Natjecanja

Županijsko natjecanje iz kemije - pozivna lista

E-mail Ispis PDF

Poštovani učenici, pozivnu listu na županijsko natjecanje iz kemije za sve razrede možete preuzeti ovdje

Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika srednjih škola

E-mail Ispis PDF

LiDraNo 2014.

Županijska smotra LiDraNo 2014. okupila je 6. veljače najuspješnije đake u području literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva iz cijele županije. Domaćin ovogodišnje županijske smotre bila je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar. Smotru je otvorio ravnatelj škole-domaćina, Vojislav Kranželić, prof. koji je pozdravio sve okupljene goste, učenike i njihove mentore te im čestitao na sudjelovanju u ovom zahtjevnom natjecanju. Nakon kratkog govora uslijedili su pojedinačni scenski nastupi i skupne dramske igre, a zatim su svi sudionici, njihovi mentori, članovi povjerenstava i uzvanici prisustvovali zajedničkom ručku koji su pripremili učenici i profesori Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.PAL-210114-199-ZADRO-GIMNAZIJA BJELOVAR
Poslije ručka uslijedilo je proglašenje najuspješnijih. Prosudbena povjerenstva imala su težak zadatak: trebali su između pristiglih literarnih i novinarskih radova odabrati najbolje i predložiti ih za sudjelovanje na državnoj razini ove smotre. Također, povjerenstvo za scenski izraz na čelu s glumcem Lukom Dragićem moralo je odabrati jedan individualni scenski nastup koji će biti upućen na državnu razinu i predložiti jedan skupni scenski nastup za državnu razinu smotre LiDraNo koja će biti održana u Primoštenu u ožujku ove godine.
PAL-210114-021-INES TOPALOVIC-GIMNAZIJA BJELOVARNa ovogodišnjoj županijskoj smotri u tri su različite kategorije nastupili učenici iz sljedećih škola: Srednja škola „August Šenoa" Garešnica, Gimnazija Daruvar, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Gimnazija Bjelovar, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Ekonomska i turistička škola Daruvar te Glazbena škola Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara.

Na gradskoj razini smotre LiDraNo sudjelovalo je osam bjelovarskih gimnazijalaca (Tajana Šimunović, Amalija Sever, Marko Gorša, Mateja Ćupić, Laura Novak, Sara Zadro, Ines Topalović, Marija Rajić), ali su samo četiri djevojke izborile nastup na županijskoj razini smotre. Učenice trećih razreda Laura Novak, Matea Ćupić (mentorica Mirjana Maretić) i Sara Zadro (mentorica Marina Šramek) sudjelovale su na županijskoj smotri svojim literarnim radovima, a Ines Topalović (mentorica Ivana Črnelč) kazivala je poeziju suvremene hrvatske autorice Ivane Bodrožić Simić. Svojim talentom i trudom Ines Topalović izborila je nastup na državnoj smotri. Literarni rad Sare Zadro zanimljivog naslova „Šest nogu, dvije ruke, jedna klupa" i bajka „Stablo života" Laure Novak također su predloženi za državnu razinu.


Katarina Komljenović, 4. e

Ažurirano: Subota, 08 Veljača 2014 16:19

Chain Reaction Competition (Chemgeneration.com)

E-mail Ispis PDF

chain reaction
             Nekoliko učenika trećih razreda naše škole udružilo je snage sudjelovanjem u grupnom natjecanju iz kemije pod nazivom ChainReaction ili Lančana reakcija. U Hrvatskoj natjecanje organizira kompanija BASF, uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Instituta Ruđer Bošković, Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog kemijskog društva te Agencije za odgoj i obrazovanje. Ekipe se prijavljuju na natjecanje slanjem video zapisa koji prikazuje kako njihov uređaj za Lančanu reakciju radi. Odluku o pobjedniku donijet će stručni žiri. Svaki član učeničke ekipe, profesor kemije i škola koju pohađa ekipa koja izgradi najbolji uređaj osvojit će vrijedne nagrade.
Što je to lančana reakcija i zašto je tako popularna u Americi? Otkuda potječu događanja vezana uz lančane reakcije koja angažiraju na tisuće učenika, produbljujući njihovo znanje o kemiji i fizici? Porijeklo naprava za stvaranje lančane reakcije seže oko sto godina u prošlost, kada je američki karikaturist i izumitelj Rube Goldberg izradio prvu napravu koja vrlo jednostavan zadatak obavlja na vrlo kompliciran, ali duhovit način, obično koristeći lančanu reakciju. Ostale zanimljive informacije vezane i nevezane uz ovo natjecanje možete pogledati na odličnoj internetskoj stranici www.chemgeneration.com
Učenici Gimnazije Bjelovar koji su sudjelovali u natjecanju jesu: Jelena Bugarin, Lara Tomaško, Laura Novak, Tomislav Piršljin, Jerko Meštrović, Victor Allouch, Ivan Čukman, Bruno Vizek, Toni Martinčić i Goran Gajić uz mentorstvo prof. Ankice Fusić.

Natjecateljski zadatak bio je napraviti lančanu reakciju koja sadrži najmanje deset koraka. Naprava treba sadržavati najmanje tri koraka temeljena na kemijskim reakcijama. Nakon mnogobrojnih eksperimenata, pokušaja, smišljanja i premišljanja, skica i nacrta, stvorili smo shemu reakcije koju nam je pomogao ilustrirati i urediti Vjekoslav Horvat (učenik 4. razreda). Ekipa koja sudjeluje u natjecanju može imati samo pet članova pa smo odabrali sljedeće učenike: Tomislava Piršljina, Jerka Meštrovića, Victora Alloucha, Brunu Vizeka i Laru Tomaško. Nakon mnogo napornih sati rada i nalaženja subotama uspjeli smo snimiti našu reakciju uz pomoć Matka Meštrovića (učenik 1. razreda) koji nije imao nimalo jednostavan zadatak jer je snimka morala zadovoljiti određena pravila.Uz druženje i zabavu, zgode i nezgode, osjetili smo čari kemije i fizike koje svakodnevno pokreću svijet oko nas i stvaraju veliku lančanu reakciju. Kako je izgledalo naše druženje pogledajte u našem albumu.


Izjava ekipe Gimnazije Bjelovar za medije


Ova školska godina počela je puno ozbiljnije, ali i puno zanimljivije zbog raznih praktičnih radionica što je definitivno ono što nama učenicima nedostaje. Nakon vrlo toplog ljeta, naši zagrijani mozgovi spremno su dočekali školske klupe spremni za akciju. Prva prigoda za druženje i realiziranje naših ideja bilo je ovogodišnje natjecanje iz kemije, Chainreaction, što nam se već na prvu jako svidjelo. Pravila i cilj natjecanja oduševila su nas jer potiču našu kreativnost, otvaraju neograničeno područje znanja i neotkrivenih reakcija što je za nas mlade bio pravi izazov, a ujedno i veliko zadovoljstvo. Nalaženje subotama bilo je naporno, ali svakako nezaboravno zbog neočekivanih „bum!-ova“. Uz mnoge zgode i nezgode učimo razmjenjivati mišljenja i usuglašavati se u idejama. Sad kada smo već pri kraju s realizacijom projekta, možemo reći da nam je ovo bilo nezaboravno iskustvo druženja, zezancije, ozbiljnog rada i neizbrisiv pečat znanja i neizmjerno smo zahvalni na tome. Drago nam je da su naša volja i ambicija prepoznate te da se takva natjecanja organiziraju za nas buduće mlade znanstvenike. Sposobnosti koje smo otkrili, čine nas potencijalnim „katalizatorima“za novi „bum“ u svijetu koji je u današnjem društvu, državi, politici itekako potreban, stoga je potrebno poticati nas mlade na rad i dopuštati nam da se izrazimo na sve moguće načine. Mi smo, kao voćka, za koju se treba brinuti i zalijevati je da bi donijela plod, kasnije joj dopustiti da cvate i služi svrsi, a na kraju da dade kvalitetnu sjemenku koja će uroditi novim još ljepšim i korisnijim plodom. Osim što je ova lančana reakcija povezala nekoliko kemijskih i fizikalnih promjena, povezala je i nas međusobno „kovalentnim“ vezama koje ni jedno djelovanje neće moći rastaviti.
Videosnimka koja osvoji najviše bodova prema odluci žirija osvaja Prvu nagradu. Sve će videosnimke biti stavljene u videogaleriju na stranici organizatora, a publika za njih može glasovati. Videosnimka koja osvoji najviše glasova osvojit će Nagradu publike. Razdoblje glasanja za Nagradu publike: 00:00 h, 15. studenoga 2013. do 24:00h, 1. prosinca 2013. Tijekom glasovanja organizator će prihvatiti samo 1 (jedan) glas s 1 (jedne) IP adrese unutar 24 sata. Objava rezultata: 2. prosinca 2013. Nadamo se da će vam se naša lančana reakcija svidjeti i da ćete glasati za nas!

www.chemgeneration.com

(www.facebook.com/ChemgenerationHrvatska)

Hvala

Ažurirano: Utorak, 19 Studeni 2013 11:17

Stranica 7 od 7

Izvannastavne aktivnosti