Opće vijesti

....sve opće školske i vanškolske vijesti i obavijesti

Sv. Martin u bjelovarskoj Gimnaziji

E-mail Ispis PDF

Dana 11. studenoga 2013. godine obilježili smo dan sv. Martina biskupa – Martinje. U prigodni program uveli su nas učenici Komercijalne i trgovačke škole, Tehničke škole i Visoke tehničke škole iz Bjelovara, okupljeni u  tamburaški sastav Panonia band. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Želimira Vujića, gostima se obratila pokretačica ovoga projekta, knjižničarka Zdenka Venus-Miklić, koja je govorila o životu i djelovanju sv. Martina. Promicateljica nematerijalne kulturne baštine našega kraja, Gordana Marta Matunci, upoznala nas je s nizom legendi o sv. Martinu te nam je približila narodne običaje vezane uz obilježavanje dana ovoga sveca.
Nakon svečanosti održane u školskoj kupoli preselili smo se u prostor školske knjižnice. Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole pripremili su tradicionalna jela i slastice koji se od davnina pripremaju na Martinje. Uz jela i slastice koje su pripremili naši vršnjaci te zvuke tamburica pobliže smo dočarali atmosferu svake martinjske noći.                        Magdalena Đurasek i Katarina Komljenović, 4. e

Ažurirano: Utorak, 12 Studeni 2013 19:45

Proslavili smo Dan škole Gimnazije Bjelovar!

E-mail Ispis PDF

Mi smo:
ŠKOLA INTELEKTA…. U kojoj nastaju IDEJE,
ŠKOLA ZA BUDUĆNOST…  u kojoj se prepoznaju PRILIKE,
ŠKOLA ŽIVOTA … u kojoj se zbiva PROMJENA,
RAZVOJNA ŠKOLA.


Pružajući svojim đacima svestrano obrazovanje i pripremajući ih tako za daljnje školovanje na fakultetima, Gimnazija Bjelovar omogućuje svojim učenicima sudjelovanje u različitim izvannastavnim aktivnostima i projektima te potiče samostalno učeničko izražavanje. Rezultat toga su brojna postignuća naših učenika i njihovih mentora. Novinar Vojislav Vojo Šiljak, doktorica znanosti Mirna Marinić, pjevač Ivo Robić i pjesnik Filip Žganjar bivši su đaci naše škole koji su, svojom nazočnošću ili svojim djelima, doprinijeli ovogodišnjem obilježavanju Dana škole.

 

