stajališta , braneći time vlastito stajalište. U eseju ideje kao misaone entitete fluentno oblikovao, lijepim jezičnim izrazima, gdje do izražaja dolazi Nikolino umijeće dokazivanja  argumenata te  je stoga na ovoj Kvalifikaciji svojim esejom osvojio prvo mjesto. Tijekom svibnja održat će se dodatne pripreme kvalificiranih učenika za nastup na e-IPOu.  A e-Međunarodna filozofska olimpijada održat će se online u terminu od 27. do 30. svibnja 2021. Na žalost zbog epidemioloških mjera neće biti moguć fizički odlazak u zemlju domaćina.
Nikolina mentorica, Željka Holjević, prof. izuzetno je ponosna i na Nikolina postignuća i uvjerena da je to ujedno  primjer i poruka budućim generacijama, da prvenstveno kritički propituju stvari i svijet oko sebe, kao što to radi Nikola. Željka Holjević, prof. savjetnica

Državno natjecanje iz informatike

E-mail Ispis PDF

Državno natjecanje iz informatike održano je od 12-14. travnja 2021. sukladno epidemiološkim mjerama, u matičnim školama. Tako je naša škola bila domaćin svojim učenicima.
Učenici su sudjelovali u sve tri kategorije za srednjoškolce, što je prvi put otkako su iste postavljene, što je samo po sebi ogroman uspjeh za našu školu.
U kategoriji Algoritmi Martin Vrbovčan, učenik 2.D razreda ostvaruje 11. mjesto. Mentorica je Mihaela Kelava, prof.
U kategoriji Osnove informatike Mislav Plavac, učenik 3.D razreda ostvaruje odlično 4. mjesto. Mentor je Dario Vidić, mag.ing.eit.
U kategoriji Razvoj softvera, učenici Ivan Cvrk i Bruno Hadžamija, učenici 4.D razreda ostvaruju 6. mjesto. Mentor je Dario Vidić, mag.ing.eit.

Ponosni smo na uspjehe naših učenika i čestitamo svima na ostvarenim rezultatima!

 

Ažurirano: Utorak, 20 Travanj 2021 23:18

Nikola Mamić pobijedio na natjecanju mladih prevoditelja!

E-mail Ispis PDF

Nikola Mamić, učenik 4. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju mladih prevoditelja „Juvenes Translatores“, koje od 2007. godine organizira Europska komisija.
U natjecanju u svakoj zemlji EU sudjeluje onoliko škola koliko svaka članica ima predstavnika u Europskom parlamentu, što u slučaju Hrvatske iznosi 12. Mladi prevoditelji natječu se u konkurenciji ostalih učenika svoje zemlje. MicrosoftTeams-image 7

Natjecanje je održano online 26. studenog 2020. godine. Zadatak je bio prevesti s engleskog jezika na hrvatski tekst „Archaeological report: Brussels, 8 May 2095“. Tekst je fiktivan, a govori o  pronalascima „digitalnih“ arheologa koji su na internetu otkrili i analizirali nepoznate zapise iz „ranog“ 21. stoljeća. Naš Nikola ovaj je izazovni tekst preveo najbolje od svih hrvatskih kandidata.
Očekujemo informacije o terminu dodjele nagrada koja bi se trebala održati u Bruxellesu.  
Čestitke pobjedniku!

Odgoda natjecanja na svim razinama

E-mail Ispis PDF

Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, sva natjecanja i smotre na svim razinama odgađaju se do daljnjega.

Ažurirano: Petak, 27 Ožujak 2020 14:08

Gradsko natjecanje iz košarke u Bjelovaru

E-mail Ispis PDF
20191219 153727Učenici Gimnazije Bjelovar nastupili su na natjecanju iz košarke. Izborili su prvo mjesto iako su natjecanje otvorili s porazom protiv Tehničke škole Bjelovar, te uz malo sreće na kraju izborili prvo mjesto u skupini i tako prošli u finale natjecanja. U finalu su pobijedili Medicinsku školu Bjelovar i tako se plasirali na županijsko natjecanje.
Za školu su nastupili: Patrik Lovrić, Mate Perčec, Dino Bajsić, Ivan Serini, Lovro Horvat, Lovro Đurđević, Mateo Bišćan, Roko Lovrić, Nikola Laić, Stribor Feješ, Tin Čanić i Marko Jug.
Voditelj učenika je Velibor Balaban, prof.
20191219 103923

Stranica 1 od 8

 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  » 
 •  Kraj 

Izvannastavne aktivnosti