Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Svjetski dan kravate

E-mail Ispis PDF

20161018 134935 HDR18. listopada svake godine obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, tog dana 2003. godine izvedena je instalacija Kravata oko pulske Arene. Putem medija instalaciju je vidjelo više od milijardu ljudi, a prenesena im je poruka ljubavi i suživota među ljudima od antičkih vremena do danas.
Ove godine i mi gimnazijalci uključili smo se u obilježavanje toga dana. Svojim školskim kolegama, mi povjesničari, predstavili smo povijest kravate od Luja XIV. i Tridesetogodišnjeg rata do danas, objasnili smo im značenje samih boja i porijeklo naziva kravata u drugim svjetskim jezicima.  Upoznali smo ih i s Kravat pukovnijom koja danas skrbi o očuvanju povijesti i činjenice da je upravo naša Hrvatska domovina kravate. Nakon prezentacije naučili smo naše kolege kako vezati kravatu, a u opuštenoj atmosferi svi su brzo svladali sve načine vezivanja čvorova od najjednostavnijih do najsloženijih kako bi upotpunili svoje odjevne kombinacije novim modnim detaljem.


                                                                                                 Magdalena Magdić 3.a

20161018 132939 HDR

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 15:27

9. Otvoreni dan Kemije

E-mail Ispis PDF

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je po deveti put manifestaciju „Otvoreni dan Kemije“. Otvoreni dan održao se 15. travnja 2016.godine od 10 do 19 sati. I ove godine više od dvjesto studenata te pedeset nastavnika, asistenata i tehničara Kemijskog odsjeka PMF-a nastojalo je na zanimljiv način prezentirati kemiju. Ove godine na Otvorenom danu sudjelovalo je čak 100 učenika naše škole.  Manifestacija je nudila ponešto zanimljivo za svakoga te su za učenike osnovnih i srednjih škola održane zanimljive i edukativne radionice.
Učenici prvih razreda sudjelovali su na predavanju s pokusima Kemijske akrobacije, a ostali na predavanju s pokusima Kemija svjetlećih štapića. Svi učenici su imali priliku posjetiti uzbudljivi „Svijet kemije“gdje ih je i ovaj put čekalo mnoštvo zanimljivih pokusa te studenti koji su im pobliže objasnili reakcije.
Voditeljice na Otvorenom danu bile su profesorice Tanja Mamić i Ankica Fusić.

Otvoreni dan Kemije ove se godine održavao istodobno s popularnoznanstvenim manifestacijama na svim ostalim odsjecima PMF-a pod zajedničkim nazivom Dan i noć na PMF-u, povodom proslave 70. obljetnice osnutka PMF-a i 140. obljetnice početka nastave prirodoslovlja na Sveučilištu u Zagrebu. Osim Otvorenog dana Kemije veliki broj učenika naše škole sudjelovao je i na događanjima odsjeka biologije, fizike i matematike.

Kao i svake godine, ponosni smo i sretni što smo mogli sudjelovati na ovom događanju, što smo imali prilike vidjeti mnoštvo pokusa te pobliže upoznati naš, možda budući, fakultet.


Lucija Šogorić, 1.c

Ažurirano: Petak, 06 Svibanj 2016 14:13

„Hrvatska iz zraka“ - predavanje Davora Rostuhara

E-mail Ispis PDF

U kupoli Gimnazije Bjelovar imali smo priliku 9. ožujka 2016. godine ugostiti Davora Rostuhara, poznatog hrvatskog putnika, pisca i fotografa. Kada taj poznati pustolov i pisac nije na putu istražuje našu domovinu te piše za Meridijane i National Geographic. Povod za zajedničko druženje bio je najveći  fotografski projek u Hrvatskoj, „Hrvatska iz zraka“.  Izvođenje projekta trajalo je sedam godina, a  tijekom kojih je naš gost zabilježio hrvatske krajobraze na dosad neviđen način. Osim zabilježenih panorama, zabilježeni su hrvatski običaji, kultura, povijesna materijana i nematerijalna baština. Izložba edukativnih plakata „Hrvatska iz zraka“ predstavljena je i u našoj Gimnaziji pa su si učenici, profesori i svi gosti mogli predočiti nešto drugačiji pogled na Hrvatsku i mnoge njezine ljepote. Izložba je sastavljena od 30 fotografija na plakatima dimenzija 96x64 cm, uz popratne edukativne tekstove. Plakati imaju veliku edukativnu vrijednost u području geografije, povijesti, razvoja, kulture te u pogledu promicanja važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti.


Na početku zajedničkog druženja sve prisutne pozdravila je učenica Lucija Pranjić, učenica 2. c razreda. Zaželjevši dobrodošlicu gostu Davoru Rostuharu prepustila je sve prisutne njegovima pričama o avanturama vrijednima divljenja. Naime, Rostuhar je svoj život posvetio putovanjima svijetom i istraživanju zanimljivih lokacija (pustinja, džungla, planina...) na neobične načine – biciklom, pješice ili motorom. Svoje dojmove bilježi objektivom i perom. Do sada je napisao pet putopisnih knjiga.  Dijelove zabilježenih avantura predstavio nam je i svojim predavanjem. Opisao nam je svoje prvo veće putovanje, iz Hrvatske do Egipta biciklom, zatim više potraga za plemenima, osobito Nove Gvineje, koja nisu imala doticaj s ostatkom svijeta, kao i o raznim anegdotama s mnogobrojnih putovanja. Predočivši nam načine života više naroda i plemena prenio je mnogobrojna iskustva s putovanja i na taj način istaknuo mnoge različitosti, ali i sličnosti s različitim svjetskim kulturama. No, svojim zanimljivim predavanjem, upotpunjenim mnogobrojnim fotografijama, Rostuhar je sve prisutne ipak najviše podsjetio koliko je važno voljeti ono čime se bavimo i kako nas čvrsta volja, upornost i vjera u svoje mogućnosti uvijek dovedu do našega cilja.
Nakon predavanja dodjeljene su i nagrade učenicima. Naime, kako bi se učenike motiviralo da pročitaju tekstove pripremljene uz izložene plakate organiziran je edukativni kviz od deset pitanja. Za prva tri mjesta osigurane su nagrade velika fotomonografija „Hrvatska iz zraka“, mala edicija fotomonografije „Hrvatska iz zraka“ i katalog „Hrvatska iz zraka“.

Posjetili smo HNK u Zagrebu

E-mail Ispis PDF

Učenici  Gimnazije Bjelovar  3. ožujka 2016. godine posjetili su HNK u Zagrebu. Gledali su operu Nikola Šubić Zrinski, Ivana Plemenitog Zajca.

Uoči odlaska u HNK profesorica glazbene kulture, Vesna Krgović,  sve je razrede pripremala za gledanje opere. Mnogima je to bio prvi odlazak na opernu izvedbu pa nismo znali što očekivati. Na pripremi saznali smo kako se približava sto i četrdeseta obljetnica izvođenja te naše najpoznatije opere. Naime, praizvedba bila je daleke 1876. godine. Uz Eru s onoga svijeta, opera o Nikoli Šubiću Zrinskom naša je najizvođenija opera u svijetu, promicateljica  hrvatske povijesti, kulture i tradicije. Opera je već prikazivana iz kutova dvanaest redatelja. Trenutan postav opere režirao je Krešimir Dolenčić, a glazbeni orkestar nastupa pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.
Kako mnogi od nas nikada  nisu bili na operi gledanje Nikole Šubića Zrinskog bilo je posebno iskustvo za sve učenike. Imali smo osjećaj kako smo se  na dva sata vratili u daleko 16. stoljeće, u vrijeme slavne bitke za Siget.  Prikazom dvaju suprotstavljenih svjetova, onog sultana Sulejmana Veličanstvenog i bana Nikole Šubića, poslana je snažna rodoljubna poruka.  Opera je zaigurno bila najzanimljivija onim učenicima koji se bave glazbom, a to se moglo i zaključiti iz razgovora s Brunom Bišćanom.
-U mojoj generaciji opera je još dobro i prihvaćena, zbog kultne tematike naše nacije, a i zbog velikog broja glazbenika koji operu od početka do  kraja sagledavaju iz više gledišta. Šubić je bio sve samo ne dosadan. Jedan veliki spektakl, barem s mojeg stajališta. Oni koji nisu vidjeli veliko finale i čuli izvođenje pjesme U boj, u boj mnogo su propustili. Posljedni  prizot opere sigurno ćemo svi još dugo pamtiti, kaže Bruno.


                                                                              (mp)

Ažurirano: Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 20:28

Dan ružičastih majica

E-mail Ispis PDF

U Hrvatskoj se, treću godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Prvotna ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, a s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku njegovi školski prijatelji odjenuli su ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.
Kako bi prigodno obilježili Dan ružičastih majica i upozorili na važnost prevencije vršnjačkog nasilja naša je školska pedagoginja Spomenka Vujčić zajedno s učenicima Bornom Premužićem (3. b), Doroteom Jelić Balta (3. b) i Matkom Meštrovićem (3. c) izradila  ružičaste majice popraćene porukama: „Stop vršnjačkom nasilju!“, „Stop nasilju preko interneta“… Bez obzira o kakvom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo potrebno je reagirati  i zaustaviti ga. Ružičaste majice na školskim hodnicima podsjetnik su na tu našu dužnost.

 

Stranica 2 od 7

Izvannastavne aktivnosti