Opće vijesti

....sve opće školske i vanškolske vijesti i obavijesti

Dan škole

E-mail Ispis PDF


Dana 25. svibnja obilježili smo Dan škole. Svečani program održan je u Domu kulture, a potom su za učenike u školi održane radionice za koje su se učenici prethodno opredijelili.

Dugu tradiciju Gimnazije Bjelovar nastavljaju njezini učenici, uspješni znanstvenici, umjetnici, poduzetnici, političari, sportaši… Obilježavajući Dan škole naše Gimnazije, proteklih smo godina upoznali mnoge od njih. Ovoga puta imali smo čast ugostiti dvoje naših bivših učenika – proslavljene sportaše – rukometaša Hrvoja Horvata i taekwondoisticu Natašu Vezmar.

Hrvoje Horvat, prvi naš počasni gost, jedan je od najpoznatijih Bjelovarčana. Proslavljeni je rukometaš, 10 puta izabran za najboljeg sportaša grada Bjelovara. Rođen je 1946 god. u Bjelovaru. U Gimnaziji Bjelovar maturirao je 1965. godine. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1972.
Od rane mladosti bavio se rukometom. S 15 godina ušao je u prvu momčad Omladinskog rukometnog kluba Partizan u kojem je igrao 18 ligaških sezona i osvojio 7 državnih prvenstva te 2 kupa. Najveći klupski uspjeh osvajanje je Kupa šampiona Evrope 1972. 14 godina igrao je za reprezentaciju Jugoslavije. Igrao je na 4 svjetska prvenstva i osvojio 2 brončane medalje. Najveći uspjeh s reprezentacijom osvajanje je zlatne olimpijske medalje u Mȕnchenu 1972.

Sljedeća naša gošća, Nataša Vezmar, rođena je u Bjelovaru 1976., a jezičnu gimnaziju završila je 1995. Taekwondoom se počela baviti 1992., a do zadnje godine gimnazije postala je članicom reprezentacije. Po završetku srednje škole upisala je Kineziološki fakultet, a odabrala je smjer Kondicijska priprema sportaša. Tijekom 12 godina reprezentativne karijere nastupila je na brojnim međunarodnim natjecanjima na kojima je ostvarila zapažene rezultate. Dva puta predstavljala je našu zemlju na OI: u Sydneyu 2000. i Ateni 2004. Dobitnica je nekoliko državnih nagrada.

Naši počasni gosti podijelili su s nama nešto od svog gimnazijskog, profesionalnog i životnog iskustva.

Neizostavan dio obilježavanja Dana škole svakako su i naši sadašnji učenici. Tijekom programa predstavili smo raznolika postignuća i kreativne sposobnosti naših učenika u različitim područjima umjetnosti i znanosti.

Zabavnu notu svečanosti dali su naši učenici koji uz sve obveze pohađaju i bjelovarsku Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog te uvijek rado sudjeluju u svim školskim i izvanškolskim događanjima. Zahvaljujući našim mladim glazbenicima, na gimnazijskim se priredbama i manifestacijama mogu čuti zvuci swinga, rocka i jazza, pa čak i klasične glazbe. Sve njih imali smo priliku čuti na Danu škole.
Predstavit ćemo redom naše drage učenike koji su glazbenim nastupima oduševili učenike, nastavnike i ostale cijenjene goste u Domu kulture.

Nikolina Basta, učenica 2. c razreda i učenica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog izvela je ariju Jelene On ode iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana plemenitog Zajca. Na glasoviru pratila ju je korepetitorica Ana Sudarević, profesorica Glazbene škole. Nikolinina je mentorica profesorica Andrea Petrić.

Nastupom banda Jazz revival pod ravnanjem Brune Bišćana (3. d), uz pjevački nastup Ivone Galkowski (2. c) te glumaca Antonija Klaude (3. a) i Petra Tomića (3. d), podsjetili smo se „Swing tjedna“, jedinstvenog projekta koji se na inicijativu učenika, uz pomoć profesorica Vesne Krgović, Kristine Kraljić i Melite Štimac, održao krajem prosinca. Band nas je glazbom vratio u 30-e godine, Petar je ponovo odglumio vlasnika „Jazz bara“, Antonio ponovo ušao u ulogu Franka Sinatre, Ivona je otpjevala Sinatrin klasik New York, New York, a Vina Vidošević i Mateo Martinović te Ivona Lovrić i Ivan Holiček bili su plesni parovi u „Jazz baru“.
Jazz revival sačinjavaju: Jakov Jurković – alt saksofon, Bruno Bišćan – tenor saksofon, Danijel Majbaum – truba, Ivan Gužvinac – trombon, Jurica Bajević – klavir, Borna Rajković – bas gitara i Luka Mihajlović – bubnjevi. Plesne parove kojeVina Vidošević i Mateo Martinović te Ivona Lovrić i Ivan Holiček.

Lucija Pranjić (2. c) i Ivona Galkowski (2. c) otpjevale su, u pratnji big banda, klasike Arsena Dedića Ono sve što znaš o meni i Pamtim samo sretne dane. Naime, poezija i glazba Arsena Dedića bile su tema glazbeno-poetskog recitala „Čovjek kao Arsen“ kojim su naši učenici početkom ove školske godine u gimnazijskoj kupoli odali počast tom velikanu hrvatske glazbe. U big bandu svirali su: Dora Ljubičić, Martha Štrok, Luna Fofonjka – flauta, Ema Henc – klarinet, Jakov Jurković – alt saksofon, Bruno Bišćan – tenor saksofon, Danijel Majbaum – truba, Ivan Gužvinac – trombon, Inga Abramović, Bruno Laktaš – rog, Jurica Bajević – klavir, Borna Rajković – bas gitara i Luka Mihajlović – bubnjevi.


Novoosnovani Jazz band učenika drugih razreda predstavio se publici skladbom Lullaby of birdland. Band sačinjavaju: Jakov Jurković – alt saksofon, Dora Ljubičić – flauta, Inga Abramović – rog, Jurica Bajević – klavir, Borna Rajković – bas gitara i Luka Mihajlović – bubnjevi.

Publiku je oduševio nastup tamburaškog banda pod vodstvom učenika Borne Rajkovića (3. d). Naši tamburaši odnedavno sudjeluju na školskim manifestacijama, a za Valentinovo pripremili su koncert za sve učenike Gimnazije. Nekoliko pjesama s tog koncerta čuli smo na priredbi. U bandu sviraju: Matija Rajković, Ana Perković - bisernica, Nives Kovačević, Branimir Gelenčir – brač, Borna Rajković – bugarija, Hanna Pečar – gitara, Alen Pačko – bas gitara.

Na samom kraju programa dvije pjesme izveo je naš rock band koji sačinjavaju učenici Jurica Bajević - gitara, Borna Rajković - bas, Luka Mihajlović – bubnjevi.

Program Dana škole ne bi bio potpun bez recitatorskih i glumačkih izvedbi naših učenika koji redovito sudjeluju na smotri LiDraNo i članovi su Bjelovarskog kazališta.

Prva je nastupila Magdalena Magdić (2. a), koja je kazivala stihove pjesme O da li ćemo Luke Paljetka. Magdalena je s ovom pjesmom sudjelovala na ovogodišnjoj gradskoj smotri LiDraNa. Njezina je mentorica prof. Mirjana Maretić.

Predstavio nam se i Miran Topljak (2. c). Miran je izveo pjesmu Trinaesta Krešimira Pintarića s kojom je sudjelovao na županijskoj smotri LiDraNa. Miranova je mentorica prof. Marina Šramek.

Stella Zavišić (3. d) pročitala nam je svoj literarni rad Oprostite, gospođo, koliko košta ljubaznost? s kojim je sudjelovala na državnoj smotri LiDraNa u Šibeniku. Njezina je mentorica profesorica Mirjana Maretić. Vrijedno je spomenuti da je Stella prošle godine objavila svoj prvi roman Iskra.

Potom smo imali prilike pogledati kratki igrokaz Shakespeare protiv Cervantesa u izvedbi učenika Antonija Klaude (3. a) kao Cervantesa, Petra Tomića (3. d) kao Shakespearea i Mirana Topljaka (2. c) kao sv. Petra. Igrokaz je nastao kao dio obilježavanja ovogodišnje Noći knjige, a njegove su autorice profesorica Zdenka Venus Miklić, školska knjižničarka, i profesorica hrvatskog jezika Kristina Kraljić.
Antonio, Petar i Miran mladi su glumci angažirani u svim školskim događanjima povezanim s glumom i scenskim izričajem. Višegodišnji su polaznici Bjelovarskog amaterskog kazališta. Ovim putem pohvaljujemo i ostale učenike koji svojim glumačkim znanjima uljepšavanju naše priredbe. To su: Borna Premužić, Buga Kranželić, Hana Lihter, Ivana Rech i Petar Krznarić.

