Projekt Vukovar

E-mail Ispis PDF

nazorujU sklopu projekta „Dani  sjećanja na žrtvu Vukovara“ gost –predavač naše škole bio je prof. dr. sc. Ante  Nazor,  ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rat. Predavanju su nazočili učenici četvrtih razreda i svi koji su bili zainteresirani.  Na početku dr. Nazora pozdravila je prof. Grgičin, organizatorica ovog predavanja.
Predavanje ovog eminentnog stručnjaka i istraživača novije hrvatske povijesti i događaja vezanih uz Domovinski rat  bilo je vrlo zanimljivo. Profesor je na vrlo jednostavan i pristupačan način govorio o stanjima na našim područjima kroz cijelo 20. stoljeće pa sve do samoga početka, ali i kraja Domovinskog rata.
Prof. Ante Nazor objasnio je zašto rat u Hrvatskoj krajem prošlog stoljeća nije bio “građanski rat”. Domovinski rat široko je prihvaćen naziv za razdoblje hrvatske povijesti u 90-im godinama XX. stoljeća, u kojem je stvorena, a potom u nametnutom ratu i obranjena suvremena Republika Hrvatska.
Nastojanje da se Domovinski rat prikaže kao „građanski rat” pokušaj je zamagljivanja činjenica jer osim teoretske podloge, koja u obzir uzima da je u tom ratu na strani agresora sudjelovao dio Srba iz Hrvatske, a koja je potpuno nevažna za razumijevanje karaktera Domovinskoga rata, svi drugi elementi pokazuju da je riječ o osvajačkom ratu započetom u ljeto 1991. radi pripajanja Srbiji znatnih dijelova Hrvatske, a potom Bosne i Hercegovine, odnosno radi ostvarenja glavnoga cilja velikosrpske politike – da „svi Srbi žive u jednoj državi”, koju je tada provodilo srbijansko vodstvo predvođeno Slobodanom Miloševićem. Dakle, cilj rata nije bio promjena vlasti u Hrvatskoj ili borba za prevlast u Hrvatskoj. S osobitim pijetetom govorio je o bitci za Vukovar, žrtvi Vukovara i značenju Vukovara  za Hrvatsku.
Učenici su predavanje nagradili dugotrajnim pljeskom. Dr. Ante Nazor je donirao 30-ak knjiga za školsku knjižnicu.

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr