Međunarodna filozofska olimpijada 2021.

E-mail Ispis PDF

Gimnazija Bjelovar ove godine po prvi puta sudjeluje na e-Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Nikola Mamić, ove je godine na Državnom natjecanju iz filozofije osvojio peto mjesto i time si osigurao plasman za pisanje eseja na stranom jeziku za kvalifikaciju za e-Međunarodnu filozofsku olimpijadu. Nikola je između četiri ponuđena citata odabrao citat  Martha Nussbaum : „ Fear and monarchy pair nicely“. Citati su služili kao poticaj za pisanje filozofskog eseja koji mora zadovoljiti određenu formu. U filozofskom eseju poznavanje filozofske materije ne smije biti površno, ali cilj eseja nije izlaganje nekog filozofskog stajališta na reproduktivan način, nego više kao vrsta misaonog eksperimenta u kojem se neki predmet mišljenja razmatra iz različitih perspektiva. Najznačajniji cilj eseja nije obrada nekog predmeta  u smislu znanja, nego razvitak misaone refleksije u smislu  kritičkog mišljenja i meta-kognitivnog znanja.
Filozofski esej potkrepljuje neko stajalište racionalnim argumentima (razlozima). On nije retorička nego logička vještina.
Eseji  su pisani u ograničenom vremenu i slani povjerenstvu. Nakon toga su šifrirani i provjereni. Nakon provjere eseji su upućeni članovima komisije na prvu rundu evaluacije. Najboljih četiri ili pet eseja u drugoj rundi evaluacije ocjenjivali su inozemni stručnjaci.
Nikola Mamić je  poput virtuoza u eseju  uobličio  argumente za i protiv stajališta , braneći time vlastito stajalište. U eseju ideje kao misaone entitete fluentno oblikovao, lijepim jezičnim izrazima, gdje do izražaja dolazi Nikolino umijeće dokazivanja  argumenata te  je stoga na ovoj Kvalifikaciji svojim esejom osvojio prvo mjesto. Tijekom svibnja održat će se dodatne pripreme kvalificiranih učenika za nastup na e-IPOu.  A e-Međunarodna filozofska olimpijada održat će se online u terminu od 27. do 30. svibnja 2021. Na žalost zbog epidemioloških mjera neće biti moguć fizički odlazak u zemlju domaćina.
Nikolina mentorica, Željka Holjević, prof. izuzetno je ponosna i na Nikolina postignuća i uvjerena da je to ujedno  primjer i poruka budućim generacijama, da prvenstveno kritički propituju stvari i svijet oko sebe, kao što to radi Nikola. Željka Holjević, prof. savjetnica

Izvannastavne aktivnosti