Knjižnica

Predstavljanje autora na zanimljiv način

E-mail Ispis PDF

Dragi naš Matoš!

Svjetski dan pjesništva obilježili smo književnom večeri u čast književniku Antunu Gustavu Matošu. S obzirom na to da se u gimnazijskim programima moderna i Matoš obrađuju u trećim razredima, ova je književna večer bila namijenjena upravo učenicima trećih razreda, ali i ostalim ljubiteljima A. G. Matoša. Tom smo prigodom odlučili prikazati Matoša na malo drugačiji način, a za to je bilo potrebno detaljno istražiti literaturu o njegovom životu i djelovanju. Istražujući, naišli smo na Matoševu Nedovršenu autobiografiju. Čitajući Autobiografiju, odlučili smo utjeloviti lik tog boema. Kako bi predstavljanje bilo zabavno i poučno, odlučili smo utjeloviti i lik njegove majke, ali i likove književnih kritičara kroz čiji su razgovor ostali učenici puno saznali o Matošu i njegovom stvaralaštvu. Predstavljanje Matoša pretvorili smo u cijelu predstavu u kojoj su svi bili glumci, od voditelja programa do recitatora.

123

Učenici su pokazali svoja glumačka umijeća, no osim scenskog prikaza, učenici su čitali ulomke iz pojedinih Matoševih tekstova i izveli nekoliko recitacija Matoševe poezije. Kako je dosta Matoševih pjesama uglazbljeno, nekoliko njih smo i poslušali. Na kraju su učenici pričali anegdote o Matošu i dobro nasmijali publiku. Osim scenskog prikaza, Matoša smo predstavili postavljenom izložbom ,,Trubač sa Seine'', a profesor likovne kulture Miroslav Brletić nas je počastio Matoševim portretom i improviziranim Matošem na klupi pokraj kojeg smo se mogli poslikati. Portret i ,,Matoš na klupi'' dugo će nam ostati uspomena na održanu književnu večer, a ovim predstavljanjem uveli smo novinu u našoj školi.

4

Ažurirano: Utorak, 26 Ožujak 2019 16:50

Valentinovo u našoj školi

E-mail Ispis PDF

I ove smo školske godine obilježili Valentinovo. Romantična priredba je održana 19. veljače 2019. godine. Odlučili smo proslaviti Valentinovo bez obzira na datum jer nikada nije kasno za slavlje ljubavi. Ipak, nismo zaljubljeni samo jedan dan u godini. Ljubav bismo trebali njegovati cijelu godinu, a Valentinovo proživljavati svaki dan.

IMG 1412

Naši su učenici pripremili zanimljiv program. Pregršt ljubavnih pjesama izveli su naši vokalno i instrumentalno daroviti učenici. Na glazbenom smo repertoaru mogli čuti svjetski poznate pjesme Shallow, City of stars, Some say love, ali i domaće pjesme Dođi, Terca na tišinu, Hodaj, Pratim te, Ne diraj moju ljubav, Rano, Prva ljubav te pjesme Trag u beskraju i Moj galebe našeg najpoznatijeg izvođača Olivera Dragojevića. Učenici u čijim smo melodijama uživali su David Palijan, Lucija Radoš, Sara Andričić, Lea Virovac, Petra Stančin, Nives Kovačić, Lana Trempetić, Selin Nikolić Šipek, Lovro Lukačić, a atmosferu su značajno obogatili i učenici školskog tamburaškog sastava.

IMG 1367IMG 1360

IMG 1368IMG 1390

IMG 1393IMG 1401

IMG 1405IMG 1418

Ljubav je pustolovina prepuna rizika, ponekad zaboravljena, nerijetko nesretna. Voljeti i biti voljen smisao je života. Sve su to iskusili i neki od najpoznatijih muškaraca svih vremena: kraljevi, vojskovođe, književnici, skladatelji … Svi su oni okusili čari ljubavnog zanosa, a neki od njih pronašli i ljubav svog života unatoč udaljenosti, ratovima i zabranjenim vezama. Svoje su osjećaje voljenim ženama iskazivali romantičnim pismima. Neka od najljepših ljubavnih pisama pročitale su nam učenice Karla Štefan, Ana Marija Horvat, Matea Hozmec i Dejana Misirača u ulogama ljubljenih dama kojima su ova pisma poslana. Razgovorom su nam otkrile ljubavne brige Pierrea Curriea, Napoleona Bonapartea, Ludviga van Beethovena i Honoréa de Balzaca.

IMG 1382IMG 1419

U pisanju ljubavnih pisama okušali su se i naši učenici sudjelovanjem u Natječaju za najljepše ljubavno pismo u organizaciji Knjižnice Sesvete. Na natječaj se prijavilo četvero učenika naše škole, a ljubavno pismo naše učenice Ele Nalevke je pohvaljeno od strane Stručnog povjerenstva Knjižnice Sesvete te je tom prilikom prisustvovala Završnoj svečanosti Natječaja.

Priredbi je ,,gostovala'' još jedna svjetski poznata osoba. Duhovita zanesenjakinja, nepopravljiva romantičarka, smušena karijeristica, najpoznatija svjetska solerica. Ona je legenda čije nam ime mami osmijeh na lica. Ona je Bridget Jones. Monolog iz Dnevnika Bridget Jones izvela je učenica Karla Kasalo.

IMG 1404

Iznimna nam je čast što je našoj priredbi prisustvovao i naš bivši učenik Bruno Bišćan. Bruno danas studira na Jazz akademiji u Grazu. U svojim se školskim danima iznimno zalagao u svim aktivnostima, a našu je priredbu dodatno uljepšao jazz improvizacijom filmske teme U registraturi skladatelja Arsena Dedića.

IMG 1408

Priredbu su organizirale prof. Krgović i prof. Barišić Mudri uz tehničku i moralnu podršku ravnatelja Želimira Vujića. Program su vodili učenici 1.a razreda: Iva Bjelić i Lovro Đurišić. Naše je glazbenike uvježbavala profesorica Vesna Krgović. Učenicu Karlu Kasalo pripremila je profesorica Mirjana Maretić. Za scenski nastup učenica Ane Marije Horvat, Karle Štefan, Matee Hozmec i Dejane Misirača pripremala je knjižničarka Biljana Barišić Mudri.

IMG 1398

Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali priredbi, a posebno zahvaljujemo učenicima koji su sudjelovali u programu, kao i njihovim mentorima. Za njih i mentore održan je ,,after party'' u školskoj knjižnici gdje smo nastavili ugodno druženje uz poslastice i sok.

Ažurirano: Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 11:48

Humanost na djelu - Gimnazija Bjelovar

E-mail Ispis PDF

BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA GIMNAZIJE BJELOVAR

Povodom božićnih blagdana učenici Gimnazije Bjelovar i ove su godine sudjelovali u humanitarnim aktivnostima čiji je cilj bio pomoći socijalno ugroženim obiteljima. Humanitarna božićna priredba, kreativna radionica, literarni natječaj, posjet Domu za starije Bjelovar, darivanje siromašnih obitelji, aktivnosti su u kojima su naši učenici pokazali svoje dobro srce i nesebično izdvojili svoje vrijeme.

Jedna od prvih aktivnosti bila je kreativna božićna radionica. Na razini cijele škole organizirana je izrada božićnih čestitki i ukrasa, koji su potom bili izloženi u zbornici namijenjeni za prodaju.

Knjižničarka je pokrenula literarni božićni natječaj u pisanju poezije ili proznog teksta božićne tematike. Na natječaj su se prijavile učenice Ela Nalevka (4.b, mentorica: prof. Marina Šramek), Korana Horvatek (1.d., mentorica: prof. Ivana Peulja), Elena Dvoraček (3.e, mentorica: prof. Mirjana Maretić) i Antonia Kasalo (1.d, mentorica: prof. Ivana Peulja). Pristigle radove ocijenilo je stručno povjerenstvo u sastavu profesorica hrvatskog jezika Marine Šramek i Kristine Kraljić te knjižničarke Biljane Barišić Mudri. Iako su najviše bodova osvojile učenice Ela Nalevka i Korana Horvatek, odlučili smo nagraditi sve učenice koje su sudjelovale u natječaju.

Dana 11. prosinca 2018. posjetili smo Dom za starije osobe, kako smo i obećali na prijašnjem posjetu. Ponovno smo razveselili štićenike Doma izvedbom nekoliko prigodnih glazbenih točaka, a posjet su upriličile učenice Dejana Misirača kazivanjem poezije ,,Dobrota Badnjaka'' te učenice Ivona Aušperger i Stela Majurec čitajući priču ,,Božić u Šapudlu'' Pavla Pavličića. Učenike su vodile profesorice Vesna Krgović i knjižničarka.

