Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Predstavljamo crteže Vjekoslava Horvata

E-mail Ispis PDF

Crtanje me počelo zanimati oko treće godine kada sam shvatio što su papir i olovka. Moji prvi likovi nisu se jako razlikovali od crteža ostale djece: veliki krug s očima kojem su ruke nicale iz glave i imale osam prstiju. Kada sam naučio čitati, počeo sam zamjećivati zanimljivost stripova. Njih i danas volim čitati. Najdraži strip mi je „Garfield", što se može vidjeti i po mojim likovima.
Crtam uglavnom olovkom koju kasnije dopunim tankim crnim flomasterom. Ne volim bojati svoje crteže-najljepši su mi dok su crno-bijeli. Crtež je važan, ali kod stvaranja crteža važnije mi je imati ideju i poruku. Zanimljivo je kako jedan mali crtež može mnogo toga reći.
Crtam kad god imam vremena, ali rjeđe nego prije. Uglavnom crtam u školi pa su mi bilježnice pune različitih skečeva vezanih uz gradivo koje obrađujemo (primjerice, moja bilježnica iz povijesti nalik je likovnoj mapi).
Prije godinu dana ilustrirao sam knjigu na engleskom „iReality" na što sam vrlo ponosan.


Vjekoslav Horvat, 4. d

Ažurirano: Petak, 20 Prosinac 2013 00:21

Predstavljamo crteže Ines Rudec

E-mail Ispis PDF

Crtanje - to je moja ljubav od malih nogu, ili bolje rečeno ruku, a počela sam kao i svi ostali: točka, točka, točkica- gotova je glavica. Nakon toga su moji roditelji posustali, a ja sam krenula od dinosaura preko konja i domaćih životinja do čovjeka.
Najdraža tehnika bila mi je u početku olovka, ali kako sam krenula na tečaj slikanja otkrila sam suhu pastelu. Tada sam shvatila kako stapati razne boje tehnikom razmazivanja rukama, a ubrzo su i prekidači, zidovi i vrata poprimili divne tonove novootkrivenih boja. Moj razvoj nije ovdje stao. Nakon nekog vremena otkrila sam i digitalni način obrade slika i crtanje u raznim programima i to mi je još uvijek najdraža tehnika. Inspiraciju često crpim iz raznih knjiga, filmova, poznatih ličnosti i anime serija- njihovi su me likovi posebno očarali.
Kako bih podijelila svoja umijeća i znanja na tom području s drugima, pridružila sam se internetskoj zajednici Deviantart koja gotovo u potpunosti zadovoljava moju znatiželju za otkivanjem novih tehnika, likova, inspiracije i drugih ljudi koje zanima takva umjetnost.
                                      

 Ines Rudec, 1. a

Ažurirano: Četvrtak, 19 Prosinac 2013 23:53

Planska igra Lokalna samouprava

E-mail Ispis PDF

Planska igra Lokalna samouprava

lokalna samoupravaZaklada Friedrich Ebert od 2008. godine provodi plansku igru Lokalna samouprava u Republici Hrvatskoj, a ove su se godine u projekt uključili i bjelovarski đaci sa svojim mentorima. Cilj je ove planske igre zainteresirati mlade za političko djelovanje putem alternativne metode usvajanja znanja o političkom sustavu naše zemlje. Kroz simulaciju sjednice Gradskog vijeća i suradnju s vijećnicima, osim stjecanja znanja o lokalnoj političkoj strukturi, učenici razvijaju komunikacijske vještine i pruža im se prilika za dijalog s lokalnim političarima o aktualnim problemima i potrebama mladih.

13.,14. i 15 studenoga članovi Vijeća učenika Gimnazije Bjelovar (njih 21) sudjelovali su u planskoj igri Lokalna samouprava koju je organizirala njemačka zaklada Friedrich Ebert.

Pod vodstvom triju mentorica u dva dana učenici su morali savladati osnove funkcioniranja lokalne uprave i samouprave te su se podijelili u tri stranke unutar kojih su uz pomoć trojice gradskih vijećnika sastavili pitanja i prijedloge za simuliranu sjednicu Gradskog vijeća – vrhunac planske igre. Simulirana sjednica održala se u prostorijama gradskog poglavarstva gdje su mladi vijećnici predstavljali prijedloge i pitanja zamjenici gradonačelnika Lidiji Novosel. Okosnica većine pitanja i prijedloga su bili problemi mladih u Bjelovaru.
Najbolji prijedlozi bit će predstavljeni na pravoj sjednici Gradskog vijeća grada Bjelovara.


Ovom radionicom učenicima je održana nesvakidašnja nastava građanskog i političkog odgoja. Naime, sudionici su naučili teorijske osnove lokalne uprave i samouprave, kako argumentirati i pronalaziti kompromis, stekli su pregovaračke vještine te im se pružila mogućnost političkog djelovanja.

Kristian Pintar, 4.e

 

 

Pomozimo Mirku Lovriću

E-mail Ispis PDF

mirko lovricPoštovani,
šesnaestogodišnji Mirko Lovrić iz Bjelovara, učenik Turističko-ugostiteljske škole Bjelovar i igrač NK ''Bjelovar'', boluje od teškog oblika leukemije. Živi sa samohranom majkom. Trenutno se nalazi  u zagrebačkom KBC-u ''Rebro''. Potrebna mu je vaša podrška jer bez pomoći svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su voljni uključiti se u humanitarnu akciju, teško će dobiti najveću bitku u životu. Upravo iz tog razloga, 7. prosinca 2013.(subota), organiziramo humanitarnu akciju pod nazivom ''Mirko-naš mali Messi''. Pokrovitelj humanitarne akcije je Grad Bjelovar.
Akcija se sastoji od dvaju dijelova. Od 17 do19 sati održavat će se nogometne utakmice u Školsko-športskoj dvorani u Bjelovaru, na kojima će nastupiti reprezentacija nacionalnih manjina Hrvatske, hrvatska nogometna reprezentacija veterana, kadeti NK Bjelovar, NK Mladost Ždralovi, ženska ekipa opće bolnice i ženska ekipa grada. Cjelokupan program vodit će gospodin Dražen Kocijan-Kocka. Navečer će u KLUB-u nastupiti pet bjelovarskih izvođača: Blockbuster Unplugged, Big Band Gimnazije Bjelovar, Schism, Panonija Band, te Kisses of fire. Početak nastupa je u 21 sat.
Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko ste u mogućnosti, donacijom pomognete u liječenju ovog malog borca. Broj računa u Zagrebačkoj banci na koji možete uplatiti novac za pomoć jest: HR3823600003510144021.
Unaprijed Vam zahvaljujemo i radujemo se Vašem dolasku na utakmice i koncert!

                                                                                  Organizacijski odbor
                                                                                ''Mirko-naš mali Messi''

Ažurirano: Srijeda, 04 Prosinac 2013 17:41

Posjet kazalištu Gavella i Teatru Exit - stručna ekskurzija

E-mail Ispis PDF

njuske-plakat za web26. studenoga 2013. učenici i nastavnici Gimnazije Bjelovar posjetili su grad Zagreb.
U sklopu stručne ekskurzije posjetili smo dva zagrebačka kazališta. Prvi i drugi razredi gledali su predstavu Njuške u kazalištu Exit.
U predstavi Njuške svi likovi odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića pa su Njuške jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike.

Učenici trećeg i četvrtog razreda posjetili su kazalište Gavella u kojemu su pogledali dramatizaciju romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskog.
Zločin i kazna jedno je od najvećih djela ruske i svjetske književnosti, a isto tako kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici.

Magdalena Đurasek, 4.e

Ažurirano: Četvrtak, 28 Studeni 2013 18:10

Stranica 6 od 7

Izvannastavne aktivnosti