Knjižnica

Noć knjige u Gimnaziji Bjelovar

E-mail Ispis PDF

U gimnazijskoj kupoli 23. travnja 2018. održana je manifestacija Noć knjige. Sukladno ovogodišnjoj temi Budućnost knjige, pripremili smo učenicima bogat program. Program smo započeli vođenom fantazijom kojom su učenici kroz igru mogli naslutiti temu cijele večeri. Upravo je naša tema bila vrijeme te smo tome posvetili ostale aktivnosti. Nakon predavanja školske knjižničarke o neobičnim svjetskim knjižnicama, raspravljali smo o tiskanoj i elektroničkoj knjizi te naslućivali kako bi knjiga mogla izgledati u budućnosti. Zatim su učenici, koji su sudjelovali u natječaju ,,Ja sam pisac'', čitali svoje sastavke, a knjižničarka je proglasila ,,najčitatelje'' Gimnazije Bjelovar. Program je nastavila profesorica hrvatskog jezika Mirjana Maretić predstavljanjem znanstveno fantastičnih knjiga. Kako bi učenicima što uvjerljivije dočarala njihov smisao, profesorica se poslužila predmetima koji se spominju u radnji predstavljenih romana. Tako su učenici mogli degustirati ,,Superrasturač'' i naučiti čemu sve ručnik može poslužiti u svemiru.

20180423 222918

Nakon zanimljivog predstavljanja knjiga, program su nastavile učenice Karla Kasalo i Mirna Kovačev uprizorenjem teksta ,,Čovjek koji je izmislio vrijeme'' pod voditeljstvom profesorice hrvatskog jezika Jelene Ivezić.

20180423 22494820180423 195133

Cijela večer je bila prožeta glazbom zahvaljujući učenicima Luciji Radoš, Davidu Palijanu i Rafaeli Kalfić te njihovoj mentorici Vesni Krgović, profesorici glazbene kulture.

Ovo slavlje u čast knjizi proteklo je u opuštenom raspoloženju do kasnih večernjih sati.

Noć knjige1

Ažurirano: Srijeda, 25 Travanj 2018 08:59

Noć knjige

E-mail Ispis PDF

Dragi učenici,

u ponedjeljak, 23. travnja 2018. održat će se Noć knjige, manifestacija poticanja čitanja i razgovora o važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za održavanje ove manifestacije pružaju nam dva datuma: Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

Na dan kada obilježavamo Noć knjige, naša škola će postati mjesto na kojem će se knjizi posvetiti posebna pozornost. U manifestaciju ćemo se uključiti prigodnim programom u večernjim satima: čitanjem, radionicom, kvizom, debatom, glazbom… Cijeli program aktivnosti možete pogledati na plakatu. U realizaciju programa uključeni su učenici, profesori i školska knjižničarka.

Tema ovogodišnje Noći knjige jest Budućnost knjige, tj. kako tehnologija utječe na budućnost knjige i čitanja.

Uključite se stoga u ovu manifestaciju, predvidite nam budućnost knjige! Noć knjige će se održati u školskoj knjižnici, 23. travnja s početkom u 19 sati, a trajat će do 23 sata.

Prijaviti se možete školskoj knjižničarki do 20.4.2018.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Gimnazija Bjelovar 3 1-page-001

 

 

Ažurirano: Utorak, 27 Ožujak 2018 11:13

Ja sam pisac - nagradni natječaj

E-mail Ispis PDF

p

PRAVILA NAGRADNE IGRE

****

ORGANIZATOR: Znanje d.o.o.

TRAJANJE: 15.2.2018. – 25.3.2018.

PRAVO SUDJELOVANJA: svi učenici

****

KAKO SUDJELOVATI?

Napiši kratku priču unutar jedne od četiri ponuđene tematske kategorije:

vljubavna priča

vkrimi-triler priča

vpovijesna priča

vfantasy ili SF priča

  • možeš sudjelovati samo s jednim radom, a priča mora imati najmanje dvije i najviše četiri stranice teksta (font 12, Times New Roman)

****

NAPIŠI PRIČU PO IZBORU, PRIJAVI SE ŠKOLSKOJ KNJIŽNIČARKI I OSVOJI NAGRADU!!!

****

NAGRADE:

1.mjesto: paket od 6 knjiga

2.mjesto: paket od 4 knjige

3.mjesto: paket od 2 knjige

UTJEŠNA NAGRADA: 1 knjiga

****

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I PREUZIMANJE NAGRADA ODRŽAT ĆE SE U NOĆI KNJIGE, 23. TRAVNJA 2018.G.

****

Ažurirano: Srijeda, 28 Veljača 2018 11:45

Regionalna razina kviza ,,Čitanjem do zvijezda''

E-mail Ispis PDF

Regionalna razina on line kviza znanja i kreativnosti ,,Čitanjem do zvijezda'' održana je u Gimnaziji Bjelovar 23. veljače 2018. g. Kvizu je pristupilo 10 učenica naše škole, a izradi multimedijskog uradka jedna učenica. Natjecanje je namijenjeno učenicima od prvog do četvrtog razreda srednje škole u svrhu promicanja aktivnog čitanja, istraživačkog rada na tekstu, upoznavanju različitih žanrova te praćenju suvremene književnosti. Projekt je pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže školskih knjižničara, a od 2017. godine ima potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izradi multimedijskog uratka pristupila je 1 učenica naše škole, Ena Jelić iz 3.b razreda. Izradila je digitalni poster na temu knjige ,,Zlatarovo zlato'', a njezin rad prelazi na višu nacionalnu razinu.

Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je ukupno 273 učenika na razini cijele Hrvatske. Provedbeno povjerenstvo je odredilo bodovni prag (42 i više bodova) za održanu regionalnu razinu kviza - svi učenici koji su postigli 42 i više boda tj. 70% i više točnih odgovora prelaze u sljedeću razinu natjecanja.

Natjecanje se odvijalo on line, a kvizu je istodobno pristupilo deset prijavljenih učenica naše škole. Na raspolaganju su imale 50 minuta za odgovaranje na 60 pitanja iz poznavanja fabule romana: ,,Zlatarovo zlato'' (August Šenoa), ,,Judita'' (Miro Gavran), ,,Kradljivica knjiga'' (Markus Zusak) te poznavanja biografija njihovih autora. Učenice koje su sudjelovale u kvizu su: Ema Šetit (3.a), Elizabeta Punčec (4.e), Sara Plentaj (1.a), Ana Delač (2.b), Dorotea Globan (2.b), Ela Hamzić (1.d), Katarina Janeš (2.b), Lorena Kampić (4.e), Matea Hozmec (2.b) te Tina Polašek (4.e). Od 10 učenica koje su sudjelovale, 6 ih ide dalje na nacionalnu razinu (Lorena Kampić, Sara Plentaj, Ema Šetit, Tina Polašek, Elizabeta Punčec, Dorotea Globan). Nacionalna razina kviza održat će se 11. svibnja 2018., a do tada moraju pročitati posljednju knjigu: ,,Vitez slavonske ravni'' (M. J. Zagorka).

Mentorica koja je učenice pripremala za natjecanje je školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri, a ispitno povjerenstvo činile su Ivana Peulja (profesorica Hrvatskog jezika), Spomenka Vujčić (pedagoginja) te Ines Vidović (knjižničarka OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača).

REZULTATI:

Elizabeta Punčec, 50/60 (83%)

Ema Šetit, 50/60 (83%)

Sara Plentaj, 50/60 (83%)

Tina Polašek (47/60) (78%)

Lorena Kampić (45/60) (75%)

Dorotea Globan (43/60) (72%)

Ana Delač (38/60) (63%)

Ela Hamzić (38/60) (63%)

Katarina Janeš (38/60) (63%)

Matea Hozmec (31/60) (52%)

Ažurirano: Srijeda, 28 Veljača 2018 11:56

Valentinovo - priredba

E-mail Ispis PDF

Dana 19. veljače 2018. u kupoli Gimnazije Bjelovar održana je romantična priredba povodom Valentinova. Posjetiteljima priredbe ponudili smo bogat program: kroz poeziju, pjesmu i sviranje učenici su istaknuli važnost ovog datuma za sve zaljubljene. Na priredbi su mogli uživati i oni koji još nisu zaljubljeni jer je kupolu zarazila prava ,,valentinovska'' atmosfera. Još i danas zamiriše trešnja, Lutka, Princeza, Can't help falling in love with you, City of stars, Jesen, Zbog tebe… samo su neke od brojnih pjesama koje su izveli naši učenici uz svesrdnu pomoć profesorice Glazbene kulture Vesne Krgović.

Kako je tjedan prije Valentinova u školi bio otvoren Literarni ljubavni natječaj, prema kojem su učenici mogli napisati ljubavnu poeziju, priču ili sastavak o ljubavi, iskoristili smo priliku i proglasili pobjednika natječaja. Povjerenstvo u sastavu profesorice Hrvatskog jezika Ivane Peulja, profesora Likovne kulture Miroslava Brletića i knjižničarke Biljane Barišić Mudri, pročitalo je i ocijenilo pristigle radove. Odlukom Povjerenstva, pobjednica Literarnog ljubavnog natječaja za 2018. godinu je učenica Ela Nalevka iz 3.b razreda. Svoju ljubavnu priču ,,Ti ne znaš što je ljubav još, da li je dobro ili zlo'' Ela je pročitala na priredbi, a za nagradu dobila poklon bon za dvoje u jednom gradskom ,,snack baru''.

Priredbu su organizirale profesorica Glazbene kulture Vesna Krgović i školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri uz tehničku podršku ravnatelja Želimira Vujića. Hvala svim učenicima koji su svojim nastupom ostvarili i uljepšali priredbu, kao i svim posjetiteljima.

I zapamtite, izvrsno je voljeti nekoga, izvrsno je to doživjeti, osvijestiti, a onda biti iznimno zahvalan na tome. Ljubav je najmoćnija sila na svijetu. Ona nam daje smisao. A jednu tajnu davno nam je napisao Antoine de Saint Exupery: Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.

Ažurirano: Srijeda, 28 Veljača 2018 11:55

Stranica 4 od 7

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr