X. Otvoreni dan kemije

E-mail Ispis PDF

Kemijski odsjek PMF-a po deseti je put organizirao Otvoreni dan Kemije, gdje je više od dvjesto studenata te pedesetak profesora, asistenata i tehničara ugostilo nekoliko tisuća učenika iz cijele Hrvatske. Kao i svake godine dosad, naša je škola sudjelovala na toj manifestaciji, zahvaljujući našim profesoricama kemije Ankici Fusić i Tanji Mamić.
Ove godine priliku da kemiju dožive na jedan drugačiji način, dobilo je stotinjak učenika naše škole, koji su se 7. travnja uputili u Zagreb. Zajedničkim snagama pokrili smo širok spektar predavanja i radionica. Neka od njih su predavanja Igranje vatrom, Daltonove aporije, Potraga za tragovima, Molekularni strojevi i Utrka do jednog mola te radionice Molekule u računalu i Boje.
Jedan od hitova Otvorenog dana svakako jest Svijet kemije, odnosno interaktivni obilazak laboratorija koji se sastoji od dvanaestak ulica i Trga života. Hodajući tim ulicama, mogli smo vidjeti dosta zanimljivih pokusa, a i sami sudjelovati u nekima. Upoznali smo se s mirisima i okusima, kristalima, kemijom plinova i metala, kemijom boja i svjetlosti, otrovima i lijekovima, elektrokemijom kao i kemijom u svakodnevnom životu. Neki su učenici posjetili i ostale odsjeke PMF-a, odnosno matematiku, fiziku i biologiju jer je održana manifestacija „Dan i noć PMF-a“.
Za kraj, studenti su nas ispred zgrade fakulteta ispratili radionicama iz pirotehnike. Ostatak slobodnog vremena proveli smo družeći se u centru grada. Puni veselja i volje za novim znanjem jedva čekamo sljedeću godinu i još jedan odlazak na PMF.


                                                                                                                                                                                             Učenice 2.b razreda: Kristina Špoljarić, Rafaela i Rebeka Kalfić


Izvannastavne aktivnosti