U samostalnom nastupu Antonio Klauda (3. a) izveo je monolog Nikad ne odustaj od snova iz romana Bijela kao mlijeko, crvena kao krv Alessandra D'Avenie.

Predstavili smo i najistaknutija događanja i projekte koji su obilježili ovu školsku godinu. Projekt „Suvremena tehnologija i edukacijske metode za stjecanje vještina i kompetencija u gimnazijama: STEM za SVaKoG“ Gimnazija Bjelovar, kao prijavitelj i nositelj projekta, provodi u suradnji s Gimnazijom Petra Preradovića iz Virovitice, Srednjom školom Marka Marulića iz Slatine i Visokom Tehničkom školom u Bjelovaru. 

Članovi radnih skupina izrađuju 4 nova kurikuluma temeljena na ishodima učenja te će na temelju izrađenih kurikuluma učenicima Gimnazije Bjelovar i ostalih partnerskih škola biti ponuđena 4 nova fakultativna predmeta: Računalna kemija, Linearno programiranje, Nacrtna geometrija i Razvoj aplikacija.

Potom smo predstavili i novosti u DSD-programu, tj. fakultativnoj nastavi njemačkog jezika u suradnji s njemačkom vladom. Zahvaljujući toj nastavi desetci su učenika proteklih 9 godina stekli DSD-diplomu, tj. njemačku jezičnu diplomu koja omogućuje studiranje na sveučilištima na njemačkom govornom području. Već tri godine za redom preko njemačke organizacije „kulturweit“ i zahvaljujući DSD-programu naša škola ima priliku omogućiti i volontiranje mladim Nijemcima. Ove školske godine to je Julia Herr. Julia je pripremala naše učenike za polaganje DSD-ispita. Osim pripreme usmenog dijela ispita, Julia je s učenicima u sklopu DSD-nastave provodila projekte, a što je najvažnije, motivirala je učenike da komuniciraju na njemačkom jeziku.

Naša knjižničarka, profesorica Zdenka Venus Miklić, izložbama, radionicama i projektima omogućuje učenicima da prošire svoja znanja. Uz već spomenuti recital posvećen Arsenu, prof. Miklić je, u suradnji s profesoricama hrvatskog jezika i glazbene umjetnosti, organizirala i pripremila književne susrete i predavanja. Tako smo mogli poslušati predavanje o biskupu Strossmayeru i njegovom djelu, zatim smo, od profesora doktora Aleksandra Durmana i nekadašnjeg bjelovarskog gimnazijalca, inženjera arhitekture, Josipa Sabolića čuli kako je nastao Muzej vučedolske kulture.
Posebno ističimo projekt Tragom naših preporoditelja. Moto projekta bili su Preradovićevi stihovi: Narod samo koji mrtve štuje/ na prošlosti budućnost i snuje. Ovim projektom željelo se učenike potaknuti na istraživanje šireg zavičaja i razvijanje ljubavi prema njemu te ih upoznati s ljudima kojim su svojim djelovanjem obilježili 19. stoljeće. Najveći dio projekta odvijao se na terenu jer smo posjetili mjesta u kojima su rođeni, živjeli i radili naši preporoditelji. U projektu su sudjelovali, uz knjižničarku, i profesorica glazbene umjetnosti Vesna Krgović, profesorice hrvatskog jezika Marina Šramek i Kristina Kraljić, profesorica povijesti Terezija Grgičin te učenice i učenici 2. i 3. razreda. Rezultate istraživanja učenici su prezentirali u kupoli Gimnazije 5. travnja, a s dijelom tog projekta učestvovali su na Danima Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači 13. svibnja.
U sklopu mjeseca knjige u listopadu upoznali smo Gorana Tribusona i Snježanu Tribuson, a ovogodišnju Noć knjige 22. travnja obilježili smo glazbom, prezentacijom života i rada književnih velikana Shakespearea i Cervantesa te kratkim igrokazom Shakespeare protiv Cervantesa.

Profesorice kemije, Ankica Fusić i Tanja Mamić, zajedno sa zainteresiranim učenicima, sudjeluju u izvannastavnim i izvanškolskim kemijskim projektima i natjecanjima. Tako su naši učenici imali prilike sudjelovati u Ljetnoj školi znanosti Požegi (učenici Lucija Glazer, 3. a, Igor Bosanac i Mislav Unger, 4. c). Igor Bosanac sudjelovao je i na XIV. konferenciji pod nazivom „Korak u nauku“ u istraživačkom centru Petnica u Valjevu gdje je izlagao istraživački rad, a zajedno s Lucijom Glazer sudjeluje u pripremama za Olimpijadu iz kemije.
Veliki interes naši učenici više godina zaredom pokazaju i za Otvorene dane kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine na Otvorenom danu sudjelovalo je čak 100 učenika naše škole.

Završni dio Dana škole posvetili smo našim učenicima koji su se svojim radom i predanošću istaknuli na različitim natjecanjima znanja, umjetnosti i sporta. Naši vrijedni profesori pružaju potporu učeničkim interesima i sklonostima, radeći s motiviranim učenicima i izvan redovne nastave. Rezultat toga brojna su postignuća naših učenika i njihovih mentora.
Budući da je prošlogodišnji Dan škole održan prije no što su završena sva državna natjecanja, iskoristili smo ovu prigodu da pohvalimo najuspješnije učenike i protekle školske godine.

Učenik prošlogodišnjeg 2. d razreda Matej Šćurić osvojio je, pod vodstvom profesora Josipa Miklića, 4. mjesto na državnom Natjecanju iz latinskoga jezika.
Lucija Glazer iz 2. a osvojila je 6. mjesto na državnom Natjecanju iz kemije i 4. mjesto na državnom Natjecanju iz matematike. Mentorice su profesorice Ankica Fusić i Ljiljana Sušak.
Tomislav Piršljin, učenik prošlogodišnjeg 4. c, zauzeo je 3. mjesto na državnom Natjecanju iz kemije. Mentorica je profesorica Ankica Fusić.
Sara Zadro, učenica prošlogodišnjeg 4. d osvojila je 6. mjesto na državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika i 4. mjesto na državnom Natjecanju iz biologije. Mentorice su profesorice Marina Šramek i Ivanka Golner.
Hrvoje Bohnec iz prošlogodišnjeg 4. C osvojio je, pod vodstvom mentorice profesorice Maje Krpan 10. mjesto na državnom Natjecanju iz engleskoga jezika.
Anja Grgec iz 1. B bila je 17. na državnom Natjecanju iz matematike pod vodstvom profesorice Mirte Đurašević.
U kemijskom natjecanju u rastu kristala pod imenom „Ljepota kristalnih ploha“ koje je organizirala Hrvatska udruga kristalografa i Hrvatska kristalografska zajednica, dva naša učenička tima postigla su izniman uspjeh.
U kategoriji „Kristal u kristalu“ učenici: Tomislav Piršljin iz 4.c te Ivan Holiček i Borna Rajković iz 2.d osvojili su 4. mjesto.
U kategoriji „Rast kristala anorganske soli“ učenice : Sara Zadro iz 4.d, Laura Novak iz 4.a i Rafaela Bartulović iz 3.e zauzele su 9. mjesto. Njihova je mentorica bila profesorica Ankica Fusić.

Ove školske godina na natjecanjima i smotrama istaknuli su se sljedeći učenici:
Josip Imbrišak, učenik 1. b razreda, osvojio je 1. mjesto na državnom Natjecanju iz povijesti. Čestitamo Josipu i njegovoj mentorici Meliti Štimac na velikom uspjehu!
Luka Rasinec iz 4. a na istom je natjecanju osvojio 7. mjesto. Mentorica je profesorica Terezija Grgičin.
Marco Bojčuk iz 2. e zauzeo je 4. mjesto na državnom Natjecanju iz njemačkoga jezika. Mentorica je profesorica Željka Cik.
Borna Cafuk iz 2. d osvojio je 6. mjesto na državnom Natjecanju iz njemačkoga jezika,7. mjesto na državnom Natjecanju iz informatike u kategoriji Osnove informatike za prirodoslovno-matematičke gimnazije i 4. mjesto u kategoriji Primjena algoritama te 20. mjesto na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Mentorice su profesorica njemačkog jezika Željka Cik i profesorica informatike Mihaela Kelava.
Luka Ćurić iz 1. a zauzeo je 5. mjesto na državnom Natjecanju iz informatike u kategoriji Osnove informatike te 6. mjesto na državnom Natjecanju iz kemije. Mentori su profesorica kemije Ankica Fusić i profesor informatike Dario Vidić.
Rafaela Kalfić iz 1. b pod vodstvom profesorice Marine Šramek osvojila je 12. mjesto na državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika.
Stella Zavišić, učenica 3. d, bila je 11. na državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika, a svojim literarnim radom sudjelovala je na državnoj razini smotre LiDraNo. Mentorice su profesorice Mirjana Maretić i Mirela Zorić.
Lucija Glazer iz 3. a pod vodstvom mentorice Ankice Fusić zauzela je 15. mjesto na državnom Natjecanju iz kemije.
6. mjesto na Državnom prvenstvu školskih športskih društava u atletici za djevojke osvojila je naša ženska atletička ekipa u sastavu: Marija Perić (1. c), Dora Dent (1. b), Martina Turković (4. a), Sara Rajčević (3. d), Marija Beljan (1. c), Lucija Pavičić (4. c), Marinela Roher (3. d), Magdalena Rajić (2. c), Martha Štrok (1. e), Sara Fanton (1. e). Njihova je mentorica profesorica Sanja Radočaj.

25. mjesto od 58 ekipa osvojio je gimnazijski tim na Državnom ekipnom natjecanju iz matematike. Mentorice su profesorice matematike: Blanka Iličić, Ljiljana Sušak, Mirta Đurašević i Manuela Šimek Martinić, a našu ekipu sačinjavali su sljedeći učenici: Bruno Predojević (4. d), Borna Emić (4. d), Lucija Glazer (3. a) i Luna Fofonjka (1. e).

Sljedeći učenici su na Međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ završili u 10 posto nagrađenih učenika u državi. To su: Vana Glumac (1. d), Karlo Oremović (1. d), Filip Horvat (1. d) , Mihael Marincel (1. d), Filip Seleš (1. d), Josipa Delija (3. b), Miran Topljak (2. c) i Borna Rajković (3. d).
Mentorice su im bile naše profesorice matematike: Blanka Iličić, Ljiljana Sušak, Mirta Đurašević i Manuela Šimek Martinić.

Učenik 3. c razreda Matko Meštrović, koji se bavi fotografijom, javio se na natječaj Hrabrog telefona pod nazivom Sigurno surfaj - stop nasilju i govoru mržnje na internetu. Od 350 pristiglih radova, Matkov je rad bio među 12 nagrađenih. Pohvaljen je za inovativnost u kategoriji likovni uradak. Nadalje, njegov plakat koji je poslan na natječaj Europa pred izazovima osvojio je nagradni put u Strasbourg. 2015. osvojio je nagradu Hrvatskog foto saveza za autora do 21. godine. Na međunarodnom natječaju za mlade u češkim Lidicama nagrađene su mu 2 fotografije, od kojih je jedan osvojila prestižnu nagradu „Ruža Lidica“.

Na natječaju Vijeća Europe na temu kulturna baština bio je jedan od 8 nagrađenih iz Hrvatske. Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima i želimo im mnogo uspjeha u budućnosti!

Na kraju smo posebno istaknuli neke od učenika koji su se svojim radom iznimno istaknuli ove školske godine ili tijekom svog dosadašnjeg školovanja. Razmatrajući kandidate za Fond „Boža Tvrtković“, koji svake godine nagrađuje najbolje učenike i nastavnike grada Bjelovara, Nastavničko vijeće Gimnazije Bjelovar sljedeće je učenike istaknulo i pohvalilo ih za njihov rad i postignuća:

Josip Imbrišak učenik je prvog 1. b razreda. Josip je vrlo marljiv učenik, odgovoran prema radu i uvijek spreman pomoći kolegama u razredu. Ove školske godine sudjelovao je na županijskom natjecanju iz hrvatskoga jezika, a na državnom natjecanju iz povijesti osvojio je 1. mjesto. Vjerujemo da je pred njim još puno velikih rezultata.

Lucija Glazer učenica je 3. a razreda. Poseban interes pokazuje za znanost, osobito iz područja kemije, matematike, informatike i geografije. Na natjecanjima iz navedenih predmeta postigla je zapažene rezultate. U protekle dvije godine uspješno sudjeluje na državnim natjecanjima iz kemije i matematike. Zbog izvrsnih rezultata na državnom natjecanju iz kemije sudjeluje na pripremama za Olimpijadu iz kemije. Prošle i ove školske godine sudjeluje na online-natjecanju Ine Junior Freshhh namijenjenom srednjoškolcima diljem Hrvatske. Od prijavljena 294 tima, njezin je tim osvojio 12. Mjesto. Sudjeluje na brojnim predavanjima i radionicama iz kemije u školi i izvan nje te popularizira znanost među vršnjacima. Na prošlogodišnjem Danu škole vodila je radionicu Rast kristala, a ove godine radionicu Pogodi tko sam.

Borna Cafuk učenik 2. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, samozatajan je mladić koji se u ovoj školskoj godini istakao vrlo zapaženim rezultatima na više različitih natjecanja. Istakao se na županijskim natjecanjima iz engleskog jezika gdje je osvojio 1.mjesto i iz fizike na kojem je osvojio 3. mjesto. Bio je prvoplasiran i na županijskim natjecanjima iz njemačkog jezika i informatike u dvije kategorije, te je na temelju tih uspjeha pozvan na 3 državna natjecanja.
Na državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Algoritmi osvojio je 4. mjesto, a u kategoriji Osnove informatike za prirodoslovne gimnazije 7.mjesto. Na državnom natjecanju iz njemačkog jezika bio je 6., te je jedini učenik naše škole koji je u ovoj školskoj godini bio na tri državna natjecanja.

Bruno Predojević učenik je 4. d razreda. Iako je odličan u svim školskim predmetima, posebnu sklonost pokazuje prirodoslovnom području te je uz redovnu nastavu pohađao i dodatnu nastavu iz kemije, biologije, fizike, informatike i matematike. U prvom razredu sudjelovao je državnom turniru mladih fizičara, u prvom i drugom razredu bio je na državnom natjecanju iz kemije, a u četvrtom na državnom ekipnom natjecanju iz matematike. Bruno je vrlo marljiv, ustrajan i odgovoran, uvijek spreman pomoći kolegama u razredu i profesorima.

Bruno Bišćan učenik je 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije. Odličan je učenik. Uključen je u izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. U školi sudjeluje u svim priredbama glazbeno-scenske naravi, a vrlo često je pokretač i organizator. Poznat je po glazbenim i pjevačkim nastupima.
U Glazbenoj školi, sudjelovao je i sudjeluje na mnogim natjecanjima i nastupima. Na državnoj razini osvaja 2. nagradu na 51., 52. i 53. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u Komornim sastavima. Na 12. međunarodnom takmičenju Davorin Jenko osvaja također 2. nagradu. Više godina u nizu sudjeluje na županijskim smotrama LIDRANO.
U našoj školi predlaže, pomaže u organizaciji i na kraju sudjeluje u mnogim priredbama kao na primjer: Koncert u spomen Ivi Robiću, božićni koncerti i priredbe, projekt „Swing tjedan“ i mnogi drugi. Pokrenuo je „Big Band“ za koji sam piše aranžmane, a uvelike je angažiran i na protekle tri proslave Dana škole.

Konačno, Nastavničko vijeće učenikom godine proglasilo je Luku Rasinca (4. a) i time ga predložilo za nagradu Fonda „Boža Tvrtković“. Luka je učenik završnog razreda opće gimnazije te maturant Glazbene škole Vatroslav Lisinski. Srednjoškolsko obrazovanje u objema školama svake nastavne godine završio je s odličnim uspjehom i besprijekornim prosjekom (5.0). Kontinuirano je sudjelovao na natjecanjima od kojih valja izdvojiti u prvom razredu prvo mjesto na gradskom natjecanju iz atletike, u drugom razredu prvo mjesto na školskom i drugo na županijskom natjecanju iz povijesti te prvu nagradu na državnom natjecanju zborova. U trećem razredu osvojio je prvu nagradu na regionalnom i drugu na državnom natjecanju komorne glazbe u kategoriji dua, sudjelovao je na školskom i županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, zauzeo je prvo mjesto na školskom i drugo mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti, prvo mjesto na školskom natjecanju iz glazbenih oblika, sudjelovao je na Četvrtom natjecanju iz povijesti glazbe.
U četvrtom razredu Luka sudjeluje na gradskoj i županijskoj smotri Lidrana u kategoriji novinarskih radova, a bio je predložen i za državnu razinu kao učenik Glazbene škole. Osvojio je prvo mjesto na školskoj i županijskoj te sedmo mjesto na državnoj razini iz povijesti. Iste godine osvaja treće mjesto na školskom natjecanju iz povijesti hrvatske glazbe − Jakov Gotovac, potom drugo mjesto na školskom i županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika te prvu nagradu na regionalnom i drugu nagradu na državnom natjecanju komorne glazbe u Opatiji u kategoriji dua. Luka je tokom školovanja u Gimnaziji unatoč brojnim izvanškolskim obavezama izostajao isključivo zbog natjecanja, a svojim je odnosom spram rada i nastave bio uzor kolegicama i kolegama u razredu.
Čestitamo Luki na iznimnim postignućima te mu želimo, kao i Bruni Predojeviću, također maturantu, mnogo uspjeha u budućem studiranju.