Već idući dan, 12. prosinca, u kupoli naše škole održana je humanitarna božićna priredba pod sloganom ,,Četiri za pet'': četiri generacije gimnazijalaca pomažu pet socijalno ugroženijih obitelji. Ulaznica za priredbu su bili dobrovoljni prilozi, novčani ili u obliku živežnih namirnica. Program je bio raznolik; uz nekoliko recitacija i prikaza božićne priče, sveukupnu atmosferu dodatno su uljepšali naši glazbenici, tamburaški sastav i školski zbor pod ravnanjem profesorice Vesne Krgović. Recitacije su izvodili učenici 1.c razreda: Ivan Šćuric, Luka Španja, Dora Jurić, Dario Kambić i Šimun Crnković (mentorica: profesorica Marina Šramek) te učenice trećih razreda: Dejana Misirača i Ena Starčević (mentorica: Biljana Barišić Mudri). Učenice Ana Marija Horvat, Dejana Misirača i Ena Starčević, koje su ujedno i polaznice Bjelovarskog kazališta, počastile su učenike i ostale uzvanike prikazom priče ,,Jabuke božićnice'' (mentorica: knjižničarka Biljana Barišić Mudri). Tamburaški sastav činili su učenici: Iva Čavlović, Luka Diktić, Ela Hamzić, Ivan Jokić, Nives Kovačević, Bruno Laktaš, Selin Nikolić-Šipek. Članovi vokalnog sastava bili su: Sara Andričić, Korana Horvatek, Lucija Radoš, Petra Rajić, Petra Stančin, Mirta Studen, Karla Štefan, Lana Trempetić, Lea Virovac. Učenici koji su bili glazbene prateće dionice: Ela Hamzić (gitara), Lovro Lukačić (gitara i vokalni solist), David Palijan (klavijature i gitara). Priredbu je moderirala profesorica Mirjana Maretić, a kupolu su ukrasili učenici s profesoricom Andreom Pratnemer i knjižničarkom.

IMG-073f9c9d0cea8f258d116ad485cc1c10-VIMG-6a80ed17651b8817780b64b9722d7f07-V

Humanitarnom priredbom, prodajom čestitki i ukrasa te novčanom razrednom donacijom, prikupili smo 4 280 kuna kojima smo kupili živežne namirnice i podijelili ih pet socijalno potrebitim obiteljima, čije smo adrese dobili u suradnji s bjelovarskim Caritasom. Ove obitelji su posjetili naši učenici Lucija Šogorić, Kristina Milović, Dejana Misirača, Lucija Barešić, Luka Diebalo, Rebeka Devčić i Ivana Crkvenac u pratnji ravnatelja Želimira Vujića, pedagoginje Spomenke Vujčić, profesorice Željke Holjević i knjižničarke te im tako uljepšali ovo blagdansko vrijeme. Zahvaljujemo svim učenicima i profesorima koji su na bilo koji način sudjelovali u božićnim humanitarnim aktivnostima. Zahvaljujemo ravnatelju koji nam je omogućio provedbu svih planiranih aktivnosti.

h1h5h10

IMG-4b86deb18dc3be9e0e78315476ffce28-VIMG-86a3af905b0017695ae8dff33e726ef5-V

Drago nam je što su naši učenici prepoznali humanost i pomaganje kao temeljne vrijednosti kojima postajemo bolje osobe, a čime smo potvrdili glavne ishode naših aktivnosti. I ovo polugodište ćemo nastaviti s humanitarnim djelatnostima, vodeći se poznatim citatom Majke Terezije: ,,Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem!''

Ažurirano: Četvrtak, 07 Veljača 2019 18:35

Lidrano

E-mail Ispis PDF

pozivnica mail

Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici

E-mail Ispis PDF

Tulum s(l)ova u Gimnaziji Bjelovar

Učenici Gimnazije Bjelovar su i ove školske godine sudjelovali u neobičnom projektu poticanja čitanja iz užitka naglas Tulum s(l)ova.

U petak, 26. listopada 2018., u kupoli Gimnazije Bjelovar u večernjim i noćnim satima bilo je živahno. Održan je uvodni noćni čitateljski susret koji označava početak novog ciklusa Tuluma s(l)ova. Na Tulumu je sudjelovalo petnaest učenika, knjižničarka, profesorica glazbene kulture i profesorice hrvatskog jezika. Uz obavezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas učenici su se preko skypea družili s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin čitajući i pjevajući jedni drugima. Čitao se Gavran, Ammaniti, Bucay, A. Christie, Pongrašić, Dostojevski i drugi autori.

20181026 203217

Osim igre upoznavanja i motivacijskih igri, učenici su sudjelovali u radionicama Poetski kolaž te kvizu Pogodi pjesmu preko web alata Kahoot. Za odličnu atmosferu pobrinuo se školski glazbeni sastav izvođenjem prigodnih glazbenih točaka. Biti jedini u školi u petak navečer, bio je zaista poseban užitak. Druženje je proteklo u opuštajućoj atmosferi na obostrano zadovoljstvo učenika i nastavnika.

20181026 214954u20181026 225828

 

20181026 220619u20181026 225639u

Nakon noćnog čitateljskog susreta slijede čitanja na javnim mjestima: domovi za starije i nemoćne, dječji vrtići, bolnica… Na čitanje će ići učenici koji su sudjelovali na noćnom čitateljskom susretu. Za sve aktivnosti dobivene su suglasnosti roditelja. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka.

Stranica 2 od 7

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr