DSD

DSD program - prvi razredi

E-mail Ispis PDF

Dragi učenici prvih razreda Gimnazije Bjelovar, ovdje možete pročitati neke informacije o DSD-programu u našoj školi.  


Fakultativnu nastavu njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu (Deutsches Sprachdiplom) u prvom razredu mogu pohađati učenici koji su u osnovnoj školi učili njemački jezik, a u drugom razredu gimnazije mogu se priključiti i učenici koji prije nisu učili njemački. Učenici od prvog do četvrtog razreda gimnazije dva puta tjedno slušaju predmet „Njemački jezik – Nastava za njemačku jezičnu diplomu“. Tijekom četiri godine učenici se dakle pripremaju za ispit njemačke jezične diplome koji polažu u Gimnaziji Bjelovar.

 •   Zašto DSD?
  Evo nekoliko razloga zašto je važno učiti njemački jezik u sklopu DSD-programa:
  -    položeni ispit za njemačku jezičnu diplomu dokaz je odličnog poznavanja njemačkog jezika u vještinama čitanje, slušanje, pisanje i govorenje (B2/C1 razina)
  -    njemačku jezičnu diplomu kao dokaz poznavanja njemačkog jezika priznaju fakulteti u Njemačkoj
  -    lakše dobivanje stipendija u zemljama njemačkog govornog područja tijekom studiranja
  -    dodatni bodovi pri upisu na Filozofske fakultete u Hrvatskoj
  -    dodatna priprema za državnu maturu
  -    ispit je besplatan
  -    poboljšanje komunikacijskih vještina
  -    projektna nastava i nastava u malim skupinama
  -    nastavu uz nastavnike Gimnazije provode i studenti iz Njemačke
  -    iz fakultativne nastave dobiva se ocjena koja na kraju nastavne godine ulazi u prosjek ocjena
  -    mogućnost dobivanja stipendije u Njemačkoj tijekom gimnazijskog školovanja
 • Prijava za DSD nastavu
  Pri upisu u Gimnaziju Bjelovar ili kada dođete prvi dan u školu, prijavite se kod razrednika/razrednice za fakultativnu DSD-nastavu. Nije važno koji smjer gimnazije ste upisali, važno je da ste u osnovnoj školi učili njemački jezik i da u Gimnaziji odaberete nastavljački smjer njemačkog jezika. Ove školske godine će na DSD nastavi s vama raditi i njemačka studentica Julia Böring, koja je dobila stipendiju da u našoj školi organizira i provodi različite projekte, a redovito će nas posjećivati i prof. Renate Simoneit, lektorica DSD-programa u Hrvatskoj. Prvi DSD razred vodit će prof. Katarina Beljan. 

  Vidimo se na DSD- nastavi,                                   
  Robert Poljan, prof. mentor
      voditelj DSD-programa u Gimnaziji Bjelovar

Obavijest za drugi razred - DSD

E-mail Ispis PDF

Molim učenike, koji su zainteresirani za fakultativnu DSD-nastavu, da dođu u četvrtak 8. rujna 2016. u 14h u učionicu broj 28 na dogovor. U drugom se razredu na DSD-nastavu mogu uključiti i učenici koji u osnovnoj školi nisu učili njemački jezik.

 

Robert Poljan, prof.

Ažurirano: Četvrtak, 01 Rujan 2016 20:00

Dodjela DSD diploma

E-mail Ispis PDF

Na Dan učitelja – 5. listopada 2015. našim su vrijednim učenicima dodijeljene DSD diplome. Dodjela je održana u kupoli, a diplome su učenicima podijelili njihovi mentori i nastavnici DSD-a – Mihaela Matekov, prof. i Robert Poljan, prof.IMG 6989 Nekoliko riječi o provođenju i polaganju ispita rekao nam je prof. Poljan: “Prošle školske godine ispit je prijavilo 85 učenika, a njih 75 je položilo ispit. Trideset i četvero učenika je dobilo B1 diplomu, a 41 učenik A2, ovisno o bodovima koje su ustvarili na usmenom i pisanom dijelu ispita. Prvi put je DSD 1 ispit polagala i profesorica naše škole: bivša nastavnica Engleskog jezika Maja Krpan, prof.
U našoj se školi provodi DSD 1 ispit (razina A2/B1) od 2012. godine. Za razliku od DSD II nastave, učenici ne moraju pohađati fakultativnu nastavu njemačkog jezika, već se u okviru redovne nastave pripremaju za polaganje navedenog ispita. IMG 7003Učenici ispit polažu  prema sljedećem rasporedu: učenici nastavljači općeg i matematičkog smjera ispit polažu u trećem razredu, učenici početnici općeg i matematičkog smjera mogu ispit polagati u četvrtom razredu, učenici nastavljači jezičnog smjera ispit polažu u drugom razredu, učenici početnici jezičnog smjera ispit polažu u trećem razredu, učenici koji pohađaju DSD II nastavu ispit polažu u drugom razredu.
     Kod prijave za DSD I ispit najvažnija je procjena predmetnog nastavnika može li učenik položiti ispit ili ne. Stoga ne moraju svi učenici polagati ispit ako predmetni nastavnik na temelju učenikovih postignuća u nastavi procjenu da njegove kompetencije nisu postigle A2/B1 razinu. DSD I ispit provode Katarina Beljan, prof., Mihaela Matekov, prof. i Robert Poljan, prof. bez sudjelovanja lektora iz Njemačke na ispitu. Navedeni nastavnici završili su izobrazbu za ispitivača DSD I ispita i dobili certifikat za provođenje DSD I ispita u Gimnaziji Bjelovar."  
    Sretno vam šprehanje i ove školske godine! Nadamo se velikom odazivu učenika, ali i pokojeg nastavnika.

Izvannastavne aktivnosti