Ravnatelj Želimir Vujić, dipl. ing., čestitao je svim učenicima na njihovim uspjesima, a najistaknutiji od njih (Josip Imbrišak, Lucija Glazer, Borna Cafuk, Bruno Predojević, Bruno Bišćan i Luka Rasinec) dobili su, uz zahvalnice za promicanje ugleda škole, i prigodne poklone.

Najboljim razredom Gimnazije Nastavničko je vijeće proglasilo 3. razred prirodoslovno-matematičke gimnazije. Treći d homogena je cjelina velikog broja nadarenih pojedinaca. Sudjeluju aktivno u svim događanjima u školi; inicijatori su glazbenih, scenskih, sportskih i kulturnih događanja. Aktivno sudjeluju u radu Centra izvrsnosti. Sudjeluju u kulturnom razvoju života grada Bjelovara svojim radom u Bjelovarskom kazalištu i Glazbenoj školi.
Uspjeh u učenju je izvanredan, nemaju popravnih ispita, polovica razreda ima odličan uspjeh, a druga polovina vrlo dobar uspjeh. Mnogi su sudjelovali na državnim natjecanjima, a poneki na međunarodnim natjecanjima. Ovaj razred pohađa prvakinja Europe u taekwondou, treći na svjetskom prvenstvu u samostrelu, desetak sudionika na državnim natjecanjima (hrvatski jezik, LIDRANO, atletika, glazba, streličarstvo), dvadeset je natjecatelja županijskih natjecanja, a imamo i kolumnisticu časopisa OK i spisateljicu koja je izdala svoju prvu knjigu „Iskra“. Vjerujemo da će svoju izvrsnost ovaj razred zadržati i u posljednjoj godini svojega školovanja u Gimnaziji.

Svim učenicima čestitamo na iznimnim postignućima i želimo im da svoja osobna i obrazovna postignuća nastave nizati i dalje. Nadamo se da će svojim radom i upornošću motivirati i svoje školske kolege.

Zahvaljujemo svim učenicima – glazbenicima, glumcima i recitatorima, njihovim mentorima te svim nastavnicima koji su sudjelovali u pripremi Dana škole (Vesna Krgović, prof., Kristina Kraljić, prof., Marina Šramek, prof., Zdenka Venus Miklić, prof., Miroslav Brletić, prof., Ozren Bosanac, prof., Marina Jurušić, prof., Spomenka Vujčić, prof., Mirela Zorić, prof., Tanja Sukser, prof.)


PREDAVANJA I RADIONICE za učenike bile su raznolike pa je svatko mogao odabrati radionicu prema svojim interesima. Riječ je o sljedećim radionicama:

Naslov + sudionici Voditelji
1. Javni govor 3. c Matko Meštrović, Dario Hajtić i Filip Eđut-3. c
2. MTV JAZZ DANCE po izboru Plesna radionica ; Voditeljica: Kristina Genov, instruktorica Pilatesa , Yoge i plesa, Studio Motus Bjelovar (60 min)
3. Kviz Potjera 1. c Iva Maligec
4. „Pogodi tko sam ?“ Određeni učenici prvih razreda Luka Ćurić-1. a, Filip Horvat-1. d. Lucija Glazer i Igor Bosanac-3. a Mentorica: Ana Fusić
5. Prezentacija rada HGSS po izboru HGSS stanica Bjelovar
6. Prezentacija Penjačkog kluba GRIP Bjelovar po izboru Penjački klub GRIP Bjelovar
7. Kompostiranje- 3.e + ? ZMAG- Zelena mreža aktivističkih grupa
8. Streljaštvo- samostrel po izboru Stjepan Borak-3. d i Sportsko društvo Dubrava 1094
9. Što se može na tamburi? i „Nikle štikle“ po izboru Borna Rajković i Andrej Kalanja- 3. d, tamburaški sastav „Kobra“, gosti iz Glazbene škole Bjelovar pod vodstvom Alide Sokolović
10. Rubikova kocka po izboru Dan Rogović i Ivan Holiček-3. d
11. Interaktivna kazališna predstava-tema Koncentracija 2. c Miran Topljak -2. c, Lorena Kampić-2. e i Petar Tomić-3.d
12. Dramska radionica 1. e Laura Smrček-1. e
13. Matematička radionica 1. d 1. d razred; Mentorica: Mirta Đurašević
14. Cyberbulling 1. b Valerija Vrućina i Ena Jelić-1. b
15. Spolno prenosive bolesti po izboru Nikola Galkovski
16. Kemijske akrobacije svi učenici Studenti kemije sa PMF Zagreb

