Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Oko svijeta u 50 koncerata

E-mail Ispis PDF

Prikaz modernog dokumentarnog filma o multinacionalnom amsterdamskom orkestru i njegovim gledateljima.

IMG 7057Dokumentarni film nizozemske redateljice Heddy Honigman, rođene 1951. godine u Peruu, je vrhunski film ovoga žanra. Heddy od svoje 20-te snima isključivo dokumentarne filmove. Film prati amsterdamski kraljevski multinacionalni orkestar (eng. Royal Concertgebouw Orchestra) koji je 2013. proputovao svijet izvodeći 50 koncerata na 6 kontinenata. Otuda i naslov filma „Oko svijeta u 50 koncerata“ ili eng. „Around the world in 50 concerts.“  Heddy ih je pratila u Buenos Airesu, Sowetu i Sankt Petersburgu. Film prikazuje priče njoj najzanimljivijih članova orkestra i njegovih vjernih gledatelja, ljubitelja klasične glazbe, kao npr. taksista iz Buenos Airesa, učitelja glazbenog iz Soweta, umirovljenika iz Sankt Petersburga itd. Na taj način redateljica prikazuje značaj klasične glazbe u životima tih „običnih“ ljudi. Film je dovršen 2014. godine i traje 95 minuta, iako redateljica tvrdi da je imala oko 10 sati snimljenih uradaka. Snimanje filma joj je bilo izuzetno teško zato jer je u koncertnim dvoranama smjela imati samo dvije kamere, što je uistinu premalo.IMG 7050
Prvo prikazivanje (premijeru) je imao na otvaranju prestižnog festivala dokumentarnog filma IDFA (eng. International Documentary Film Festival Amsterdam) u Amsterdamu. Dana 4. listopada 2015. otvorio je 10. DokuArt, festival dokumentarnog filma u KMC-u Bjelovar. Cijena karte je bila „uobičajenih“ 20 kuna i na prikazivanju su prisustvovali svi gradski čelnici, organizatori festivala, nizozemska veleposlanica i sama redateljica filma Heddy Honigman. To je bila jedinstvena prilika bjelovarske publike da od same redateljice saznaju pozadinu dugogodišnjeg snimanja dokumentarnih filmova.
Publika je filmom bila oduševljena te su se organizatori pobrinuli da se dobra atmosfera nastavi i na fešti u „Oka baru.“ Nastavak druženja s redateljicom i gđom Radom Šešić nastavljen je, barem za učenike naše škole, u utorak 6. listopada u prostoru Gradskog muzeja Bjelovar.

Robert Horn, 2. b

10. DOKUart

E-mail Ispis PDF

Susret s redateljicom i scenaristicom Heddy Honigmann

RadaNaša škola već tradicionalno ugošćuje DOKUart, ponajprije zahvaljujućigospođi Radi Šešić,  selektorici programa i velikoj prijateljici naše škole.Ove smo godine iznimno, zbog tehničkih uvjeta, susret organizirali u prostorijamaGradskog muzeja. Stotinjak gimnazijalaca proveli su ugodnih sat i pol u društvu redateljice Heddy Honigmann, koja im je svojom neposrednošću i zanimljivim pričama sa snimanja dočarala svijet dokumentaraca. Heddy nam je na isječcima iz svojih dvaju filmova – Good husband, Dear son i The underground orchestra pokazala i oprimjerila svoju definiciju dokumentarnog filma – doku film je hvatanje stvarnosti. Oba filma dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada. Prvi nam je blizak jer prikazuje sudbinu muslimanke Fikrete koja je u ratu izgubila supruga. A najzanimljivije ja da je Heddy uspjela toliko duboko ući u njezinu životnu priču, da joj je Fikreta iznijela i detalje o svom privatnom – intimnom životu.Heddy nam je otkrila da je gđa Fikreta na Sarajevo film festivalu dočekana ovacijama publike. Najveća posebnost drugog prikazanog filma bila je iznimna glazba i zanimljive priče neonomada koji iz različitih životnih razloga napuštaju svoje domovine, u kojima su bili cijenjeni glazbenici, i dolaze u Pariz u potrazi za boljim životom. Najveća enigma bila nam je kako su uspjeli tako  dobro snimiti zvuk umetrou, pa nam je Heddy otkrila da su sakrili mikrofone u instrumente glazbenika.Osim u dobrom filmu, uživali smo u vrhunskoj glazbi  uličnih svirača iz pariškog metroa. A Heddy nam je na kraju otkrila i recept za uspješu temu dokumentarnog filma – to mora biti priča o preživljavanju.

 

Odlazak u mirovinu prof. Miklića

E-mail Ispis PDF

Profesor Miklić pozdravio se sa svojim učenicima pred odlazak u mirovinu
posljednjeg dana nastave, 16. lipnja, pozdravili smo se s dugogodišnjim profesorom latinskog  jezika, prof. Josipom Miklićem koji nakon godina provedenih u bjelovarskoj gimnaziji odlazi u mirovinu. Učenici su mu zahvalili  što je svojim znanjem i osobnošću obogatio generacije učenika naše škole i poželjeli mu u daljnem životu dobro zdravlje, lijepa sjećanja i puno sretnih dana u mirovini.

 

Ažurirano: Utorak, 30 Lipanj 2015 20:35

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

E-mail Ispis PDF

Kako su naši gimnazijalci obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta?

27.1.2015dva
27.1.2015Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Tim povodom u našoj školskoj knjižnici dvoje ovogodišnjih maturanata održalo je predavanje o najzapamćenijem povijesnom genocidu. Pošto su posjetili koncentracijski logor Auschwitz, u sklopu razmjene učenika u Poljskoj prije dvije godine, učenici Matko Mitrović i Laura Novak podijelili su svoje dojmove i zapažanja s jednog od „najtamnijih“ mjesta na svijetu.
Učenici su također mogli pogledati i školski pano s tom tematikom koji su uredili učenici povijesne skupine.
Glavna poruka obilježavanja ovog dana bio je citat čovjeka koji je preživio holokaust, a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir.
Uvijek je potrebno zauzeti stav. Neutralnost može pomoći samo tlačiteljima, nikada žrtvama. Tišina ohrabruje mučitelje, ne mučenike.” (Elie Wiesel)


                                                                                                                                 Laura Novak 4.a

Maturanti za bubamare

E-mail Ispis PDF

bubamaraU ponedjeljak, 10.11.2014. naš maturant Jerko Meštrović posjetio je Dječji vrtić Bubamara i tako nastavio svoj znanstveni put na kojem djeci od najranije dobi nastoji približiti čarobni svijet kemije. Jerko je pozvan na inicijativu ravnateljice Kristine Hrženjak i gospodina Tomislava Sudete nakon što su čuli pozitivna iskustva Dječjeg vrtića Ciciban o suradnji s Jerkom. Važno je opet napomenuti da su svi pokusi koji su izvedeni pred djecom bili strogo kontrolirani, a posebna se pozornost vodila o sigurnosti djece. „Bubamarci“ su imali prilike vidjeti iste pokuse kao i „Cicibanci“ , a to su redom zelena vatra, „crna mamba“, gašenje svjećica, gašenje svjećica 2, jaje u boci, bojanje vode, čarobni kupus, cvjetovi iz mašte i prizivanje oblaka/pucanje ružica. Uz to „Bubamarci“ su imali prilike vidjeti još dva nova pokusa. U prvom pokusu su u posudu s vodom ulili malo ulja i jestive boje te dodali šumeću tabletu nakon čega su se na površini vode pojavili mjehurići. Drugi pokus oduševio je djecu, jer su imali priliku vidjeti kako se na drugačiji način od nama svima poznatog može napuhati balon. Naime u balon su stavili malo sode bikarbone, a u bocu su stavili ocat, zatim su balon stavili na bocu, kada se iz balona isula soda bikarbona u bocu s octom stvorio se ugljikov dioksid i balon se napuhao. Za vrijeme predstavljanja pokusa djeca su bila vrlo znatiželjna, rado su surađivala s Jerkom i postavljala mu brojna pitanja. Tko zna, možda se baš među njima krije naš budući znanstvenik. Jerko im se svidio kako sami kažu više od Harryja Pottera, a iz pouzdanih izvora smo saznali da i nekoliko dana kasnije razgovaraju o „čarobnim“ pokusima i razmjenjuju svoje dojmove. Cilj ove suradnje je popularizacija znanosti, a sudeći prema reakcijama djece, sjajan je to prvi korak u svijet znanosti. Projekt Maturanti za Bubamare bio je obostrano koristan i za djecu koja su uživala u učenju kemije na zabavan način i za našeg maturanta Jerka koji je uživao u radu s djecom i stekao još jedno iskustvo više na znanstvenom području kemije. Hvala Jerku Meštroviću što je opet vlastitim radom i trudom te znanjem koje je stekao na satovima kemije zahvaljujući profesorici Ani Fusić predstavio našu školu u najboljem svjetlu.

 

Tajana Šimunović, 4.b

Stranica 3 od 7

Izvannastavne aktivnosti