Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Galerija fotografija - Kruno Galjar, 3. c

E-mail Ispis PDF

Kruno o sebi: Bavim se fotografijom od pete godine, ali malo sam se uozbiljio tek s 13 godina. Tata i bratić tada su se također bavili fotografiranjem pa sam imao dodatni poticaj. Trenutno nisam član nijednog fotokluba. Još nisam imao samostalnu izložbu, ali neke od mojih fotografija bile su izložene u Foto klubu Bjelovar (natječ Terezijana), Caffe baru FakIN (Zagreb, finale Kreativnog pejzaža) i Galeriji Vladimira Horvata (Zagreb, izložba Bicikl-čovjek-bicikl).

Fotografijom čuvam uspomene na sva predivna mjesta na kojima sam bio te pokušavam pokazati ljudima što propuštaju kad ne gledaju na prava mjesta, pod pravim kutem ili u pravo vrijeme.

Ažurirano: Petak, 08 Studeni 2013 23:06

Dan škole-radionica iz kemije

E-mail Ispis PDF
„Čarolije u bundevi“

       Povodom obilježavanja dana naše škole, 24.listopada ove školske godine, održane su razne radionice. Naš je 3.c razred sudjelovao u zabavnom programu koji je pripremila profesorica kemije, Ana Fusić. Radionica se pomalo razlikovala od ostalih. Iako je u početku bilo zamišljeno da će svatko uljepšavati svoju bundevu na kojoj će kasnije biti izvođeni pokusi, razred se podijelio na manje skupine koje su zajednički svoju kreativnost provodile u djelo. Spojili smo ugodno s korisnim! Jednostavne i posve obične bundeve ubrzo su uz mješavinu smijeha, melodije gitare, pjesme i plesa, uz složne i spretne ruke, velike količine mašte i dobre volje, postajale nova umjetnička djela. Vrijeme je prolazilo, a veselje raslo. Došlo je vrijeme za nova uzbuđenja. Naš kolega Tomislav Piršljin bio je glavni pomoćnik naše profesorice. Na ukrašenim je bundevama izvodio razne pokuse od kojih je svima zastao dah. Pokazao nam je kako napraviti zamjenu za lučice od gela kalcijeva acetata koji može gorjeti cijelu noć, a spojem vodikovog peroksida i kalijevog jodida stvorio je pjenu koja je izlazila iz bundeve i pokazao kako bundeve mogu gorjeti u različitim bojama te još niz drugih zabavnih pokusa.


  

      Iz očiju svih učenika naziralo se veselje i zadovoljstvo jer smo od svoje radionice stvorili nezaboravnu čaroliju! Kao nagradu za ovaj kreativni nered, počastili smo se tortom koju je donijela naša prijateljica Antoaneta, a kasnije smo sve bundeve izložili u hodniku škole. Da sjećanje na ovaj veseli događaj bude trajno, pobrinuo se naš razredni fotograf Kruno. Osim po slikama, ovaj smo Dan škole i radionicu svi zapamtili kao predivno, u isto vrijeme i poučno i zabavno, iskustvo. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeću godinu, novu radionicu te se veselimo novim izazovima i novim znanjima.

Sara Perković/Valentina Križ, 3.c

Ažurirano: Srijeda, 06 Studeni 2013 18:40

Druženje kemičara

E-mail Ispis PDF

Druženje kemičaraimg 3615MJESTO: Gimnazija Bjelovar, Kabinet za kemiju

DATUM: 27. rujna 2013.
ORGANIZATORI: profesorice Ankica Fusić i Tanja Mamić
GOSTI: Tamara Miljuš, Jerko Meštrović, Mislav Unger
BROJ SUDIONIKA: 62 učenika iz sva četriri razreda gimnazije
CILJ: omogućiti učenicima da se raspitaju i dobiju informacije vezane uz fakultet i Ljetnu školu znanosti

 

 

O čemu smo slušali?
Tamara Miljuš, bivša učenica naše škole, studentica 4. godine kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, ispričala nam je o svom putu u znanost te s nama podijelila svoja iskustva s brojnih natjecanja i sudjelovanja u Ljetnoj školi znanosti.
Jerko Meštrović učenik 3.razreda i Mislav Unger, učenik 2. razreda, podijelili su s nama svoje doživljaje i iskustva koja su stekli u Ljetnoj školi znanosti u Požegi ove godine.
Monika Majstorović, učenica  4. razreda, također je ove godine pohađala Ljetnu školu znanosti u Požegi, ali je za vrijeme ovog druženja sudjelovala na ELMAR konferenciji u Zadru.

Ukratko o Ljetnoj školi znanosti i ELMAR-u...
-    raznovrsne teme projekata u različitim znanstvenim disciplinama
-    potpuno drugačiji pristup znanosti za razliku od rada u razredu: naglasak na praktičnome
-    sve se odvija na engleskom jeziku
-    nova poznanstva i prijateljstva
-    nezaboravne uspomene i iskustva
img 3644Ne morate biti Einstein da biste se prijavili i bili primljeni, najbitnije su volja i motivacija.
U suradnji s Ljetnom školom znanosti ELMAR konferencija po prvi je put vrata otvorila srednjoškolcima. O svojim radovima u Ljetnoj školi znanosti svaka je grupa napisala znanstveni članak koji je zatim poslan ELMAR komisiji na ocjenjivanje. Ukoliko je članak bio prihvaćen, po jedan predstavnik grupe prezentirao je rad na konferenciji koja se održala u Zadru 25. – 27. rujna. Radovi grupa u kojima su bili Jerko, Mislav i Monika prihvaćeni su te su objavljeni u Zborniku radova ELMAR konferencije.
Kako biste saznali više, svakako pogledajte priloženu prezentaciju naših učenika o Školi, ELMAR-u te njihovim iskustvima i doživljajima.
Ovakva druženja koristan su način da se učenici informiraju i zainteresiraju za znanost te potaknu da se uključe u izvannastavne aktivnosti koje im kasnije uvelike mogu pomoći i obogatiti ih prekrasnim iskustvima.

Na ovoj poveznici možete preuzeti i prezentaciju S3, S3++ Summer School of Science.

 

 

 

Martina Kozlik i Monika Majstorović, 4. d

Stranica 7 od 7

Izvannastavne aktivnosti