                  u nazočnosti predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara, članova školskog odbora, drugih dragih gostiju, nastavnika i učenika, 24. listopada 2013. godine proslavili smo Dan škole Gimnazije Bjelovar. Svečani program započeo je prigodnim riječima ravnatelja Želimira Vujića. Ravnatelj je pozdravio sve okupljene i istaknuo dugu i uspješnu tradiciju Gimnazije Bjelovar koju nastavljaju njezini učenici, danas uspješni znanstvenici, umjetnici, poduzetnici, političari…
Svečani program nastavljen je izlaganjima počasnih gostiju, bivših đaka škole, danas nadaleko poznatih i priznatih intelektualaca. Ove su se godine, kao počasni gosti, gimnazijalcima i okupljenim gostima obratili književnik, radijski i televizijski voditelj, vicmaher, gospodin Vojislav Vojo Šiljak i Mirna Marinić, doktorica znanosti.  Gospodin Šiljak govorio je o svom školovanju na sebi svojstven način pa je tako nizom anegdota opisao svoje gimnazijske dane, što je itekako pripomoglo veseloj atmosferi. Naša druga gošća, znanstvenica Mirna Marinić, govorila je o ne tako lakom putu od gimnazijalke do znanstvenice: đacima je savjetovala da se pouzdaju u vlastitu prosudbu, da slijede svoje želje i da ne odustaju olako od svojih ciljeva.
Svečani program obilježen je glazbom i recitacijama te dodjelom priznanja učenicima škole i njihovim mentorima koji su prošle školske godine sudjelovali na različitim državnim natjecanjima i smotrama. Tijekom programa predstavljene su pjesme mladog pjesnika Filipa Žganjara, donedavnog učenika Gimnazije Bjelovar. Recitacije su izvodili učenici škole: Tajana Šimunović, Donovan Pavleković, Amalija Sever, Zlatna Đurišević i Ines Topalović. Budući da ove godine obilježavamo 120. obljetnicu Krležina rođenja, učenici naše škole izveli su koloplet Krležinih Balada Petrice Kerempuha i izvornih zagorskih pjesma u obradi Ive Lhotke Kalinskog, uz pratnju djevojačkog zbora i bisernice. Za zabavni dio svečanog programa pobrinuo se novoosnovani bend Gimnazije Bjelovar – Big band, u aranžmanu Brune Bišćana, učenika 1.d razreda. Izvedbom pjesama Ive Robića, nekadašnjeg učenika naše škole, Big band je upotpunio Dan škole.  
Obilježavanje Dana škole nastavljeno je nizom poučnih i kreativnih  radionica koje su organizirali naši učenici i njihovi mentori te naši dragi gosti. Svoj rad učenicima su predstavili dobrovoljci HGSS-a i članovi Sportsko penjačkog kluba GRIP Bjelovar. Učenici Jerko Meštrović i Rudi Oškera te bivši gimnazijalac Zvonimir Popović govorili su o opasnostima penjanja i o sigurnosnim mjerama, a okupljenima su predstavili opremu potrebnu za sportsko penjanje. Dio svog pustolovnog duha našim je đacima prenio Željko Vinković svojim izlaganjem o usponima na planinske vrhove Kavkaza.
 Učenici su sami organizirali nekoliko radionica kojima su ostalim đacima pokazali svoja znanja i vještine. Stela Vondra, Nikol Marčetić i Sara Zadro organizirale su i vodile radionicu „Sviranje na čašama“ čiji je cilj bio proizvesti glazbu neobičnim instrumentima - staklenim bocama, štapićima, plastičnim čašama i pljeskanjem ruku. Učenici 4. e razreda organizirali su projekciju vlastitog filma koji prikazuje iskustva suradničke nastave. Ines Topalović i Domagoj Hruškar novom su naraštaju gimnazijalaca pokušali prenijeti vlastita školska iskustva i potaknuti ih da se i oni uključe u razne školske projekte.  Sjajnu atmosferu, uz stalan smijeh i glazbenu pratnju, stvorili su učenici trećeg razreda pod vodstovm učenika Tomislava Piršljina i profesorice Ankice Fusić. Učenici su organizirali razredno druženje uz kreativno rezbarenje bundeva i niz kemijskih pokusa objedinjenih zanimljivim imenom  ''Čarolije u bundevi''. Patrick Trgovac i Klara Pavlić, također učenici naše škole, organizirali su turnir u šahu. Budući da su oboje trenirali šah u Šahovskom klubu Bjelovar, ne čudi da su među sobom raspodijelili prva mjesta, dok je treće mjesto zauzeo Matko Mamić.
Osim što su se mogli okušati u igranju šaha, učenici su se u sklopu Dana škole mogli upoznati s još jednom starom igrom: umijeće igranja više od dva tisućljeća stare japanske strateške igre GO učenicima je približio profesor Vladimir Božoki. Da igra ne mora nužno biti samo igra pokazala je dvojezična radionica „Planska igra- Lokalna samouprava“ u organizaciji prof. Roberta Poljana, prof. Ksenije Matuš i prof. Kristine Kraljić. Učenici su na radionici raspravljali o građanskom aktivizmu općenito i o građanskom aktivizmu u školi.
Vrlo je zanimljiva bila radionica "Kako nas DNA uči o podrijetlu vrsta” koju je vodila naša bivša učenica, doktorica znanosti Mirna Marinić. Na toj su radionici učenici stekli teorijska znanja, ali i naučili kako izlučiti DNA iz stanice jagode. Temom evolucije pozabavila se i magistrica Mira Seretin Šlajs koja je u svojem izlaganju govorila o evoluciji prehrane.
Voditelj plesne škole H-8, gospodin Dragutin Hubak, organizirao je plesnu radionicu „Disco Foxa“. U narodu poznatiji kao dvokorak, „Disco Fox“ je pun ritma i dinamičnih koraka. Učenici su s veseljem vježbali plesne korake i razne okrete te su po završetku radionice postali bogatiji za još jedno znanje. Veselo i rasplesano bilo je i na radionici  koju je organizirao HORKUD Golub "Nematerijalna kulturna baština Bilogore"-učenici su, osim o narodnim plesovima, učili o narodnim nošnjama i običajima Bilogore.
Dr. Nikola Galkowski održao je prezentaciju o odgovornom spolnom ponašanju, a dr. Vinko Čatipović, psihijatar bjelovarske bolnice, govorio je o psihičkim poremećajima i iskustvima iz svoga dugogodišnjeg rada.
 Ljubitelji stranih jezika i glume mogli su svoje sposobnosti okušati na radionici improvizirane glume "Improvising theatre" koju je vodio Robin Marx, a kreativci spretnih ruku svoje su vještine i mogli usavršiti na radionici „Rukotvorina“ koju je vodila iznimno maštovita sestra Edith ili na radionici „Izrada božićnih ukrasa'' koju je organizirala prof. Marina Šramek.
Bogatim i raznolikim programom te nizom raznovrsnih radionica obilježili smo Dan škole, ali i pokazali jedni drugima vještine koje posjedujemo i znanja kojima raspolažemo. Bivši i sadašnji gimnazijalci potvrdili su svojim radom i svojim uspjesima da je Gimnazija Bjelovar doista škola intelekta, škola za buućnost i škola života.


    Magdalena Đurasek, Marina Gašpert, Dora Huf, Lucija Rajič, Katarina Halauk i Buga Kranželić

 

Ažurirano: Srijeda, 06 Studeni 2013 02:38

DOKUart u Gimnaziji i Gimnazija na DOKUartu

E-mail Ispis PDF

dokuartDOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske  susjednih nam zemalja i zemalja EU koji se održava svake godine u gradu Bjelovaru. Pokrenuli su ga 2006 .g Rada Šešić, izbornica filmova koji će ući u program festivala, Denis Hladiš i Tibor Javurek.

U Gimnaziji Bjelovar 9. listopada 2013. održano je predavanje o DOKUartu. Predavanje su održale Rada Šešić i njezina gošća Simone van den Broek, a na predavanju su sudjelovali učenici od prvih do četvrtih razreda. Gošće su nam predstavile višestruko nagrađivani nizozemski film redatelja Marka Schmidta "Matiji zakoni" nastao 2012 g. Film progovara o redateljeom bliskom prijatelju iz djetinjstva koji je duboko uronio u autizam pa gubi kontakt s okolnim svijetom. Taj je film oduševio žiri na više od 25 filmskih festivala širom svijeta, a naša gošća Simone van den Broek njegova je producentica koja je doputovala iz Amsterdama da bjelovarskoj publici predstavi film. Zahvalila nam je na gostoprimstvu te nas je sve pozvala na projekcije dokumentarnih filmova.
Učenici Gimnazije pod vodstvom profesorice Marine Šramek nastupili su na filmskim projekcijama kao gosti kritičari. Učenica Sara Zadro bjelovarskoj je publici predstavila svoje viđenje nagrađivanog portugalskog filma Praxis, a učenik Marko Gorša kritički se osvrnuo na film Vivan las antipodas!
                              

 Lucija Rajič/Katarina Halauk 1.a

Ažurirano: Utorak, 05 Studeni 2013 20:08

Online sajam stipendija

E-mail Ispis PDF

POČINJE ON-LINE SAJAM STIPENDIJA I VISOKOG OBRAZOVANJA

Po prvi puta izlagači Sajma održavaju virtualna predavanja o mogućnostima studiranja i financiranja studija na 3 kontinenta

Nakon uspješno održanog 9. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci, u ponedjeljak, 28.listopada počinje On-line Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji ove godine uvodi interaktvna on-line predavanja izlagača (webinare) za srednjoškolce, studente i nastavnike iz čitave Hrvatske. Od 28. listopada do 7. studenog 2013. na portalu www.stipendije.info više od 20 izlagača iz 8 zemalja održat će on-line predavanja te predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja studija u Austriji,  Estoniji, Hrvatskoj, Japanu, Mađarskoj, SAD-u, Švicarskoj i Ujedinjenoj Kraljevini. Nakon predavanja, On-line Sajam će se nastaviti od 8. studenog 2013. do 30. travnja 2014. te predstaviti programe svih 67 izlagača Sajma stipendija i visokog obrazovanja. Detaljni raspored i pristupni linkovi za on-line predavanja dostupni su na stranicama On-line Sajma http://www.stipendije.info/hr/sajam/on-line_sajam  i na Facebook stranici „Tražim stipendiju“ https://www.facebook.com/trazim.stipendiju.
Prednost on-line predavanja (webinara) je jednostavan i besplatan pristup koji omogućuje posjetiteljima iz čitave Hrvatske da izravno od predstavnika inozemnih sveučilišta, diplomatskih predstavništava i zaklada saznaju informacije o upisu i financijskoj potpori za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Putem on-line predavanja, izlagači Sajma će predstaviti studijske i stipendijske programe i ujedno izravno odgovarati na pitanja sudionika.
Kroz on-line predavanja predstavit će se potpune stipendije za studij u Japanu te za Central European University, kao i mogućnosti studiranja na više od 50 sveučilišta u Europskoj uniji putem organizacije Dream Foundation. Kao poseban dodatak održanom Sajmu u Zagrebu i Rijeci, čak četiri američka sveučilišta predstavit će se posjetiteljima isključivo putem on-line predavanja, a u on-line predavanjima sudjelovat će visoko rangirana sveučilišta poput Vanderbilt University (Owen Graduate School of Management) i King's College London.

Ažurirano: Ponedjeljak, 28 Listopad 2013 16:15

Pocetak nastave

E-mail Ispis PDF

alt

Nastava u školskoj godini 2013./2014. počinje 2. rujna 2013.

Dobrodošli i puno uspjeha u novoj školskoj godini.

Ažurirano: Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 20:04

Stranica 11 od 11

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr