Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

League of Science u OŠ „Berek“

E-mail Ispis PDF

 

Naši izlagači sa Znanstvenog piknika (Vanessa Breškić, Victor Allouch, Toni Martinčić i Tomislav Piršljin) posjetili su u utorak 16. rujna 2014. godine Osnovnu školu „Berek“ u Bereku. Ondje su svoje znanje i vještine dokazali izvođenjem pokusa kojima su našu školu predstavljali na Znanstvenom pikniku u Zagrebu. Učenici OŠ „Berek“ pokazali su veliko zanimanje za naše pokuse te su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima. Našem predstavljanju prisustvovali su učenici od prvog do osmog razreda, a najviše su interesa za naše pokuse pokazali oni najmlađi. Želja nam je također posjetiti i ostale škole u okolici Bjelovara te pokazati i drugoj djeci kako fizika, kemija i matematika nisu samo jednadžbe i brojevi. Svojim posjetom osnovnim školama nastojimo prenijeti znanje na nove naraštaje te zainteresirati ih za prirodne znanosti. Jer, ZNANOST JEST ZABAVNA!


Vanessa Breškić, 2.c

 

 

 

Ažurirano: Četvrtak, 09 Listopad 2014 11:29

Znanstveni piknik - Zagreb

E-mail Ispis PDF

14. rujna 2014. godine u Zagrebu održan je, treći put zaredom, Znanstveni piknik. Znanstveni piknik manifestacija je kojom se znanost i umjetnost pokušavaju približiti građanima. Cilj je popularizirati znanost i zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Gimnazija Bjelovar na Znanstvenom pikniku  predstavila se kao izlagač-edukator, s još sedam škola iz Zagreba, Kutine i Koprivnice.
Tim Gimnazije Bjelovar, League of Science, bio je sastavljen od učenika drugih i četvrtih razreda opće  gimnazije. Od učenika četvrtih razreda sudjelovali su Tomislav Piršljin, Toni Martinčić i Victor Allouch, koji su svojim znanjem tijekom projekta mnogočemu podučili učenice drugih razreda: Miju Šelović,  Josipu Deliju i Vanessu Breškić. Tim su vodile profesorica fizike Lidia Šarić i profesorica kemije Tanja Mamić. Prema idejama profesorica-mentorica, tim je osmislio, uvježbao i izveo četiri pokusa, dva iz područja kemije i dva iz područja fizike. Pripreme za izlaganje tim je odradio zadnjih dana ljetnih praznika kao i prvi tjedan nastave. Ideja vodilja bila je jednostavnim pokusima pokazati da pojave oko sebe možemo gledati na drugačiji, znanstveni i zabavni način. Pokusi su bili utemeljeni na aktivnostima prilagođenim aktivnostima na pikniku, poput jela i pića, zabave i slušanja glazbe. Cilj je bio potaknuti posjetitelje, ponajviše djecu, da bolje promotre pojave oko sebe i zamijete ono što na prvi pogled ne vidimo. Kako bi izlaganje bilo zabavnije, sami posjetitelji sudjelovali su u izvođenju pokusa.

 


Pokusi iz područja fizike bili su „Električna ploča“ i  „Kokice“. Pokusom „Električna ploča“ pokazali smo skakutanje ekspandiranih pahuljica uzrokovano statičkim elektricitetom. Mislim da je taj pokus bio najzanimljiviji djeci, što zbog efekta, što zbog korištenja longplay ploče u pokusu, koju većina djece nisu nikada vidjela. Pokus „Kokice“  bio je „fini“ pokus. Pekli smo kokice „na starinski“ u loncu s kapljicom ulja kako bismo objasnili zašto kokice pucaju, a djeci se pokus svidio zbog mnogo jestivih uzoraka.
Pokusi iz područja kemije zvali su se „Nevidljivi crtež“ i „Pjenušavo osvježavajuće piće“. „Nevidljivi crtež“ bio je djeci vjerojatno teže razumljiv pokus zbog manjka znanja iz kemije. Naime, u pokusu se objašnjava termički raspad kalijeva nitrata na kisik i kalijev nitrit. Pokus „Pjenušavo osvježavajuće piće“ objasnio je djeci, kao i roditeljima, način na koji nastaju mjehurići u omiljenim gaziranim pićima. Najdraže osvježavajuće piće dopodnevnih posjetitelja bilo je s okusom banane, a popodnevni su posjetitelji najviše tražili borovnicu.  Ekipa iz Gimnazije Bjelovar na cjelodnevnom je predstavljanju pokuse izvela nebrojeno mnogo puta i sakupila mnogo publike oko svog lijepo uređenog štanda.
    Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku bilo je oko 330 izlagača-edukatora iz Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva. Uz znanstvenike, udruge i  fakultete, ove su godine po prvi puta sudjelovale i škole. Posjetitelja je, kao i prošlih godina, bilo očekivano mnogo, ove godine njih 40-ak tisuća. Iako je Piknik bio naporan, članovi našeg tima League of Science odlično su se proveli, naučili ponešto novo i vidjeli ponešto zabavno, što će nam sigurno koristiti u budućnosti.
ZNANOST JEST ZABAVNA!

 

Mia Šelović, 2.b

Ažurirano: Četvrtak, 09 Listopad 2014 11:26

Čarolija kemije – druženje učenika Gimnazije Bjelovar i V. OŠ Bjelovar

E-mail Ispis PDF

MAT 3701

 

12.lipnja 2014.godine učenici bjelovarske gimnazije ugostili su učenike V.osnovne škole Bjelovar koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju te lakšim i težim oblicima mentalne retardacije. Početkom školske godine 2013./2014. započela je suradnja između dviju škola. Svakoga bi mjeseca gimnazijalci redovito odlazili u V. osnovnu gdje bi u organiziranim grupama pomagali učenicima u učenju, svladavanju svakodnevnih potreba, a pritom uživali u obostranom zadovoljstvu druženja. Lipanj se činio kao izvrsna prilika da Gimnazija iziđe u susret malim novim prijateljima. U poslijepodnevnim satima dvadeset šestero učenika V. osnovne pronašlo se u učionici Gimnazije gdje su ih s veseljem dočekali učenici, profesori, pedagoginja Spomenka Vujčić te ravnatelj Želimir Vujić. Pod vodstvom prof. Ankice Fusić organizirana je radionica iz kemije. Uz pomoć izvrsnih kemičara Tomislava Piršljina, Jerka Meštrovića i Laure Novak maleni osnovnoškolci mogli su uživati u mnogim čarolijama kemije. Izvedeni su demonstracijski pokusi „ Stvaranje oblaka“ - uz pomoć tekućeg dušika i vrele vode, „ Ledenih ruža “ – koje su izazvale  čuđenje zbog svoje lomljivosti nakon uranjanja u tekući dušik, te pokusi bojanja plamena i vulkan. Kako bi se učenici osjećali što opuštenije i kako bi im se približio sadržaj pokusa, uz pomoć gimnazijalaca sami su izveli neke od pokusa. Tako su izveli pokus napuhavanja balona na boci. U bocu se je prethodno dodao ocat i soda bikarbona pri čemu nastaje ugljikov dioksid, a balon se napuše. Osmijeh na lice izmamilo im je izvođenje pokusa sa crvenim kupusom koji djeluje kao indikator u različitim otopinama, pri čemu dolazi do promjene boja otopina. Također su uživali u kromatografiji, jer su uz pomoć jednostavnog pribora (flomastera, papira i vode ) nastajali zanimljivi šareni cvjetići kako su ih i sami učenici nazvali. Najveće oduševljenje izazvao je pokus „ vulkan “. Naime, učenici su uz pomoć gimnazijalaca obložili Erlenmeyerove tikvice prethodno obojenim tijestom te u njih ulili vodu, deterdžent, sodu bikarbonu i boju. Laganim dodavanjem octa sadržaj je izlazio iz tikvice, a predstavljao je lavu u raznim bojama. Za kraj, svi su se rashladili osvježavajućim pjenušavim pićem koje su samostalno pripremili. Dodavanjem sode bikarbone, limunske kiseline i šećera u vodu nastao je spoj jednostavnog okusa u kojem su svi uživali. Kako je to izgledalo pogledajte u našoj galeriji slika koju je pripremio naš fotograf Matko Meštrović. Što boljoj atmosferi pridonio je i Eugen Pranjić koji je svirajući gitaru potaknuo na pjevanje baš svakoga. Nakon višesatnog druženja, svi prisutni učenici i profesori počastili su se ukusnom pizzom čime je i završilo njihovo druženje.
Gimnazija Bjelovar otvorena je za sve vrste druženja pa se nada i budućim susretima ovakvoga sadržaja.


 

                                                                                                                   Alena Nalevka, 3.a

Ažurirano: Četvrtak, 03 Srpanj 2014 21:01

Vukovar – uspomena i opomena

E-mail Ispis PDF

25. travnja 2014. godine, maturanti Gimnazije Bjelovar posjetili su Vukovar – grad heroj.
Voditelji puta bili su prof. Melita Štimac, prof. Terezija Grgičin te prof. Zdenka Venus Miklić. Naše prvo odredište bilo je „Groblje tenkova“ na Trpinjskoj cesti gdje su nas dočekali stručni vodiči iz Vukovara, Zrinka i Zoran. Tenk ispred Spomen doma hrvatskih branitelja simbol je sile koju su slomili hrvatski branitelji. Pokraj tenka nalazi se i bista Blage Zadre, prvog hrvatskog generala – bojnika i zapovjednika obrane Borovog naselja i 3. bojne 204. brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu.
Nakon toga posjetili smo crkvu sv. Filipa i Jakova. Tamo smo pogledali kratki film o ratu u Vukovaru. Naše drugo odredište bio je muzej koji djeluje pod imenom Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. gdje smo također pogledali kratki film o događanjima u Vukovaru i bolnici tijekom tromjesečne opsade grada. U bolnici je tijekom ta tri mjeseca primljeno preko 4000 ranjenika. U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom okupacije grada. Prolazak hodnicima na kojima se nekad gasilo stotine života nevine djece i odraslih mamio je suzu na lice. Sljedeće odredište bilo je Spomen dom Ovčara, te Memorijalno groblje hrvatskih branitelja. Mjesta stravične mržnje i krajnje točke ljudske dehumanizacije. Spomen dom Ovčara otvoren je u hangaru gdje su prije 23 godine ubijeni civili i djelatnici vukovarske bolnice. U tadašnjem spremištu poljoprivrednih strojeva, a danas mjestu sjećanja, nalaze se slike zatočenika koje se naizmjence pale i gase što simbolizira kraj njihovih života, ali i to da zauvijek ostaju u našem sjećanju. Naše zadnje odredište bio je centar grada Vukovara gdje je, na ušću Vuke u Dunav, podignut spomenik u obliku križa svima onima koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku. Nedaleko od križa nalazi se i barokni dvorac Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar kojeg smo također imali priliku posjetiti. Nakon posjeta Vukovaru važno je istaknuti pouku i svrhu ove ekskurzije.
Važno je upoznati povijest, živjeti bez želje za osvetom i okrenuti se budućnosti, a povijest pustiti da bude magistra vitae.

Magdalena Đurasek, 4.e

Ažurirano: Subota, 03 Svibanj 2014 13:17

7. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka

E-mail Ispis PDF

Drago nam je što smo sudjelovali na još jednoj manifestaciji Kemijskog odsjeka na PMF-u jer svake godine naučimo nešto novo na zanimljiv način.
Elizabeta Rajič,2.b

 

7. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sedmi put organizirao je manifestaciju naziva Otvoreni dan Kemijskog odsjeka. Učenici naše škole na toj manifestaciji sudjeluju svake godine. Otvoreni dan održao  se u petak, 4. travnja 2014. godine od 10:00 do 19:00 sati u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a.
I ove godine je više od sto i sedamdeset studenata te pedeset nastavnika, asistenata i tehničara Kemijskog odsjeka PMF-a nastojalo na zanimljiv način prezentirati kemiju. Za učenike osnovnih i srednjih škola bile su organizirane radionice.
Sedamdeset i četiri učenika naše škole sudjelovalo je na Otvorenom danu.
Prvi razredi upoznali su računalnu kemiju na radionici pod nazivom Molekule u računalu koju su vodili Branimir Bertoša i Danijel Namjesnik. Na početku radionice učenici su spajali molekule preko vodikovih veza, a kasnije su na molekuli hemoglobina mjerili udaljenost između atoma željeza i kisika te kut pod kojim se nalaze. Na kraju radionice su prema izmjerenim vrijednostima namještali molekulu kisika na atom željeza i provjeravali točnost svojeg mjerenja.
Drugi razredi  pozabavili su se područjem organske kemije u sklopu radionice Fluorescentni dan Sv.Patrika koju su vodile Rosana Ribić i Katarina Varga. Učenici koji su sudjelovali na radionici na ulasku u učionicu dobili su kute i naočale te su se osjećali kao pravi mali kemičari. Imali su priliku saznati kako se u Kanadi na dan svetog Patrika rijeka Chicago boji fluorescentno zeleno. Kanađani su to učinili pomoću fluorescina.Učenici su dobili priliku obojati vodu u fluorescentno zeleno te saznati malo više o katalizatorima, tvarima koje ubrzavaju kemijsku reakciju. Radionica je održana na učenicima zanimljiv i pristupačan način: tijekom radionice svirala je tradicionalna irska glazba, svaka je grupa imala svog asistenta, a po završetku radionice svaki je učenik dobio piće.


Treći i četvrti razredi proučavali su biokemiju na radionici naziva Od krumpira do mjehurića pod vodstvom Morane Dulić baveći se enzimom katalazom koji razgrađuje vodikov perkosid na vodu i kisik u ljudskom organizmu.
Nakon grupnih radionica za sve je sudionilke održano predavanje o kemiji u arheologiji Elementni potpis prošlosti koju je vodila Sanda Rončević.
Posebna zanimljivost 7. Otvorenog dana jest „Svijet kemije“-dio zgrade Kemijskog odsjeka koji je bio dostupan svim posjetiteljima. U njemu smo mogli vidjeti stotinjak pokusa koje su nam studenti objašnjavali  i utvrditi svoje znanje.
Voditeljice na  Otvoreni dan naše su profesorice kemije Tanja Mamić i Ankica Fusić.
Radosni smo što se na zanimljiv način možemo upoznati s raznim aspektima kemije, instrumentima koji se rabe u znanstveno – istraživačkom radu, odnosno okusiti buduće poslove i zanimanja nekih od nas.                            Laura Novak, Elizabeta Rajič i Lucija Rajič


Ažurirano: Utorak, 08 Travanj 2014 23:01

Stranica 5 od 7

Izvannastavne aktivnosti