Posjetili smo HNK u Zagrebu

E-mail Ispis PDF

Učenici  Gimnazije Bjelovar  3. ožujka 2016. godine posjetili su HNK u Zagrebu. Gledali su operu Nikola Šubić Zrinski, Ivana Plemenitog Zajca.

Uoči odlaska u HNK profesorica glazbene kulture, Vesna Krgović,  sve je razrede pripremala za gledanje opere. Mnogima je to bio prvi odlazak na opernu izvedbu pa nismo znali što očekivati. Na pripremi saznali smo kako se približava sto i četrdeseta obljetnica izvođenja te naše najpoznatije opere. Naime, praizvedba bila je daleke 1876. godine. Uz Eru s onoga svijeta, opera o Nikoli Šubiću Zrinskom naša je najizvođenija opera u svijetu, promicateljica  hrvatske povijesti, kulture i tradicije. Opera je već prikazivana iz kutova dvanaest redatelja. Trenutan postav opere režirao je Krešimir Dolenčić, a glazbeni orkestar nastupa pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.
Kako mnogi od nas nikada  nisu bili na operi gledanje Nikole Šubića Zrinskog bilo je posebno iskustvo za sve učenike. Imali smo osjećaj kako smo se  na dva sata vratili u daleko 16. stoljeće, u vrijeme slavne bitke za Siget.  Prikazom dvaju suprotstavljenih svjetova, onog sultana Sulejmana Veličanstvenog i bana Nikole Šubića, poslana je snažna rodoljubna poruka.  Opera je zaigurno bila najzanimljivija onim učenicima koji se bave glazbom, a to se moglo i zaključiti iz razgovora s Brunom Bišćanom.
-U mojoj generaciji opera je još dobro i prihvaćena, zbog kultne tematike naše nacije, a i zbog velikog broja glazbenika koji operu od početka do  kraja sagledavaju iz više gledišta. Šubić je bio sve samo ne dosadan. Jedan veliki spektakl, barem s mojeg stajališta. Oni koji nisu vidjeli veliko finale i čuli izvođenje pjesme U boj, u boj mnogo su propustili. Posljedni  prizot opere sigurno ćemo svi još dugo pamtiti, kaže Bruno.


                                                                              (mp)

Izvannastavne aktivnosti