Ažurirano: Četvrtak, 02 Lipanj 2016 16:59

Uloga društvenih mreža u socio-emocionalnom razvoju mladih - anketa

E-mail Ispis PDF

U okviru 26. Ljetne psihologijske škole studentice diplomskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu provode istraživanje pod nazivom Uloga društvenih mreža u socio-emocionalnom razvoju mladih pod mentorstvom prof. dr. sc. Gordane Kuterovac Jagodić, dr. sc. Inje Erceg Jugović i Vanje Putarek, mag. psych. Cilj istraživanja je ispitati povezanost različitih aspekata korištenja društvenih mreža sa socio-emocionalnim razvojem mladih.

Poveznica je sljedeća: https://www.surveymonkey.com/r/SQTCF2Z
Istraživanje je u potpunosti anonimno i svi prikupljeni podaci su u potpunosti povjerljivi. O rezultatima istraživanja izvještavat će se samo na grupnoj razini. Predviđena je javna prezentacija rezultata, kao i njihova publikacija u tiskanoj i elektroničkoj monografiji.

Sudjelovanje u anketi je dobrovoljno.

Ažurirano: Utorak, 24 Svibanj 2016 10:55

Noć knjige 2016

E-mail Ispis PDF

Najdulja noć kulture u Hrvatskoj, Noć knjige, odvija se na Svjetski dan knjige i autorskih prava  svake godine 23. travnja. Dan prije, 22. travnja, obilježava se Dan hrvatske knjige jer je tog datuma 1501. godine Marko Marulić dovršio svoju Juditu, a ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju. Cilj manifestacije je promicanje knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. U noći knjige knjižnice, antikvarijati, škole, odgojno-obrazovne ustanove, institucije i drugi zainteresirani prostori postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Barem se na jedan dan više govori o čaroliji stvaranja i radosti čitanja.


Ove godine Noć knjige održava se u 223 grada i mjesta u Hrvatskoj. Među 510 sudionika koji su pripremili više od 1000 programa je, po treći put, bila i naša škola.
Ovogodišnja Noć knjige u znaku je dvojice književnih velikana koji su umrli gotovo na isti dan. To su otac modernog romana Miguel Cervantes de Saavedra i najveći pisac na engleskom jeziku William Shakespeare. Organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili djecu niti Ivanu Brlić-Mažuranić, čije su Priče iz davnine objavljene pred točno jedno stoljeće.
U organizaciji knjižničarke Zdenke Venus-Miklić, profesorice hrvatskoga jezika Kristine Kraljić, engleskoga jezika i književnosti Matine Cug i glazbene umjetnosti Vesne Krgović organiziran je prigodan program. Naime, u školskoj kupoli izvedena je predstava Cervantes vs. Shakespeare u izvedbi naših glumaca Antonija Klaude (Cervantes), Petra Tomića (Shakespeare) i Mirana Topljaka u ulozi  sv. Petra. Nakon predstave učenica Magdalena Magdić predstavila je život i djelo Cervantesa, a Ivona Lovrić slavnog književnika Shakespearea. Nakon zanimljivoga i inovativnoga programa svi posjetitelji su u školskoj knjižnici mogli pogledati izložbu Cervantesovih i Shakespeareovih bogatih književnih ostvarenja.

Otvoreni dani IRB-a

E-mail Ispis PDF

U sklopu ovogodišnjih ODI 2016 Institut Ruđer Bošković ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Sve aktivnosti vezane uz ODI 2016 održavat će se od 10.00 do 17.00 sati.
Više na poveznici.

irb

Gimnazijalci na državnom natjecanju iz Informatike

E-mail Ispis PDF

infokup 2016U Primoštenu je održana državna razina natjecanja iz Informatike od 15.-18. ožujka na kojem su sudjelovala i naša dva učenika, Borna Cafuk, 2. razred (mentorica Mihaela Kelava, prof.) i Luka Ćurić, 1. razred (mentor: Dario Vidić, mag.ing.el.).
Borna se natjecao u dvije kategorije (osnove informatike i algoritmi), a Luka u kategoriji osnove informatike. Borna je u kategoriji algoritmi ostvario četvrto mjesto, a u osnovama informatike sedmo mjesto, dok je Luka u osnovama informatike ostvario peto mjesto.
Obojica su ostvarila izniman uspjeh i stekli značajno obrazovno i životno iskustvo, na čemu im čestitaju mentori kao i Škola koju su predstavljali.

Stranica 8 od 14

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr