„Hrvatska iz zraka“ - predavanje Davora Rostuhara

E-mail Ispis PDF

U kupoli Gimnazije Bjelovar imali smo priliku 9. ožujka 2016. godine ugostiti Davora Rostuhara, poznatog hrvatskog putnika, pisca i fotografa. Kada taj poznati pustolov i pisac nije na putu istražuje našu domovinu te piše za Meridijane i National Geographic. Povod za zajedničko druženje bio je najveći  fotografski projek u Hrvatskoj, „Hrvatska iz zraka“.  Izvođenje projekta trajalo je sedam godina, a  tijekom kojih je naš gost zabilježio hrvatske krajobraze na dosad neviđen način. Osim zabilježenih panorama, zabilježeni su hrvatski običaji, kultura, povijesna materijana i nematerijalna baština. Izložba edukativnih plakata „Hrvatska iz zraka“ predstavljena je i u našoj Gimnaziji pa su si učenici, profesori i svi gosti mogli predočiti nešto drugačiji pogled na Hrvatsku i mnoge njezine ljepote. Izložba je sastavljena od 30 fotografija na plakatima dimenzija 96x64 cm, uz popratne edukativne tekstove. Plakati imaju veliku edukativnu vrijednost u području geografije, povijesti, razvoja, kulture te u pogledu promicanja važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti.


Na početku zajedničkog druženja sve prisutne pozdravila je učenica Lucija Pranjić, učenica 2. c razreda. Zaželjevši dobrodošlicu gostu Davoru Rostuharu prepustila je sve prisutne njegovima pričama o avanturama vrijednima divljenja. Naime, Rostuhar je svoj život posvetio putovanjima svijetom i istraživanju zanimljivih lokacija (pustinja, džungla, planina...) na neobične načine – biciklom, pješice ili motorom. Svoje dojmove bilježi objektivom i perom. Do sada je napisao pet putopisnih knjiga.  Dijelove zabilježenih avantura predstavio nam je i svojim predavanjem. Opisao nam je svoje prvo veće putovanje, iz Hrvatske do Egipta biciklom, zatim više potraga za plemenima, osobito Nove Gvineje, koja nisu imala doticaj s ostatkom svijeta, kao i o raznim anegdotama s mnogobrojnih putovanja. Predočivši nam načine života više naroda i plemena prenio je mnogobrojna iskustva s putovanja i na taj način istaknuo mnoge različitosti, ali i sličnosti s različitim svjetskim kulturama. No, svojim zanimljivim predavanjem, upotpunjenim mnogobrojnim fotografijama, Rostuhar je sve prisutne ipak najviše podsjetio koliko je važno voljeti ono čime se bavimo i kako nas čvrsta volja, upornost i vjera u svoje mogućnosti uvijek dovedu do našega cilja.
Nakon predavanja dodjeljene su i nagrade učenicima. Naime, kako bi se učenike motiviralo da pročitaju tekstove pripremljene uz izložene plakate organiziran je edukativni kviz od deset pitanja. Za prva tri mjesta osigurane su nagrade velika fotomonografija „Hrvatska iz zraka“, mala edicija fotomonografije „Hrvatska iz zraka“ i katalog „Hrvatska iz zraka“.

Izvannastavne aktivnosti