Učenici/ce Gimnazije Bjelovar na sudu u Bjelovaru

E-mail Ispis PDF

Dana, 25.listopada 2019. godine, učenici/ce Gimnazije Bjelovar 4.a, 4.b, 4.c, 4.d, 4.e  uz vodstvo profesorica Željke Holjević i Spomenke Vujčić posjetom Općinskom i Županijskom  sudu u Bjelovaru obilježili su «Europski dan pravosuđa».

Predsjednica Općinskog suda  gđa. Alma Horvatinović, pozdravila je učenike/ce Gimnazije i zaželjela im dobrodošlicu te ih  prepustila u ruke stručne i iskusne sutkinje, a ujedno i  glasnogovornice suda  Gordane Mavrić. Sutkinja je učenike/ce upoznala s radom Općinskog suda na jedan vrlo zanimljiv i njima pristupačan način. Učenici su imali pitanja vezana za rad i ustroj sudova, te za vremenski interval trajanja  samih sudskih parnica,  a  upoznali su se s radom zemljišno-knjižnog odjela.
Nakon Općinskog suda uputili su se u prostore Županijskog suda u Bjelovaru, gdje ih je vrlo srdačno  dočekala predsjdnica gđa. Milenka Slivar.
Na Županijskom sudu učenici su dobili uvid u rad suda. Učenike je zanimalo koji su bili neki od najtežih slučajeva na sudu?,Gdje statistički stoji naša županija po pitanju teških kaznenih djela…
Pošto je ove godine tema digitalizacija sustava pravosuđa, učenicima/ama je pokazana on- line aplikacija i kako se to radi na Općinskom i  Županijskom  sudu u Bjelovaru. Zanimljivo je bilo to što su  učenici mogli isprobati kako on-line sustav funkcionira.
Ovakav način iskoraka iz školskih klupa i upoznavanje lokalnih pravosudnih tijela učenicima je nadasve koristan za budući život.  

 

Izvannastavne aktivnosti